Μολυσματικές ασθένειες

Πώς να βοηθήσετε τα αυτιστικά άτομα να εξοικειωθούν με τις μάσκες και να κάνουν τεστ COVID-19

Η πανδημία COVID-19 έχει δημιουργήσει πολλές νέες προκλήσεις για τα άτομα με διαταραχή φάσματος αυτισμού (ASD). Τα χαρακτηριστικά της διαταραχής αυτής, τα οποία περιλαμβάνουν μειωμένες κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και επιμονή στην ομοιότητα, καθιστούν την προσαρμογή αυτών των ατόμων στη χρήση μάσκας προσώπου και την εξέταση για COVID-19, ιδιαίτερα δύσκολη.

Ποιες προκλήσεις δημιουργούνται σχετικά με τη χρήση μάσκας από αυτιστικά άτομα;

Πολλά άτομα με διαταραχή φάσματος αυτισμού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην αφή και το πρόσωπο είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος τους. Η χρήση μάσκας προσώπου είναι δυσάρεστη, καθώς η τραχεία υφή του υφάσματος, η στενή επαφή με το πρόσωπο και τα λαστιχάκια στα αυτιά, προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα.

Οι αισθήσεις που προκαλούνται από τη χρήση μάσκας, δεν είναι ευχάριστες και κυρίως, ενοχλητική είναι η ζεστή και υγρή μυρωδιά του ανακυκλωμένου αέρα. Επιπλέον, η δύσκολη αίσθηση της αναπνοής και της εκπνοής του αέρα μέσω της μύτης, ενδέχεται να κάνει τα άτομα με διαταραχή φάσματος αυτισμού να νιώσουν περιορισμό, γεγονός που θα τους προκαλέσει ανησυχία. Ενώ η χρήση μάσκας μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να χαρακτηριστεί ως άβολη. Αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα, στα αυτιστικά άτομα εμφανίζονται πολύ πιο έντονα σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Συν τοις άλλοις, στα αυτιστικά άτομα, η χρήση μάσκας, δημιουργεί προβλήματα κοινωνικής επικοινωνίας. Η διαταραχή φάσματος αυτισμού, περιλαμβάνει συνήθως κακές δεξιότητες οπτικής αντίληψης, δυσκολεύοντας τα άτομα αυτά να διαβάζουν με ακρίβεια την έκφραση του προσώπου ενός ατόμου που φοράει μάσκα, την ίδια στιγμή που η κοινωνικά κατάλληλη απόσταση, έρχεται να προστεθεί στο παζλ και να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Επιπλέον, όταν ένα άτομο φοράει μάσκα, εκείνο που φαίνεται είναι τα μάτια του, αλλά αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κοινωνική επικοινωνία των αυτιστικών ατόμων, καθώς τα άτομα αυτά δυσκολεύονται να κάνουν επαφή με τα μάτια.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε εσφαλμένη επικοινωνία και απογοήτευση. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι η μάσκες καλύπτουν και τις φωνές, οπότε και η λεκτική επικοινωνία γίνεται πιο δύσκολη. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τα αυτιστικά άτομα.

Ποιες στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν τα αυτιστικά άτομα να εξοικειωθούν με τη χρήση μάσκας;

  • Χρησιμοποιήστε τη μάσκα προσώπου σε ένα αντικείμενο ή άτομο, όπως ένα αρκουδάκι, μια κούκλα ή ένα μέλος της οικογένειας, ώστε να γίνει κατανοητή η χρήση της και τα αυτιστικά άτομα να αρχίσουν να εξοικειώνονται με την εικόνα της.
  • Αφήστε το αυτιστικό άτομο να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικούς τύπους υφασμάτινων μασκών προσώπου, ώστε να βρει την πιο άνετη.
  • Ξεκινήστε να εξασκείστε στη χρήση μάσκας, φορώντας την για σύντομες χρονικές περιόδους και κάνοντας διαλείμματα όταν χρειάζεται.
  • Προγραμματίστε εκδρομές σε περιβάλλοντα χαμηλού κινδύνου, που είναι ήσυχα και ήρεμα, έτσι ώστε το αυτιστικό άτομο να βιώσει με επιτυχία τη χρήση της μάσκας του.
  • Χρησιμοποιήστε μια φωτογραφία ενός ατόμου που φοράει μάσκα, ως οπτικό στοιχείο υπενθύμισης πριν τις εξόδους από το σπίτι.
  • Προτείνεται να μασάτε τσίχλα ή να τρώτε μια καραμέλα όταν φοράτε μάσκα, για απόσπαση της προσοχής και για να βελτιώσετε τη μυρωδιά του ανακυκλωμένου αέρα κάτω από τη μάσκα.
  • Χρησιμοποιείστε διαφανείς μάσκες στην περίπτωση που σας είναι προσβάσιμες. Αυτές οι μάσκες επιτρέπουν στον συνομιλητή να βλέπει το στόμα αυτού που μιλάει. Σύμφωνα με την Susan Muller-Hershon, Αγγλίδα διερμηνέας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, οι διαφανείς μάσκες βοηθούν στην καλύτερη επικοινωνία των αυτιστικών ατόμων.

