Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Όταν γυμνάζεστε έχετε σφίξιμο στο στήθος; Που μπορεί να οφείλεται;

Εάν το τρέξιμο σας κάνει να ξεφυσάτε περισσότερο από το κανονικό, μπορεί να έχετε άσθμα που προκαλείται από την άσκηση, το οποίο ιατρικά ονομάζεται βρογχοσυστολή που προκαλείται από την άσκηση. Αυτός ο τύπος άσθματος μπορεί να είναι σοβαρός και να σας δυσκολεύει να κάνετε τα πράγματα που σας ευχαριστούν. Μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σας – μπορεί να μην μπορείτε να πάτε για πεζοπορία με τους φίλους σας ή να παίξετε ποδόσφαιρο χωρίς να αισθάνεστε περίεργα.

Τα καλά νέα είναι ότι το άσθμα που προκαλείται από την άσκηση είναι απολύτως θεραπεύσιμο – και δεν χρειάζεται να ακυρώνετε τις προπονήσεις σας. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί λένε ότι η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άσθμα εφόσον ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας για την ασφαλή άσκησή σας.

Τι είναι το άσθμα που προκαλείται από την άσκηση;

Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το άσθμα που προκαλείται από την άσκηση είναι όταν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην αναπνοή ενώ πιέζετε τον εαυτό σας σωματικά.

Το άσθμα είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν οι αεραγωγοί στους πνεύμονές σας φλεγμαίνουν και στενεύουν, με αποτέλεσμα να παρουσιάζετε συμπτώματα όπως:

σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος (NHLBI). Ορισμένοι άνθρωποι το βιώνουν αυτό μόνο ενώ γυμνάζονται, εξ ου και η ονομασία «άσθμα που προκαλείται από την άσκηση«.

Οι ειδικοί συχνά αναφέρονται στο άσθμα που προκαλείται από την άσκηση με την πιο συγκεκριμένη ονομασία «βρογχοσύσπαση που προκαλείται από την άσκηση«. Αυτό γίνεται για να διευκρινιστεί ότι ενώ η έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει στένωση των αεραγωγών στους πνεύμονές σας (γνωστή ως βρογχοσύσπαση), δεν αποτελεί βασική αιτία του άσθματος.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν άσθμα που προκαλείται από την άσκηση δεν παρουσιάζουν άλλα συμπτώματα άσθματος. Άλλα άτομα μπορεί να έχουν άσθμα που μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή, αλλά ενεργοποιείται όταν ασκούνται.

Περίπου το 90% των ατόμων με άσθμα εμφανίζουν συμπτώματα όταν ασκούνται και περίπου το 10% των ατόμων έχουν μόνο βρογχόσπασμο που προκαλείται από την άσκηση.

Τι προκαλεί το άσθμα που προκαλείται από την άσκηση;

Αν και μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες άσθματος που προκαλείται από την άσκηση, οι ειδικοί έχουν εντοπίσει έναν κύριο παράγοντα. Επειδή εισπνέετε μεγάλο όγκο αέρα πέρα από αυτόν που θα εισπνέατε κανονικά, εμφανίζεται μια φλεγμονώδης αντίδραση και προκαλεί στένωση των αεραγωγών και παραγωγή βλέννας.

Ενώ η σωματική δραστηριότητα είναι το κύριο αίτιο της βρογχοσύσπασης που προκαλείται από την άσκηση, διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν μια κρίση ή να την επιδεινώσουν.

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι εκλυτικοί παράγοντες του άσθματος που προκαλείται από την άσκηση;

Εάν παρατηρείτε κάποια κρίση που εμφανίζεται κάθε φορά που γυμνάζεστε, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους εκλυτικούς παράγοντες του άσθματος που μπορούν να αναγκάσουν τους αεραγωγούς σας να συρρικνωθούν και να οδηγήσουν στα συμπτώματα άσθματος:

 • δραστηριότητες που απαιτούν πολλές βαθιές αναπνοές, όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, το κολύμπι ή το ποδόσφαιρο
 • κρύος ή ξηρός αέρας
 • ατμοσφαιρική ρύπανση
 • γύρη
 • χλώριο πισίνας
 • αναπνευστική λοίμωξη ή πνευμονοπάθεια

Ποια είναι τα συμπτώματα του άσθματος που προκαλείται από την άσκηση;

Ακριβώς όπως και στο χρόνιο άσθμα, η βρογχοσύσπαση που προκαλείται από την άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως βήχας, συριγμός, σφίξιμο και πόνος στο στήθος και δύσπνοια. Αλλά μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε προβλήματα ειδικά για την άσκηση, όπως ένα μη φυσιολογικό επίπεδο κόπωσης κατά τη διάρκεια των προπονήσεών σας. Όλα αυτά μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται εκτός φόρμας, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν μόλις λίγα λεπτά μετά από μια προπόνηση, αλλά όπως συμβαίνει με τις περισσότερες καταστάσεις υγείας, ο καθένας άνθρωπος είναι διαφορετικός.

