Παιδί

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά με σύνδρομο Tourette στην εκπαίδευση

Τι είναι το σύνδρομο Tourette;

Το σύνδρομο Tourette είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες, ανεξέλεγκτες κινήσεις και φωνές, γνωστές ως “τικ“. Το σύνδρομο Tourette παρατηρείται συνήθως σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 10 ετών, με τα συμπτώματα να κορυφώνονται γύρω στα 10 με 12 έτη.

Τα τικ θεωρούνται ακούσιες κινήσεις. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία τικ, που ποικίλλουν ως προς τον τύπο και τη σοβαρότητα της έκφρασης:

  • Γκριμάτσες στο πρόσωπο
  • Γρυλίσματα ή καθαρισμός του λαιμού
  • Γρήγορο ανοιγοκλείσιμο των ματιών
  • Σφίξιμο των ώμων ή τίναγμα του κεφαλιού ή των ώμων
  • Φωνάζοντας, κάνοντας ήχους ροχαλητού, ξεστομίζοντας αισχρολογίες

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στη μάθηση για τα παιδιά με σύνδρομο Tourette;

Τα παιδιά και οι έφηβοι που πάσχουν από σύνδρομο Tourette μπορεί να φοβούνται ή να ντρέπονται από την ενοχλητική φύση των τικ τους στο σχολείο. Όταν το σύνδρομο Tourette δεν γίνεται κατανοητό από τους δασκάλους, το προσωπικό του σχολείου και τους άλλους μαθητές, το παιδί με σύνδρομο Tourette μπορεί να αντιμετωπίσει απόρριψη ή γελοιοποίηση.

Τα άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με την πάθηση μπορεί να πιστέψουν ότι το άτομο με Tourette προσπαθεί σκόπιμα να τραβήξει την προσοχή ή να είναι ενοχλητικό.

Το παιδί ή ο έφηβος με Tourette μπορεί να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και να δώσει προσοχή στο σχολείο, αν σκέφτεται τα τικ του και ανησυχεί για το ποιος μπορεί να τα παρατηρεί. Τα παιδιά και οι έφηβοι με Tourette μπορεί να δυσκολεύονται να κάνουν φίλους στο σχολείο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αμηχανία που νιώθει το παιδί ή ο έφηβος ή επειδή τα άλλα παιδιά και οι έφηβοι δεν είναι σίγουροι για τον μαθητή με Tourette.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά που ο μαθητής, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να κάνουν για να διασφαλίσουν ότι το παιδί ή ο έφηβος με σύνδρομο Tourette μπορεί να επιτύχει στο σχολείο, τόσο ακαδημαϊκά όσο και κοινωνικά.

Πώς γίνεται η διάγνωση και ποια είναι η θεραπεία του συνδρόμου Tourette;

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να λάβετε βοήθεια για το παιδί σας:

  1. Επισκεφθείτε τον παιδίατρο ή τον παθολόγο του παιδιού σας για να συζητήσετε τις ανησυχίες σας. Το σύνδρομο Tourette μπορεί να επηρεάσει διάφορους τομείς της ζωής ενός παιδιού.
  2. Κάντε μια ενδελεχή αξιολόγηση. Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο Tourette τείνουν να έχουν υψηλότερα από το μέσο όρο ποσοστά άλλων παθήσεων, όπως η ΔΕΠΥ, η δυσλεξία, η δυσγραφία και η ΙΨΔ. Μια ενδελεχής αξιολόγηση του παιδιού σας θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με το πώς ακριβώς το σύνδρομο Tourette και τυχόν άλλες παθήσεις που μπορεί να έχει το παιδί σας επηρεάζουν τη ζωή του παιδιού σας.

Μόλις κατανοήσετε τις μοναδικές ανάγκες του παιδιού σας, θα μπορέσετε να βρείτε τις κατάλληλες στρατηγικές για το παιδί σας ώστε να διαχειριστεί τα συμπτώματά του. Θα έχετε επίσης μια έκθεση με λεπτομέρειες που μπορείτε να μοιραστείτε με το σχολείο για να βοηθήσετε τους δασκάλους του παιδιού σας να κατανοήσουν τις ανάγκες του.

  1. Μάθετε περισσότερα για το σύνδρομο Tourette, ώστε να μπορείτε να υπερασπιστείτε το παιδί σας. Όσο περισσότερα γνωρίζετε για το σύνδρομο, τόσο καλύτερα θα είστε σε θέση να εξηγήσετε την πάθηση και την εμπειρία του παιδιού σας με το Tourette σε δασκάλους και συνομηλίκους που μπορεί να γνωρίζουν πολύ λίγα για το Tourette. Παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το σύνδρομο Tourette και πώς επηρεάζει το παιδί σας, θα υποστηρίξετε τον εκπαιδευτικό της τάξης.
  2. Συζητήστε τις κατάλληλες θεραπείες και αγωγές με τον γιατρό του παιδιού ή του εφήβου σας. Ενώ τα τικ που σχετίζονται με το σύνδρομο Tourette είναι ακούσια, υπάρχουν ορισμένες θεραπευτικές επιλογές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φωνητικά τικ μπορούν να μειωθούν με φαρμακευτική αγωγή. Η κατάλληλη θεραπεία για άλλες παθήσεις που μπορεί να έχει το παιδί σας, όπως η ΔΕΠΥ, η ΙΨΔ ή ακόμη και η κατάθλιψη, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των τικ. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συζητήσει με το γιατρό του παιδιού σας τυχόν φάρμακα που χορηγούνται για αυτές τις παθήσεις, καθώς ορισμένα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τα τικ.

