Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Πώς να σταματήσετε τη διάρροια: 3 αποτελεσματικές θεραπείες στο σπίτι

Η διάρροια, η οποία είναι αποτέλεσμα κάποιου ιού ή βακτηρίου, απομακρύνεται μόνη της μέσα σε 2-3 ημέρες, παρόλο που πολλοί επιλέγουν να πάρουν χάπια για να την σταματήσουν αμέσως μόλις εμφανιστεί. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι τα χάπια είναι προτιμότερο να λαμβάνονται μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις διάρροιας.

Πώς θα αντιμετωπίσετε την ηπία διάρροια χωρίς φαρμακευτική αγωγή;

Τις περισσότερες φορές, η λήψη ενός αντιδιαρροϊκού φαρμάκου, θα οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα για μερικές ημέρες, μια κατάσταση η οποία είναι εξίσου δυσάρεστη. Έτσι, για να αντιμετωπίσετε την ηπία διάρροια, δοκιμάστε τις ακόλουθες σπιτικές θεραπείες.

1. Καταναλώστε άφθονα υγρά

Μια από τις συχνότερες παρενέργειες που προκαλεί η διάρροια είναι η αφυδάτωση, διότι το σώμα αναγκάζεται να χάσει πολλά υγρά και ηλεκτρολύτες  (όπως νάτριο, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο), συστατικά τα οποία χρειάζεται για να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Η αφυδάτωση μπορεί να γίνει επικίνδυνη, ειδικά για τα μικρά παιδιά, στην περίπτωση που παραμείνει αδιαχείριστη. Φροντίστε λοιπόν, να καταναλώνετε άφθονο νερό, καθαρούς χυμούς και πλούσια σε ηλεκτρολύτες ποτά, ώστε να επαναφέρετε στα φυσιολογικά επίπεδα τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες στο σώμα σας. Παράλληλα, όταν έχετε διάρροια αποφύγετε τον καφέ, τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, τον χυμό δαμάσκηνου, τα ζαχαρούχα ποτά, τις σόδες και το αλκοόλ, τα οποία επιδεινώνουν την αφυδάτωση. Σημειώνεται ότι καλό είναι να αποφεύγετε και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στην περίπτωση που το παιδί σας έχει διάρροια, φροντίστε να του δίνετε παιδικά ποτά ενυδάτωσης, τα οποία μπορείτε να βρείτε σε φαρμάκια και σουπερμάρκετ. Υπογραμμίζεται ότι δεν πρέπει να περιορίσετε την διατροφή του, αλλά να την εμπλουτίσετε με αναζωογονητικά ποτά ενυδάτωσης. Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα ποτά, διότι περιέχουν τεχνητά χρώματα και αρώματα, τότε φτιάξτε το δικό σας στο σπίτι, χρησιμοποιώντας απλά αλάτι, ζάχαρη και νερό. Τέλος, τονίζεται ότι τα βρέφη που θηλάζουν, πρέπει να συνεχίζουν να θηλάζουν, ακόμη και αν έχουν διάρροια.

2. Αποφύγετε τα βαριά φαγητά

Το Εθνικό Ινστιτούτο για τον διαβήτη, υπογραμμίζει ότι ο περιορισμός της διατροφής δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της διάρροιας, παρόλο που υπάρχουν κάποια τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται.

Η δίαιτα BRAT είναι ένα συνηθισμένο πρόγραμμα διατροφής για τις πεπτικές διαταραχές, το οποίο αποτελείται από τέσσερα λιπαρά τρόφιμα που περιέχουν ελάχιστες φυτικές ίνες και βοηθούν τα κόπρανα να σταθεροποιηθούν. Τα τρόφιμα αυτά είναι οι μπανάνες, το ρύζι, τα μήλα και το τοστ. Σημειώνεται ότι οι μπανάνες είναι πολύ σημαντικές διότι βοηθούν στην αποκατάσταση του καλίου που χάνεται μέσω της διάρροιας.

Σε αυτά τα τέσσερα τρόφιμα μπορείτε να προσθέσετε και άλλα εύπεπτα τρόφιμα όταν δείτε τα συμπτώματα σας να μειώνονται, όπως το στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα, το πλιγούρι βρώμης, οι ψητές πατάτες και η σούπα από ζωμό κοτόπουλο. Τέλος, τονίζεται ότι πρέπει να αποφεύγετε τρόφιμα που προκαλούν αέρια, όπως τα ανθρακούχα ποτά, τα φασόλια, τα αγγούρια και τα όσπρια.