Ενώ τα συμπτώματα του άσθματος που προκαλείται από την άσκηση μπορεί να είναι διαφορετικά από άτομο σε άτομο και να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, αυτά είναι μερικά κοινά σημάδια που πρέπει να προσέξετε:

 1. Βήχας μετά την άσκηση: Για μερικούς ανθρώπους, ο βήχας κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση είναι το μοναδικό σύμπτωμα που φανερώνει το άσθμα που προκαλείται από την άσκηση
 2. Δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια: Κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης άσθματος λόγω άσκησης, μπορεί να αισθάνεστε ότι είναι δύσκολο να βγάλετε τον αέρα από τους πνεύμονές σας. Οι άνθρωποι το περιγράφουν σαν να αισθάνονται ότι αναπνέουν μέσα από ένα μικρό καλαμάκι
 3. Συριγμός: Η αναπνοή σας μπορεί να ακούγεται ελαφρά, σχεδόν σαν σφύριγμα
 4. Σφίξιμο στο στήθος σας: Μπορεί να αισθάνεστε σαν να υπάρχει ένα φορτίο τούβλων που κάθεται στο στήθος σας
 5. Έντονη κόπωση: Δεν μιλάμε απλώς για το αίσθημα κόπωσης μετά από μια προπόνηση. Τα άτομα με άσθμα που προκαλείται από την άσκηση συχνά αισθάνονται εντελώς εξαντλημένα κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση τους

Πώς διαγιγνώσκεται το άσθμα που προκαλείται από την άσκηση;

Εάν εμφανίζετε τακτικά κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας εξετάσει ή να σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό για εξετάσεις.

Για να ελέγξετε το άσθμα που προκαλείται από την άσκηση, ο γιατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει εξετάσεις πνευμόνων για να καταλάβει πόσο καλά μπορείτε να αναπνέετε όταν δεν ασκείστε. Αυτό βοηθά να φανεί αν έχετε υποκείμενο άσθμα που δεν σχετίζεται με την άσκηση ή απλώς βρογχοσύσπαση που προκαλείται από την άσκηση.

Μια συνηθισμένη πνευμονική εξέταση ονομάζεται σπιρομέτρηση. Χρησιμοποιεί ένα επιστόμιο που συνδέεται με ένα όργανο που ονομάζεται σπιρόμετρο για να μετρήσει πόσο αέρα εισπνέετε και εκπνέετε και πόσο γρήγορα μπορείτε να τον εκπνεύσετε. Αφού κάνετε το τεστ σπιρομέτρησης, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας δώσει ένα βρογχοδιασταλτικό, το οποίο είναι ένα εισπνεόμενο φάρμακο που ανοίγει τους πνεύμονές σας. Στη συνέχεια θα κάνετε ξανά τη σπιρομέτρηση και ο γιατρός σας θα συγκρίνει τα αποτελέσματα για να διαπιστώσει αν το βρογχοδιασταλτικό βοήθησε στη βελτίωση της ροής του αέρα σας. Εάν ναι, μπορεί να έχετε υποκείμενο άσθμα που απλώς χειροτερεύει όταν ασκείστε αντί να έχετε αποκλειστικά βρογχοσύσπαση που προκαλείται από την άσκηση.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας υποβάλει σε κάτι που είναι γνωστό ως πρόκληση άσκησης, όταν δηλαδή τρέχετε σε διάδρομο ή κάνετε βόλτα με στατικό ποδήλατο για να αυξήσετε την αναπνοή σας, ώστε να μπορεί να δει τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν γυμνάζεστε. Θα σας χορηγήσουν επίσης τεστ σπιρομέτρησης πριν και μετά για να λάβουν στοιχεία ότι έχετε βρογχοσυστολή από την άσκηση. Μια άλλη διαγνωστική επιλογή είναι μια δοκιμασία εισπνοής που διεγείρει τις συνθήκες που προκαλούν άσθμα λόγω άσκησης.

