Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Πώς να καταλάβετε αν έχετε κρυολόγημα ή αλλεργίες

Η μετάβαση από τον χειμώνα στην άνοιξη μπορεί να είναι κάπως βασανιστική. Τη μια μέρα είναι ζεστά και ηλιόλουστα, και την επόμενη, έχουμε έναν ωραίο παγωμένο άνεμο που μας προειδοποιεί ότι δεν είναι ώρα να βάλουμε τις σαγιονάρες ακόμα. Ο απρόβλεπτος καιρός μετατρέπει το ντύσιμο κάθε πρωί σε μια τεράστια δοκιμασία. Και δημιουργεί επίσης το τέλειο περιβάλλον για μια περίπτωση κρυολογήματος.

Η διακύμανση των θερμοκρασιών κατά τη μετάβαση των εποχών από το χειμώνα στην άνοιξη μπορεί να προκαλέσει επικάλυψη κρυολογημάτων και αλλεργιών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους ανθρώπους για να αποκρυπτογραφήσουν ποια ασθένεια αντιμετωπίζουν -ιδιαίτερα όταν εμφανίζονται για πρώτη φορά τα συμπτώματα. Αν και οι αλλεργίες συγχέονται πιο συχνά με το κοινό κρυολόγημα, μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να νομίζουν ότι έχουν λοίμωξη των ιγμορείων ή γρίπη. Το πρόβλημα είναι ότι η θεραπεία του λάθος πράγματος μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα για περισσότερο καιρό και να αυξήσει τον κίνδυνο να γίνετε ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά από την υπερβολική χρήση.

Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι με εποχιακές αλλεργίες δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτές. Συχνά, όλοι συνηθίζουμε να ζούμε με ήπια συμπτώματα και μπορεί να μην το συνειδητοποιήσουμε όταν θα είναι πολύ σοβαρό ή θα έχει φουντώσει. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν αλλεργίες επειδή δεν τις είχαν ως παιδιά. Αλλά είναι στην πραγματικότητα πολύ συνηθισμένο να αναπτύσσει κανείς αλλεργίες ως ενήλικας. Διάφοροι παράγοντες, όπως η αυξημένη έκθεση ή η αλλαγή περιβάλλοντος (μετακόμιση από τη μία πόλη στην άλλη), μπορούν να οδηγήσουν σε περιβαλλοντικές και χημικές αλλεργίες με την πάροδο του χρόνου.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε τι προκαλεί τη ρινική σας καταρροή;

Υπάρχουν μερικά μοναδικά συμπτώματα τόσο για το κρυολόγημα όσο και για τις αλλεργίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκρυπτογραφήσετε τι σας ταλαιπωρεί.

  1. Το νούμερο ένα διαφοροποιητικό σύμπτωμα που εμφανίζουν οι ασθενείς με τις αλλεργίες είναι η φαγούρα στα μάτια. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να εμφανίζουν φαγούρα στα αυτιά ή φαγούρα στο λαιμό. Από την άλλη πλευρά, ένα κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει χαμηλό πυρετό, πονόλαιμο, πρησμένους αδένες και πόνους στο σώμα. Σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζετε αυτά τα συμπτώματα με τις αλλεργίες.
  2. Οι αλλεργίες επίσης συνήθως εκδηλώνονται ξαφνικά, ενώ τα συμπτώματα του κρυολογήματος τείνουν να εμφανίζονται σταδιακά και να επιδεινώνονται καθώς η λοίμωξη εξελίσσεται. Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας τη διάρκεια. Ένα κρυολόγημα διαρκεί συνήθως τρεις έως 10 ημέρες, οπότε αν τα συμπτώματά σας διαρκούν περισσότερο από αυτό, είναι πιο πιθανό να πάσχετε από αλλεργίες, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν αρκετούς μήνες.
  3. Οι βλέννες της μύτης σας μπορούν επίσης να σας υποδείξουν τι συμβαίνει. Αν η μύτη σας τρέχει και οι ρινικοί βλεννογόνοι σας είναι αραιοί και υδαρείς, στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι είτε κρυολόγημα είτε αλλεργία. Αλλά οι παχύρρευστοι και αποχρωματισμένοι (κίτρινοι ή πράσινοι) βλεννογόνοι είναι μια σαφής ένδειξη ότι έχετε κάποιου είδους λοίμωξη του αναπνευστικού, είτε πρόκειται για κρυολόγημα είτε για κάτι βακτηριακό, όπως μια λοίμωξη του ιγμορείου.

Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν έχετε κρυολόγημα ή αλλεργίες;

Το κρυολόγημα είναι μια ιογενής λοίμωξη, ενώ οι αλλεργίες είναι μια ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σας σε κάτι στο περιβάλλον. Δεδομένου ότι προκαλούνται από εντελώς διαφορετικά πράγματα, τα κρυολογήματα και οι αλλεργίες απαιτούν διαφορετικές θεραπείες. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει θεραπεία για το κρυολόγημα, αλλά μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα για να διευκολύνετε τα συμπτώματα. Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρυολόγημα, όπως παυσίπονα, ρινικά σπρέι για να βοηθήσουν στη συμφόρηση και παστίλιες για το λαιμό για να απαλύνετε τον πονόλαιμο.

Οι αλλεργίες, ωστόσο, μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως αντιισταμινικά και στεροειδή. Ανάλογα με το φάρμακο, τα περισσότερα επιδρούν εντός της ίδιας ημέρας και βελτιώνεστε με τη συνεπή χρήση. Συστήνετε η τακτική χρήση τους -για ορισμένους ασθενείς που γνωρίζουν ότι έχουν ακραίες εποχικές αλλεργίες, συνιστάται η καθημερινή χρήση στην αρχή της σεζόν, επειδή είναι πολύ πιο εύκολο να τις ελέγξετε προληπτικά πριν οι αλλεργίες γίνουν πολύ σοβαρές και ανυπόφορες. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται μια ισχυρότερη θεραπεία, όπως ενέσεις αλλεργίας, οι οποίες αυξάνουν την ανοσία σας και σε ορισμένους ανθρώπους μπορούν να θεραπεύσουν τις αλλεργίες σας μέσω της απευαισθητοποίησης.

Αν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από αλλεργίες, αλλά δεν είστε σίγουροι για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων σας, κλείστε ένα ραντεβού με έναν αλλεργιολόγο. Μόλις φτάσει επιτέλους ο ανοιξιάτικος καιρός, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι μια φαγούρα ή μια ρινική καταρροή, που σας εμποδίζει να τον απολαύσετε.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved