Ψυχική υγεία

Πώς να σταματήσετε να σαμποτάρετε τον εαυτό σας;

Το αυτοσαμποτάζ είναι ένα αξιοσημείωτο κοινό συμπεριφοράς μεταξύ των ανθρώπων. Υπάρχουν μυριάδες λόγοι για τους οποίους μπορεί να σαμποτάρετε τον εαυτό σας. Μερικοί άνθρωποι σαμποτάρουν τον εαυτό τους σε όλους τους τομείς, αν και αυτό είναι ασυνήθιστο. Άλλοι θα καταστρέψουν τις σχέσεις τους, τη μελέτη τους ή την εργασία τους ή θα αυτοσαμποτάρουν τις δραστηριότητες αναψυχής ή ευχαρίστησης.

Πολλές από αυτές τις συμπεριφορές έχουν να κάνουν με τη σκέψη ότι δεν αξίζουνε να ευδοκιμούν σε ορισμένους τομείς. Αν είχατε φροντιστές που πάντα σας έλεγαν ότι είστε τεμπέλης, τότε μπορεί να μην μπορείτε να χαλαρώσετε πλήρως και να απολαύσετε τον ελεύθερο χρόνο σας, σκεπτόμενοι πάντα ότι πρέπει να αποδείξετε πόσο απασχολημένοι είστε. Εναλλακτικά, μπορεί να έχετε απορροφήσει το μήνυμα: “Δεν θα καταφέρετε τίποτα“. Για ορισμένους ανθρώπους, αυτό λειτουργεί ως κίνητρο για να αποδείξουν ότι οι άνθρωποι κάνουν λάθος- για άλλους, γίνεται μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Ως παιδιά επιλέγουμε ορισμένα μονοπάτια για να ακολουθήσουμε ,τα οποία στη συνέχεια καθορίζουν τη μελλοντική μας συμπεριφορά προκειμένου να φτάσουμε στην αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Ωστόσο, μόλις συνειδητοποιήσουμε αυτή τη συμπεριφορά, μπορούμε να αποφασίσουμε να αλλάξουμε πορεία και να επιλέξουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, επιτυχημένοι και ολοκληρωμένοι.

Πόσο δύσκολο είναι να πραγματοποιήσετε μια αλλαγή στη ζωή σας;

Αν είχατε κακά πρότυπα ή απορροφήσατε κυρίως αρνητικά μηνύματα για τη ζωή και τις δυνατότητές σας, θα πρέπει να ασχοληθείτε με τον γονέα που σας φροντίζει και να αποσύρετε τον επικριτικό γονέα σας. Αν δεν γαλουχηθήκατε καλά όταν ήσασταν νέοι, θα χρειαστεί να αναζητήσετε ευρύτερα πρότυπα -ίσως σε ένα βιβλίο ή στην τηλεόραση. Η μητέρα στην ταινία “Η οικογένειά μας στο Γιορκσάιρ”, η Amanda Owen, φροντίζει και ενθαρρύνει, ενώ δεν καταπιέζει τα παιδιά της και τα αφήνει να είναι αυτό που θέλουν να είναι. Ο Ντάμπλντορ στον Χάρι Πότερ είναι ευγενικός και σοφός και μετρημένος, θέλοντας ο Χάρι να είναι ευτυχισμένος και ολοκληρωμένος. Μιλήστε στον εαυτό σας όπως μιλούν αυτοί στους προστατευόμενούς τους με ευγενικό και υποστηρικτικό τρόπο.

Αρχίστε να υποστηρίζετε τον εαυτό σας. Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, αναρωτηθείτε: “Τι θα μπορούσα να είχα κάνει διαφορετικά;”. “Θα έπρεπε να είχα ζητήσει βοήθεια;” “Τι έμαθα από αυτό;” Μην αποκαλείτε τον εαυτό σας με ονόματα, μην τον βρίζετε και μην επαναλαμβάνετε παλιές συνήθειες υποτίμησης του εαυτού σας ή επίπληξης του εαυτού σας.

Πώς μπορείτε να πιστέψετε στον εαυτό σας;

Μπορεί επίσης να είχατε φροντιστές που σας δημιούργησαν ένα “αδιέξοδο” με ανάμεικτα μηνύματα – “Άνθρωποι σαν εμάς δεν γίνονται (γιατροί, κτηνίατροι, επιστήμονες, αστέρες του κινηματογράφου)”. “Οι καλοί άνθρωποι δεν ωθούν τον εαυτό τους προς εκείνη την κατεύθυνση”. Πρέπει να αποφασίσετε ότι δεν θα “αγοράζετε” αυτά τα συναισθήματα.

