Σεξουαλική Υγεία

Πώς να προστατευτείτε από τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος (HPV);

© Arturszczybylo | Dreamstime Stock Photos
© Arturszczybylo | Dreamstime Stock Photos

Ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος (HPV), είναι μία από τις πιο συχνές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Υπάρχουν πολλοί τύποι ιών του ανθρώπινου θηλώματος, με μερικούς από αυτούς να είναι σε θέση να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και άλλοι ορισμένους τύπους καρκίνου. Γενικά ωστόσο, είναι ακίνδυνοι. Όλοι οι άνθρωποι που είναι σεξουαλικά ενεργοί διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από κάποιον από αυτούς τους ιούς, αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν προσβληθεί.

Πώς αντιμετωπίζεται ο ιός του ανθρωπίνου θηλώματος;

Περίπου το 80% των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο, θα εκτεθούν στον ιό του ανθρωπίνου θηλώματος, σύμφωνα με τον Δρ. Aimée Kreimer, εμπειρογνώμονα του NIH για τον ιό του ανθρωπίνου θηλώματος και τον καρκίνο. Όπως εξηγεί, η μόλυνση για τους περισσότερους θα εξαφανιστεί μόνη της, ενώ για άλλους, που το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν μπορεί να την καταπολεμήσει με επιτυχία, ο ιός θα παραμένει στο σώμα τους με το ενδεχόμενο να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας.

Τι μπορεί να προκαλέσει στο ανθρώπινο σώμα ο ιός του ανθρωπίνου θηλώματος;

Όταν ο ιός του ανθρωπίνου θηλώματος παραμείνει στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ή καρκίνο στα διάφορα μέρη του σώματος που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Οι καρκίνοι που σχετίζονται με τον ιό του ανθρωπίνου θηλώματος, μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να αναπτυχθούν μετά την έκθεση. Μάλιστα, σε όλο τον κόσμο, εμφανίζονται πάνω από 570.000 περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κάθε χρόνο και σημειώνονται 311.000 θάνατοι. Ο ιός του ανθρωπίνου θηλώματος προκαλεί επίσης καρκίνο του αιδοίου, του κόλπου, του πέους, του πρωκτού και του λαιμού.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τον ιό του ανθρωπίνου θηλώματος;

Σήμερα υπάρχουν αποδεδειγμένα εμβόλια που μπορούν να αποτρέψουν επιτυχώς την μόλυνση από τον  ιό του ανθρωπίνου θηλώματος και μάλιστα οι ειδικοί τονίζουν ότι το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει σε ποσοστό 90% από τους καρκίνους που προκαλούνται από τον ιό.

Στις ΗΠΑ, το εμβόλιο που λαμβάνεται για τον HPV ονομάζεται Gardasil 9 και προστατεύει από εννέα τύπους του ιού που προκαλούν ασθένειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχική του έκδοση, το Gardasil, προστάτευε μόνο από τέσσερις τύπους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να είναι πιο αποτελεσματικό το εμβόλιο, πρέπει να χορηγείται πριν από την έκθεση στον ιό, οπότε το CDC συνιστά τόσο σε αγόρια, όσο και σε κορίτσια, να εμβολιάζονται σε ηλικία 11 ή 12 ετών. Σε αυτήν την ηλικία, το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις. Από την άλλη, τα άτομα που εμβολιάζονται σε ηλικία 15 ετών χρειάζονται τρεις δόσεις για περεταίρω προστασία. Γενικότερα το εμβόλιο συνιστάται σε όλα τα άτομα μέχρι 26 ετών. Πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι πρόσφατα, το εν λόγω εμβόλιο, έχει εγκριθεί και για άτομα 27-45 ετών, αλλά οι ειδικοί τονίζουν ότι ο εμβολιασμός στα άτομα αυτής της ηλικίας παρέχει λιγότερα οφέλη, καθώς οι περισσότεροι έχουν ήδη εκτεθεί στον ιό.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι με την εισαγωγή του εν λόγω εμβολίου, τα ποσοστά μόλυνσης από τον ιό HPV μειώθηκαν δραματικά. Συγκεκριμένα, μεταξύ των εφήβων κοριτσιών, οι λοιμώξεις που προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και καρκίνο, έχουν μειωθεί κατά 86%. «Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας» υπογραμμίζει η Δρ. Carolyn Deal «είναι μια καταστροφική ασθένεια και μέσω του εμβολιασμού, έχουμε τη δυνατότητα να τον μειώσουμε ή ακόμα και να τον εξαλείψουμε».

Η Δρ. Deal, που είναι ειδικός στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, του NIH, τονίζει ότι πέραν από τον εμβολιασμό πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντοτε προφυλακτικά κατά τη σεξουαλική πράξη, τα οποία μειώνουν κατά πολύ τις πιθανότητες εμφάνισης του ιού HPV και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών, να ελέγχονται τακτικά για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Υπενθυμίζουμε, τέλος,  ότι η εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων, οπότε απαιτείται η ανάλογη προσοχή.