Ποιες προκλήσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν τα αυτιστικά άτομα όταν πρέπει να κάνουν εξέταση COVID-19;

Η εξέταση COVID-19, απαιτεί ρινοφαρυγγική (μέσω της μύτης) ή στοματοφαρυγγική (μέσω του στόματος) εξέταση με βαμβακερό στυλεό. Αυτές οι εξετάσεις, ενδεχομένως να προκαλέσουν δυσφορία στα αυτιστικά άτομα, λόγω της δυσφορίας που προκαλεί εν γένει η εξέταση, λόγω του ότι δεν είναι εξοικειωμένα με την εξέταση και λόγω της αλλαγής στην ρουτίνα τους.

Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, η χρήση οπτικών βοηθημάτων για την προετοιμασία ενός ατόμου με διαταραχή φάσματος αυτισμού και η στρατηγική επιλογή ενός άνετου περιβάλλοντος εξέτασης, μπορεί να βοηθήσει στην επιτυχία της διαδικασίας και στην μείωση του άγχους.

Ποιες στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν τα αυτιστικά άτομα να κάνουν όσο πιο ομαλά γίνεται την εξέταση για COVID-19;

Οι βοηθητικές στρατηγικές για αυτιστικά άτομα περιλαμβάνουν:

  • Ανάγνωση μιας κοινωνικής ιστορίας. Οι κοινωνικές ιστορίες είναι μια ακολουθία εικόνων και προτάσεων, που βοηθούν στην προετοιμασία ενός ατόμου να βιώσει μια νέα εμπειρία. Μερικά άτομα με διαταραχή φάσματος αυτισμού, επωφελούνται από πιο λεπτομερείς κοινωνικές ιστορίες, ενώ άλλα βοηθιούνται καλύτερα με απλούστερες κοινωνικές ιστορίες. Είναι σημαντικό να εξεταστεί το ποια προσέγγιση λειτουργεί καλύτερα στο συγκεκριμένο άτομο, κατά την επιλογή της.
  • Προβολή βίντεο. Ορισμένα άτομα με διαταραχή φάσματος αυτισμού, επωφελούνται από την παρακολούθηση σχετικών βίντεο πριν οδηγηθούν στην εξέταση. Το βίντεο, τους κάνει να νιώθουν πιο εξοικειωμένοι – κατά κάποιο τρόπο- με την διαδικασία.
  • Εξετάστε τις επιλογές του χώρου που θα πραγματοποιηθεί το τεστ: Σκεφτείτε ποιες επιλογές χώρου έχετε, για την πραγματοποίηση της εξέτασης. Συζητήστε με τον γιατρό σας. Να έχετε κατά νου ότι μερικοί άνθρωποί νιώθουν καλύτερα να εξεταστούν σε μια κλινική, καθώς τους είναι πιο οικείο το περιβάλλον, ωστόσο άλλοι νιώθουν καλύτερα να εξεταστούν σε ένα εξωτερικό χώρο, επειδή αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια στο αυτοκίνητο τους. Με βάση αυτό, ψάξτε τις επιλογές που έχετε και αποφασίστε κατάλληλα.

Στην περίπτωση που τα άτομα με διαταραχή φάσματος αυτισμού δεν είναι σε θέση να ανεχθούν την εξέταση, ακόμη και μετά από αρκετή προετοιμασία, τότε συζητήστε με τον γιατρό σας, για ενδεχόμενη προσθετή ιατρική βοήθεια.

Συμπερασματικά

Είναι σημαντικό για τους γονείς και τους γιατρούς να καταλάβουν το γιατί η εξοικείωση με την μάσκα και η ανοχή της εξέτασης COVID-19, είναι δύσκολη για τα αυτιστικά άτομα.

Πέραν από τις προηγούμενες στρατηγικές, σημειώνεται ότι υπάρχουν και άλλες στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τα αυτιστικά άτομα και τους φροντιστές τους να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία.