Τι αισθάνεσαι;

Άσκηση και Υγεία

Πώς να παραμείνετε ενεργοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19;

Σωματική άσκηση: Πώς να παραμείνετε ενεργοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Όλοι μας βιώνουμε, ίσως, την πιο αβέβαιη και αγχωτική φάση της ζωής μας εξαιτίας του κορωνοϊού. Αυτή η αβεβαιότητα, αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τη σημαντικότητα του να παραμένουμε ενεργοί σωματικά και να κρατηθούμε σε επαφή με τους φίλους και την οικογένεια μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η σωματική δραστηριότητα έχει μεγάλο θετικό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Κυρίως, μας βοηθά να δούμε την θετική πτυχή τη ζωής. Από την άλλη, η επαφή με τον κοινωνικό μας περίγυρο, έχει ένα σημαντικά υποστηρικτικό χαρακτήρα, χαρίζοντας μας την αίσθηση της αλληλεγγύης και της πληρότητας.

Τα γυμναστήρια όμως, έχουν κλείσει και οι κοινωνικές αποστάσεις που επιβάλλονται δυσκολεύουν την θέληση μας να ασκηθούμε. Ωστόσο, το Strava Club του AICR, αποτελεί έναν εξαιρετικό εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να ενσωματώσουμε τη σωματική δραστηριότητα στην νέα καθημερινή μας ρουτίνα, υπό αυτές τις περιστάσεις. Συγκεκριμένα, το Strava είναι μια πλατφόρμα παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης, η οποία καταγράφει την δραστηριότητα των συμμετεχόντων, ενώ για να δώσει κίνητρα και να υποστηρίξει περαιτέρω τον καθένα έχει δημιουργήσει μια διαδικτυακή κοινότητα που προωθεί την κοινοποίηση της προόδου και την συζήτηση. Σημειώνεται, ότι στο Strava Club, η συμμετοχή είναι δωρεάν και όλοι μπορούν να συμμετάσχουν ανεξάρτητα από την ηλικία και την φυσική τους κατάσταση. Πέραν όμως από αυτή την πλατφόρμα, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να παραμείνουμε ενεργοί αυτό το διάστημα, τους οποίους θα δούμε πιο κάτω.

Πώς να παραμείνετε ενεργοί σωματικά;

Προσωπική ασφάλεια

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν ενσωματώσετε την σωματική άσκηση στην καθημερινότητα σας είναι η προσωπική σας ασφάλεια. Αρχικά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα που θα δημιουργήσετε, συμβαδίζει με τις τοπικές συνθήκες που επικρατούν, σχετικά με τον κορωνοϊό. Εάν οι τοπικές οδηγίες επιτρέπουν την άσκηση εκτός σπιτιού, τότε δραστηριοποιηθείτε έξω από το σπίτι. Ο ήλιος και ο καθαρός αέρας, δίνουν μια αίσθηση ελευθερίας και θετικότητας, γεγονός που κάνει τις υπαίθριες δραστηριότητες πιο ευχάριστες. Αλλά, εάν δεν είναι ασφαλές να ασκηθείτε έξω, υπάρχουν πολλές ασκήσεις εσωτερικού χώρου που μπορείτε να αξιοποιήσετε.

Σημειώνεται ότι εάν τελικά θα ασκηθείτε σε εξωτερικούς χώρους, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τα μέτρα κοινωνικής απόστασης για την προστασία της υγείας σας και της υγείας των άλλων, όπως συνιστάται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ασκηθείτε σε εξωτερικό χώρο

  • Πηγαίνετε για βόλτα με το ποδήλατο. Αλλά να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγετε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπου είναι μαζεμένος πολύς κόσμος. Βρείτε μια ήσυχη και επίπεδη περιοχή, αν δεν είστε εξοικειωμένοι να οδηγείτε στον δρόμο ή σε ανηφόρες. Επιλέξτε μια ασφαλή διαδρομή για να μπορέσετε να την απολαύσετε.
  • Κάνε μια βόλτα. Το περπάτημα είναι η ευκολότερη, πιο φθηνή και προσιτή άσκηση που μπορείτε να επιλέξετε. Εάν έχετε καιρό να περπατήσετε, διανύστε μια μικρή απόσταση με αργούς ρυθμούς και αυξήστε την σιγά σιγά. Εάν συνηθίζετε να περπατάτε, περπατήστε πιο γρήγορα σε μεγαλύτερη απόσταση. Προσθέστε λόφους στη διαδρομή σας για επιπλέον ένταση ή βρείτε ένα προορισμό που θα θέλατε να εξερευνήσετε.
  • Τρέξιμο. Όπως το περπάτημα, έτσι και το τρέξιμο είναι μια από τις καλύτερες επιλογές. Απλά θυμηθείτε να ξεκινήσετε ομαλά εάν δεν τρέχετε σε τακτική βάση. Βρείτε έναν συγκεκριμένο ρυθμό και μια απόσταση που να σας βολεύει και δεν σας κουράζει, ώστε να το απολαύσετε.

Ασκηθείτε σε εσωτερικό χώρο

  • Γιόγκα. Υπάρχουν δωρεάν βίντεο γιόγκα διαθέσιμα στο διαδίκτυο, που θα σας βοηθήσουν. Επιλέξτε ένα που ταιριάζει στο επίπεδο των ικανοτήτων σας.
  • Ασκήσεις σωματικού βάρους. Δεν χρειάζεται να έχετε γυμναστήριο στο σπίτι για να ασκηθείτε. Κάντε μια λίστα με 4-6 ασκήσεις και κάνετε κάθε άσκηση για 30-60 δευτερόλεπτα. Ξεκουραστείτε για 1 λεπτό ανάμεσα στις ασκήσεις. Εάν έχετε στο σπίτι ελαστικές ζώνες γυμναστικής, χρησιμοποιείστε τες για να κάνετε ασκήσεις αντίστασης. Στο διαδίκτυο θα βρείτε διάφορες ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν.

Συμπερασματικά

Οποιαδήποτε από τις προαναφερθείσες δραστηριότητες, μπορεί να γίνετε για 30 λεπτά κάθε μέρα, για 5 μέρες την εβδομάδα, ώστε να συμπληρώσετε τα 150 λεπτά άσκησης που συνιστά η AICR για την πρόληψη του καρκίνου. Μπορείτε, μάλιστα, να κάνετε μια διαφορετική δραστηριότητα κάθε μέρα.

Σημειώνεται ότι είναι πολύ σημαντικό να μοιράζεστε με την οικογένεια και τους φίλους σας την πρόοδο σας, γιατί αυτό θα σας δίνει κίνητρο να συνεχίσετε και θα σας γεμίσει ψυχικά. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ειδικούς, είναι πιο πιθανόν να διατηρήσουμε της νέες μας συνήθειες εάν τις μοιραζόμαστε με άλλους. Εξάλλου, γιατί όχι, μπορεί να επηρεάσουμε και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα μας!