Εάν γνωρίζετε ήδη ότι έχετε άσθμα και αυτό φαίνεται να χειροτερεύει όταν γυμνάζεστε, ο γιατρός σας μπορεί να σας διαγνώσει χωρίς να σας υποβάλει σε άλλες εξετάσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται το άσθμα που προκαλείται από την άσκηση;

Δεν χρειάζεται να υποφέρετε από τη βρογχοσύσπαση που προκαλείται από την άσκηση – υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τους αεραγωγούς σας καθαρούς κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Η πιο συνηθισμένη θεραπεία είναι η χρήση ενός εισπνευστήρα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πριν από την άσκηση. Η συσκευή εισπνοής θα περιέχει φάρμακα για να τους πνεύμονές σας, όπως έναν β-αγωνιστή βραχείας δράσης για να ανοίξουν οι αεραγωγοί σας. Αν και αυτό θα εξαρτηθεί από τις συγκεκριμένες πληροφορίες συνταγογράφησης, συνήθως θα χρησιμοποιείτε εισπνευστήρες με β-ανταγωνιστές βραχείας δράσης 15 έως 20 λεπτά πριν από την άσκηση.

Συνήθως, αυτό το είδος θεραπείας είναι η βασική λύση. Εάν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει μια πιο μακροπρόθεσμη θεραπεία επιπλέον αυτής που λαμβάνετε πριν από την άσκηση. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει καθημερινά φάρμακα όπως εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή που βοηθούν στην καταστολή της φλεγμονής στους αεραγωγούς σας, συνδυαστικές εισπνοές που περιέχουν ένα κορτικοστεροειδές και έναν β-αγωνιστή μακράς δράσης για την πρόληψη της φλεγμονής και τη χαλάρωση των αεραγωγών σας, ή τροποποιητές λευκοτριενίων από το στόμα για τον αποκλεισμό φλεγμονωδών χημικών ουσιών που μπορεί να προκαλέσουν τα συμπτώματα άσθματος.

Τι συμβαίνει εάν το άσθμα που προκαλείται από την άσκηση δεν αντιμετωπιστεί;

Η συνεργασία με το γιατρό σας για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία είναι εξαιρετικά σημαντική εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε άσθμα που προκαλείται από την άσκηση.

Είναι πιθανό, η βρογχοσύσπαση που προκαλείται από την άσκηση να παραμείνει ήπια. Για ορισμένα άτομα, η κατάσταση επιδεινώνεται προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου. Τα συμπτώματα πιθανότατα θα αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από τη σωματική άσκηση, και αυτό έχει μόνιμες, μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Εάν δεν διαχειριστείτε το άσθμα σας, μπορεί επίσης να αναπτύξετε σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες με την πάροδο του χρόνου. Εάν είστε ασθματικός και έχετε πολλά συμπτώματα που προκαλούνται από την άσκηση, θα μπορούσε να σας θέσει σε κίνδυνο να έχετε μια μεγάλη κρίση, όπου θα πρέπει να πάρετε συστηματικά στεροειδή ή να σας δουν στα επείγοντα περιστατικά.

Μπορείτε να ασκείστε με άσθμα που προκαλείται από την άσκηση;

Η άσκηση αποτελεί σημαντικό μέρος της προαγωγής της συνολικής υγείας – οπότε οι πιθανότητες να βρείτε ασφαλείς τρόπους για το άσθμα για να παραμείνετε δραστήριοι είναι τόσο σημαντικές για τον γιατρό σας όσο και για εσάς.

Η έρευνα δείχνει ότι η άσκηση μπορεί στην πραγματικότητα να βελτιώσει τα συμπτώματα του άσθματος, οπότε το να μείνετε δραστήριοι θα μπορούσε να αποτελέσει ζωτικό μέρος του σχεδίου θεραπείας σας. Η άσκηση μεγιστοποιεί τη λειτουργία των αεραγωγών, ανοίγει τους πνεύμονές σας και απαιτεί από εσάς να χρησιμοποιήσετε άλλα μέρη των πνευμόνων σας που δεν χρησιμοποιείτε όταν είστε σε ηρεμία. Με άλλα λόγια, κάνει την αναπνοή σας πιο αποτελεσματική. Καθώς οι μύες σας γυμνάζονται, χρειάζεται να κάνετε λιγότερες αναπνοές όταν ασκείστε, οπότε μπορείτε να κάνετε περισσότερη δουλειά με λιγότερες αναπνοές.

Ενώ το άσθμα που προκαλείται από την άσκηση μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να ολοκληρώσετε μια προπόνηση, το σωστό θεραπευτικό πλάνο μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το άσθμα, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να ασκείστε στο επίπεδο που επιθυμείτε.

