Ψυχική υγεία

Πως να “δραπετεύσετε” απο τις αρνητικές σκέψεις

Όλοι μας σκεφτόμαστε αρνητικά μερικές φορές. Περνάμε μια κακή μέρα και νιώθουμε ότι ο κόσμος είναι εναντίον μας.  Αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για εμάς, ότι η ζωή είναι άδικη ή ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν έχουν καλές προθέσεις.

Όσο περισσότερο επιτρέπουμε στον εαυτό μας να σκέφτεται αρνητικά, τόσο πιο συχνά θα έχουμε αρνητικές σκέψεις και τόσο πιο δύσκολο θα είναι να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο. Όμως το να σκεφτόμαστε συνεχώς θετικά δεν είναι η λύση για την καταπολέμηση των αρνητικών σκέψεων. Είναι δυνατόν να έχουμε λιγότερες αρνητικές σκέψεις και να τις αναδιαμορφώνουμε ώστε να είναι πιο ρεαλιστικές. Οι στρατηγικές που θα σας προτείνω καθιστούν δυνατή τη ρεαλιστικότητα, την ανθρωπιά και τη διατήρηση της ελπίδας κατά τη διάρκεια δύσκολων περιστάσεων.

Πώς να ελέγξω τις αρνητικές σκέψεις μου;

Το κλειδί για να διατηρήσετε την αρνητική σκέψη υπό έλεγχο, ώστε να μη μετατραπεί σε αρνητική στάση απέναντι στη ζωή, είναι να αναγνωρίσετε πρώτα ότι οι αρνητικές, απαισιόδοξες ή επικριτικές σκέψεις, κάτι που είναι μια τυπική εμπειρία για τους περισσότερους ανθρώπους. Το να είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας δεν είναι η λύση, ούτε το να σκεφτόμαστε μια θετική εναλλακτική λύση για κάθε αρνητική σκέψη που κάνουμε. Αν είχαμε μια απαίσια μέρα, δεν πειράζει να πούμε ότι ήταν μια δύσκολη μέρα. Όταν έχετε μια διαφωνία με κάποιον, το να σκεφτείτε ότι σας φέρεται άσχημα ή ότι είναι άδικος μπορεί να είναι σωστό. Δεν θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τις αρνητικές σκέψεις ως απαράδεκτες.

Ωστόσο, αν παρατηρήσετε ότι οι περισσότερες σκέψεις σας τον τελευταίο καιρό είναι αρνητικές και ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να είστε φιλόδοξοι ή αισιόδοξοι, ίσως ήρθε η ώρα να προσπαθήσετε να βάλετε τις σκέψεις σας με μια προοπτική. Σίγουρα δεν θέλετε να θολώνετε κάθε κατάσταση βρίσκοντας τις αρνητικές πτυχές και εστιάζοντας σε αυτές. Μερικές φορές, όταν επιτρέπουμε στις αρνητικές σκέψεις να μας κατακλύζουν, γίνεται πιο δύσκολο να διασκεδάσουμε, να είμαστε ευγενικοί με τους άλλους και να είμαστε ευγνώμονες για τις εμπειρίες μας. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες προτάσεις για να κρατήσετε την αρνητική σκέψη υπό έλεγχο:

  • Αφήστε τις αρνητικές σκέψεις να έρχονται και να φεύγουν

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να κάνει αρνητικές σκέψεις. Αποφύγετε να αντιδράσετε λέγοντας ότι δεν θα έπρεπε να σκέφτεστε έτσι. Αναγνωρίστε τη σκέψη και, στη συνέχεια, αφήστε την να φύγει. Οι σκέψεις σας δεν καθορίζουν εσάς ή τις περιστάσεις σας. Μερικοί άνθρωποι οραματίζονται τις σκέψεις τους σαν μπαλόνια που φεύγουν αμέσως μόλις τις κάνουν. Δεν χρειάζεται να δίνουμε ίση βαρύτητα σε κάθε σκέψη ή να την αφήνουμε να καθορίζει κάθε μελλοντική κατάσταση.

  • Να είστε ευγνώμων

Ανεξάρτητα από το είδος της ημέρας που περνάτε, αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε κάποια πράγματα που εκτιμάτε. Μπορεί να είναι κάτι τόσο μικρό όσο το φλιτζάνι καφέ που πίνετε ή το γεγονός ότι είναι Παρασκευή. Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης όταν δεν αγωνίζεστε θα σας επιτρέψει να θυμηθείτε για τι ήσασταν ευγνώμονες αν οι καιροί δυσκολέψουν.

  • Αποφύγετε τη σκέψη “όλα ή τίποτα”

Η απόλυτη σκέψη μας εμποδίζει να δεχτούμε κάθε κατάσταση όπως έρχεται. Η συχνή χρήση λέξεων όπως “ποτέ” ή “πάντα “μας δυσκολεύει να θυμόμαστε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου και ότι δεν θέλουμε να προβλέψουμε το μέλλον. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε λέξεις όπως “συχνά” ή “περιστασιακά”.

  • Διαχειριστείτε τις προσδοκίες σας

Συχνά, περιμένουμε τα πράγματα να εξελιχθούν με έναν τρόπο και δεν συμβαίνει αυτό. Απογοητευόμαστε, και αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν θέλουμε να θέτουμε πολλές και συγκεκριμένες προσδοκίες σε ένα αποτέλεσμα που πραγματικά δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Δεν ξέρουμε αν οι σχέσεις θα λειτουργήσουν αμέσως. Δεν ξέρουμε αν μια δουλειά θα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για εμάς. Τα πράγματα μπορεί να φαίνεται ότι πηγαίνουν καλά και μετά κάτι να αλλάζει. Είμαστε λιγότερο προετοιμασμένοι για τις εκπλήξεις όταν έχουμε ήδη ένα προκατασκευασμένο σύνολο ιδεών για το πώς θα εξελιχθεί κάτι.

Το να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να νιώθει κάθε συναίσθημα, χωρίς να το απωθούμε, σημαίνει ότι ακόμη και όταν απογοητευόμαστε, ξέρουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Το να νιώθουμε πληγωμένοι, λυπημένοι ή σκεπτικιστές για μια κατάσταση δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να την ξεπεράσουμε. Αφήστε τις σκέψεις σας να υπάρχουν, καθίστε μαζί τους και αναγνωρίστε σκόπιμα τα θετικά πράγματα στη ζωή σας. Θα αρχίσετε να παρατηρείτε ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα πάντα και ότι η αρνητική σας σκέψη θα είναι υπό έλεγχο.