Μολυσματικές ασθένειες

Πώς να προστατευτείτε από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, αφού ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού νοσεί και ενδέχεται να μεταδώσει τη νόσο και σε άλλους, ενώ υπολογίζουν πως υπάρχει ακόμη ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που δεν γνωρίζει ότι έχει προσβληθεί από κάποιο ΣΜΝ. Όσοι πάσχουν από ΣΜΝ έχουν αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας, επιπλοκών εγκυμοσύνης, εμβρυϊκού θανάτου και μόλυνσης από τον ιό HIV. Ο κίνδυνος μετάδοσης ΣΜΝ μπορεί να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί αν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, έτσι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουν όλοι τι ακριβώς πρέπει να κάνουν για να προστατευθούν.

Τι είναι τα ΣΜΝ και τι συμπτώματα έχουν;

Τα ΣΜΝ είναι ασθένειες που προκαλούνται από ιούς και μικροοργανισμούς οι οποίοι μεταδίδονται, εκτός των άλλων, μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα είναι η σύφιλη, η γονόρροια, τα χλαμύδια, οι τριχομονάδες, ο έρπης, τα κονδυλώματα (HPV), οι ηπατίτιδες και το AIDS.

Νέα εξανθήματα πάνω ή κοντά στα γεννητικά όργανα, πρησμένοι λεμφαδένες, πυρετός, εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα, φαγούρα, κάψιμο, πόνος ή δυσοσμία μπορεί να είναι ορισμένα από τα πιο κοινά συμπτώματα των ΣΜΝ, τα οποία θα πρέπει να οδηγήσουν τον ασθενή αμέσως στον γιατρό του για να διαπιστώσει αν πάσχει όντως από κάποια ασθένεια και να ξεκινήσει θεραπεία όσο το δυνατόν γρηγορότερα.  Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές φορές, ιδιαίτερα στους άντρες, μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου συμπτώματα και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος για ΣΜΝ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα χλαμύδια, αφού οι γιατροί διεπίστωσαν πως μόνο το 5-30% όσων πάσχουν ανέφεραν πως είχαν κάποια συμπτώματα.

Γιατί υπάρχει αύξηση των ΣΜΝ;

Η αύξηση των ΣΜΝ αποδίδεται στα παρακάτω:

  • Μη χρήση προφυλακτικού σε κάθε επαφή κατά τη διάρκεια του σεξ. Το προφυλακτικό είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης κατά των ΣΜΝ, όμως αρκετοί δεν το χρησιμοποιούν σε κάθε επαφή, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται αύξηση των περιστατικών που προσβάλλονται από κάποιο αφροδίσιο νόσημα
  • Δεν γίνεται τακτικός έλεγχος για ΣΜΝ, άρα αρκετοί από τους πάσχοντες δεν το γνωρίζουν ώστε να λάβουν θεραπεία ή τα απαραίτητα μέτρα. Αρκετά ΣΜΝ μπορεί να θεραπευτούν με τη λήψη μιας αντιβίωσης, όμως αν ο ασθενής δεν το γνωρίζει και θεωρεί πως είναι υγιής, τότε εύκολα θα μεταδώσει στον σύντροφό του την ασθένεια αν δεν γίνεται χρήση προφυλακτικού.
  • Τα ΣΜΝ μπορεί να μεταδοθούν και με άλλους τρόπους εκτός από το σεξ. Πετσέτες, εσώρουχα, παντελόνια και σεντόνια τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί πρόσφατα από κάποιον που πάσχει από ΣΜΝ ενδέχεται να μεταφέρουν σε άλλα άτομα την ασθένεια και για αυτό τον λόγο δε θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιεί κανείς πετσέτες και εσώρουχα που έχει χρησιμοποιήσει και άλλο άτομο. Επίσης, στα αποδυτήρια αν κάποιο μολυσμένο άτομο με έρπη ή κονδυλώματα ή άλλο νόσημα καθίσει στον πάγκο και στη συνέχεια εκεί καθίσει ένα υγιές άτομο, το τελευταίο ενδέχεται να μολυνθεί από κάποιο από τα παραπάνω νοσήματα.

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από τα ΣΜΝ;

  • Να γίνεται πάντα χρήση προφυλακτικού
  • Η τακτική εναλλαγή ερωτικών συντρόφων αυξάνει κατακόρυφα της πιθανότητες μόλυνσης από κάποιο ΣΜΝ
  • Συζητήστε ανοιχτά με τον σύντροφό σας για τα θέματα προφύλαξης και ενημερώστε τον για το ιστορικό σας
  • Να γίνεται τακτικός έλεγχος για ΣΜΝ
  • Αν κάνετε θεραπεία να ενημερώσετε και τον σύντροφό σας καθώς ενδέχεται να πρέπει και εκείνος να λάβει αγωγή για να περιοριστεί ο κίνδυνος να σας μεταδώσει ξανά το ΣΜΝ.
  • Όταν έχετε νέο ερωτικό σύντροφο να βεβαιώνεστε ότι είναι υγιής.

 

 

 

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Sexually transmitted infections are on the rise: Should you worry? health.harvard.edu/blog/sexually-transmitted-infections-are-on-the-rise-should-you-worry-2019121118370

Genital HPV Infection - Fact Sheet cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm

STDs and HIV – CDC Fact Sheet cdc.gov/std/hiv/stdfact-std-hiv.htm