Ποιες είναι οι αποτελεσματικές τροποποιήσεις που μπορείτε να κάνετε στη ρουτίνα της άσκησής σας αν έχετε άσθμα που προκαλείται από την άσκηση;

 1. Ξεκινήστε με προθέρμανση και τελειώστε με αποθεραπεία: Αυτό μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να συνηθίσει τις αλλαγές στη ροή του αέρα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Προσπαθήστε να διευκολύνετε την προπόνησή σας κάνοντας προθέρμανση για 10-15 λεπτά προηγουμένως, κάνοντας δραστηριότητες που ποικίλλουν σε ένταση. Η ιατρική σας ομάδα μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την καλύτερη προθέρμανση και χαλάρωση για εσάς, ανάλογα με τη σοβαρότητα του άσθματός σας και το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης
 2. Προστατευτείτε από τον κρύο, ξηρό αέρα: Ακόμη και το να καλύπτετε το στόμα σας με κάτι ζεστό, όπως ένα κασκόλ, όταν βρίσκεστε έξω μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Εάν οι χαμηλές θερμοκρασίες πυροδοτούν το άσθμα που προκαλείται από την άσκηση και η χρήση εισπνευστήρα εκ των προτέρων δεν βοηθάει, μιλήστε με το γιατρό σας για να αλλάξετε τις στρατηγικές σας. Μπορεί να έχει άλλες λύσεις, και αν όχι, να σας προτείνει να στραφείτε σε δραστηριότητες μέσα στο σπίτι κατά τη διάρκεια του χειμώνα
 3. Αναπνεύστε από τη μύτη σας: Πολλοί άνθρωποι μετατρέπονται σε αναπνευστήρες από το στόμα όταν η καρδιά τους αρχίζει να χτυπάει, αλλά η αναπνοή από τη μύτη θα ζεστάνει και θα υγραίνει τον αέρα περισσότερο από ό,τι το στόμα σας
 4. Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τους παράγοντες που προκαλούν άσθμα και σχετίζονται με αλλεργίες: Αυτό περιλαμβάνει την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους όταν η γύρη βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, την ξεκούραση αν είστε άρρωστοι, καθώς οι αναπνευστικές λοιμώξεις επιβαρύνουν τους αεραγωγούς σας, και την αποφυγή των χλωριωμένων πισινών. Αν έχετε εποχιακές αλλεργίες στη γύρη ή τη μούχλα, επισκεφθείτε έναν αλλεργιολόγο, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει ένα σχέδιο θεραπείας (όπως αντιισταμινικά ) που μπορεί να σας βοηθήσει να ασκείστε έξω, αν θέλετε
 5. Δοκιμάστε αθλήματα που απαιτούν σύντομες εκρήξεις ενέργειας: Τα αθλήματα που απαιτούν συνεχή σωματική άσκηση, όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, τα αθλήματα αντοχής ή η κολύμβηση, σας προκαλούν την βαριά αναπνοή χωρίς ξεκούραση. Από την άλλη πλευρά, τα αθλήματα που απαιτούν μικρότερες εκρήξεις ενέργειας, όπως το ποδόσφαιρο, δεν επιβαρύνουν τόσο πολύ τους πνεύμονές σας. Με την κατάλληλη θεραπεία του άσθματος από άσκηση, είναι απολύτως δυνατό να τρέχετε μεγάλες αποστάσεις ή να κάνετε πιο απαιτητικά αθλήματα. Το σημαντικό είναι να γνωρίζετε τους παράγοντες που σας προκαλούν το άσθμα και να ακούτε το σώμα σας
 6. Εξασκηθείτε στη βαθιά αναπνοή: Οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σας και να μειώσουν την εξάρτηση από τα φάρμακα διάσωσης. Οποιαδήποτε άσκηση που δίνει έμφαση στη βαθιά αναπνοή -όπως η γιόγκα – μπορεί να είναι μια εξαιρετική πρακτική για να ξεκινήσετε. Οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στο άνοιγμα των αεραγωγών σας και στη βελτίωση της ροής του αέρα, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα του άσθματος

Υπάρχουν πολλές επιλογές εκεί έξω που μπορούν να σας βοηθήσουν αν ταλαιπωρείστε με βρογχοσύσπαση που προκαλείται από την άσκηση. Μην υποθέτετε απλώς ότι η γυμναστική δεν είναι για εσάς – μιλήστε με το γιατρό σας για ένα σχέδιο θεραπείας που μπορεί να σας βοηθήσει να αντέξετε τις προπονήσεις σας αντί να τα παρατήσετε.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Exercise is associated with improved asthma control in adults https://erj.ersjournals.com/content/early/2010/06/07/09031936.00182209

Exercise Induced Asthma https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557554/

Exercise-induced bronchoconstriction: new evidence in pathogenesis, diagnosis and treatment https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4970375/

Breathing exercises for asthma https://breathe.ersjournals.com/content/10/4/312

Breathing exercises for adults with asthma https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32212422/