3. Χρησιμοποιήστε προβιοτικά

Τα προβιοτικά, είτε λαμβάνονται μέσω τροφών, είτε μέσω συμπληρωμάτων, μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια της διάρροιας.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια, τα οποία ευνοούν την υγεία του εντέρου. Η  διάρροια μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια πολλών τέτοιων βακτηρίων από το στομάχι και τα έντερα, οπότε η λήψη προβιοτικών, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των χαμένων βακτηρίων και κατά συνέπεια στη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου. Οι παρενέργειες των προβιοτικών τείνουν να είναι ήπιες και μπορεί να περιλαμβάνουν απλά φούσκωμα και επιπλέον αέρια.

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι παρόλο που τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της διάρροιας, το γιαούρτι και το κεφίρ, που περιέχουν ζωντανά προβιοτικά βακτήρια, είναι εξαιρετικά ευεργετικά.

Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια;

Η διάρροια δεν πρέπει να αγνοείται σε καμία περίπτωση. Εάν έχετε δοκιμάσει τις πιο πάνω θεραπείες και δεν είδατε καμία βελτίωση ή αν η διάρροια σας (ή του παιδιού σας)  είναι σοβαρή και συνοδεύεται από σημάδια αφυδάτωσης, τότε καλέστε αμέσως το γιατρό σας.

Σημάδια αφυδάτωσης σε ενήλικες και παιδιά:

Ενήλικες

 

Παιδιά
Διάρροια για 3 ή περισσότερες ημέρες

Σοβαρός κοιλιακός πόνος

Αιματηρά ή μαύρα κόπρανα

Πυρετός άνω των 39 C

Λίγη ή καθόλου ούρηση

Εξαιρετική αδυναμία

Ξηρό δέρμα και στόμα

Υπερβολική δίψα

Σκούρα ούρα

Διάρροια για περισσότερο από 24 ώρες

Στεγνές πάνες για 3 ώρες

Πυρετός άνω των 39 C

Ξηρό στόμα ή γλώσσα

Κλάμα χωρίς δάκρυα

Ασυνήθιστη υπνηλία

Μαύρα ή αιματηρά κόπρανα

Κόκκινα μάγουλα ή μάτια

Δέρμα που δεν αποσύρεται αμέσως όταν το τσιμπήσετε

Χωρίς εξαίρεση, τα βρέφη κάτω των τριών μηνών με διάρροια, πρέπει να μεταφέρονται αμέσως στον παιδίατρο. Μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε τη διάρροια τους, στο σπίτι.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

3 Effective Home Remedies for Diarrhea https://www.verywellhealth.com/how-to-make-diarrhea-go-away-1324506

Munos MK, Walker CL, Black RE. The effect of oral rehydration solution and recommended home fluids on diarrhoea mortality. Int J Epidemiol. 2010;39 Suppl 1:i75-87. doi:10.1093/ije/dyq025 https://academic.oup.com/ije/article/39/suppl_1/i75/700641

Nemeth V, Zulfiqar H, Pfleghaar N. Diarrhea. [Updated 2019 Jun 8]. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448082/

National Insititute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Eating, Diet & Nutrition for Diarrhea. Updated November, 2016. https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/diarrhea/eating-diet-nutrition

Churgay CA and Zafra A. Gastroenteritis in children: Part II. Prevention and Management. Am Fam Physician. 2012 Jun 1;85(11):1066-1070. https://www.aafp.org/afp/2012/0601/p1066.html#afp20120601p1066-b1

Verna EC, Lucak S. Use of probiotics in gastrointestinal disorders: what to recommend? Therap Adv Gastroenterol. 2010;3(5):307-19. doi:10.1177/1756283X10373814 https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1756283X10373814

Shaheen NA, Alqahtani AA, Assiri H, Alkhodair R, Hussein MA. Public knowledge of dehydration and fluid intake practices: variation by participants' characteristics. BMC Public Health. 2018;18(1):1346. doi:10.1186/s12889-018-6252-5 https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-018-6252-5