Είναι απολύτως εφικτό για οποιονδήποτε με αρκετή υποστήριξη, ορμή και φιλοδοξία να γίνει σχεδόν οτιδήποτε. Η υποστήριξη μπορεί αρχικά να πρέπει να προέλθει από τον εαυτό σας, αν και η εύρεση ενός θετικού μέντορα είναι ένα καλό βήμα: ένας αγαπημένος δάσκαλος, ένας υποστηρικτικός συνάδελφος. Υπάρχουν επιχορηγήσεις, υποτροφίες και θέσεις μαθητείας για όλα τα είδη των πραγμάτων- πρέπει απλώς να το ζητήσετε και να πιστέψετε στον εαυτό σας.

Επιπλέον, οι καλοί άνθρωποι μπορούν να πετύχουν, και υπάρχουν πολλά παραδείγματα στις κοινότητές μας και στη δημοσιότητα. Επίσης, ο δικός σας ορισμός της επιτυχίας μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικός από τον ορισμό κάποιου άλλου.

Πώς θα έχετε ισορροπία στη ζωή σας;

Πρέπει επίσης να αποφασίσετε για τη δική σας εξατομικευμένη ισορροπία στην εργασία, στη ζωή  και στους ανθρώπους. Αν οι σχέσεις και η οικογένεια είναι πραγματικά σημαντικές για εσάς, τότε το να  φτάσετε στην κορυφή στη δουλειά σας δεν έχει τόση σημασία. Μερικοί άνθρωποι θέλουν απλώς να πηγαίνουν στη δουλειά, να κερδίζουν χρήματα για να πληρώνουν έναν ικανοποιητικό τρόπο ζωής και να το αφήνουν έτσι. Άλλοι θα θελήσουν να επενδύσουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια στο να γίνουν οι “καλύτεροι” σε κάτι. Όλα θα εξαρτηθούν από το τι επιδιώκουμε και τι μας οδηγεί – απλώς προσέξτε να ξέρετε ποιος είναι στη “θέση του οδηγού“.

Ποιες είναι οι σαμποταριστικές συμπεριφορές που πρέπει να προσέξετε, να σταματήσετε ή να αλλάξετε;

  • Όταν σας προτείνεται μια λύση, απαντάτε: “Ναι, αλλά….”.
  • Λέτε στον εαυτό σας: “Μακάρι….”
  • Σκέφτεστε: “Θα είμαι ευτυχισμένος όταν….”
  • Σκέφτεστε: “Άνθρωποι σαν εμένα δεν γίνονται (οτιδήποτε)”.
  • Έχετε την τάση να σκέφτεστε: “Πάντα έτσι ήταν”.
  • Κατηγορείτε άλλους ανθρώπους, το παρελθόν, την κατάσταση.

Αυτά είναι απλώς δικαιολογίες. Πρέπει να προσεγγίζετε κάθε τι που συμβαίνει ως ένα σκαλοπάτι: “Τι έμαθα; Τι ήταν χρήσιμο και τι όχι;” Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχει μόνο το “τώρα” και να αναρωτηθείτε: “Τι περιμένετε;”.

Μάθετε να είστε προληπτικοί και όχι αντιδραστικοί. Βρείτε τι είναι αυτό που θέλετε και επιδιώξτε το. Αν έχετε ένα παιδί ή έναν καλύτερο φίλο ή ένα αγαπημένο κατοικίδιο, τότε μάθετε να μιλάτε στον εαυτό σας όπως θα μιλούσατε σε εκείνον. Το αυτοσαμποτάζ είναι μια μαθημένη συμπεριφορά που μπορεί να αλλάξει μόλις το συνειδητοποιήσετε. Γι’ αυτό δώστε την υπόσχεση να υποστηρίξετε τον εαυτό σας και γίνετε ο καλύτερος φίλος του εαυτού σας. Όλα τα καλά πράγματα θα ακολουθήσουν στη συνέχεια.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Steiner, Claude M, Scripts People Live: Transactional Analysis of Life Scripts, Grove Press 1974 https://www.amazon.com/Scripts-People-Live-Transactional-Analysis/dp/0802132103

Self-Sabotage https://www.psychologytoday.com/intl/basics/self-sabotage

How to Stop Sabotaging Yourself https://greatergood.berkeley.edu/article/item/how_to_stop_sabotaging_yourself

10 steps to detect and stop secret self-sabotage. (2002) https://www.hq.nasa.gov/office/codec/cc/Pages/Editions/navig-2-02.pdf

Mitchell SA. (1988). 10. Penelope’s loom: Psychopathology and the analytic process. Relational concepts in psychoanalysis: An integration. Cambridge, MA: Harvard University Press https://www.hup.harvard.edu/catalog.php?isbn=9780674754119&content=toc