Υπάρχουν επίσης προσεγγίσεις που βασίζονται στη συμπεριφορά και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των τικ. Οι συμπεριφοριστικές προσεγγίσεις συχνά αναζητούν καταστάσεις που προκαλούν ή αυξάνουν τα τικ, ώστε το παιδί ή ο έφηβος να βρει νέους τρόπους να αντιμετωπίζει ή να αποφεύγει τα τικ που του προκαλούνται . Ορισμένες συμπεριφορικές προσεγγίσεις βοηθούν το παιδί να αναγνωρίσει πότε θα έχει τικ, ώστε να μπορεί να μετακινηθεί σε μια περιοχή όπου δεν θα ενοχλεί τους άλλους με το τικ του.

  1. Διατηρήστε τακτική επαφή με το σχολείο του παιδιού σας. Αναπτύξτε μια καλή σχέση με τον δάσκαλο του παιδιού σας, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε πώς τα πηγαίνει το παιδί στο σχολείο. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να βρείτε το σωστό συνδυασμό στρατηγικών που είναι πιο αποτελεσματικός για το παιδί σας. Θα σας καταστήσει επίσης διαθέσιμους για να απαντήσετε γρήγορα σε τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες που μπορεί να έχει ο δάσκαλος του παιδιού σας.

Φροντίστε να κρατάτε ένα γραπτό αρχείο με όλες τις στρατηγικές που δοκιμάζονται στο σχολείο. Αυτό θα σας βοηθήσει να θυμάστε τι ακριβώς συμφωνήθηκε μεταξύ εσάς και των δασκάλων του παιδιού σας.

Ποιες είναι οι στρατηγικές και οι τροποποιήσεις που θα βοηθήσουν το παιδί με σύνδρομο Tourette στο σχολείο;

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες στρατηγικές και τροποποιήσεις που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

  • Εξατομικευμένη προσέγγιση

Το παιδί ή ο έφηβός σας είναι μοναδικός. Το Tourette δεν επηρεάζει όλους με τον ίδιο τρόπο. Διαφορετικές στρατηγικές λειτουργούν για διαφορετικούς ανθρώπους. Χρησιμοποιήστε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του παιδιού σας μαζί με τις γνώσεις σας για το παιδί σας για να αναπτύξετε ένα σχέδιο που θα λειτουργήσει για το δικό σας παιδί.

  • Εκπαιδεύστε τους δασκάλους τους

Βεβαιωθείτε ότι ο δάσκαλος κατανοεί το Tourette και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην τάξη. Πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν σε βάθος το Tourette και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει όχι μόνο στα παιδιά και τους εφήβους με την πάθηση αλλά και στους ανθρώπους γύρω τους.

Ο δάσκαλος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να δώσει στους συμμαθητές και τους συνομηλίκους του τις κατάλληλες πληροφορίες για το Tourette, ώστε οι συμμαθητές του να νιώθουν άνετα μαζί με το παιδί. Αυτό μπορεί να αποτρέψει την απόρριψη και τον εκφοβισμό πριν προλάβει να ξεκινήσει.

  • Καθορίστε έναν ιδιωτικό χώρο για να έχετε τικ

Προγραμματίστε έναν χρόνο και ένα μέρος όπου ο μαθητής μπορεί να έχει τικ χωρίς να ενοχλεί τους άλλους. Σε ορισμένους μαθητές με Tourette αρέσει να έχουν χρόνο ή ένα μέρος όπου μπορούν να πάνε μακριά από τους άλλους για να έχουν τα τικ τους. Αυτό μπορεί να προσφέρει ένα μέρος όπου το τικ μπορεί να συμβεί χωρίς να ενοχλεί τους άλλους μαθητές και να κρατήσει το παιδί με Tourette από το να ντρέπεται. Ωστόσο, άλλοι μαθητές με Tourette μπορεί να αισθάνονται ότι η αποχώρηση από την τάξη τραβάει περισσότερη προσοχή από το ίδιο το τικ.

Ποια είναι τα προγράμματα πρόληψης του εκφοβισμού για τα παιδιά με σύνδρομο Tourette;

  • Προσφέρετε ξεχωριστό χώρο εξέτασης

Ένα παιδί ή ένας έφηβος με σύνδρομο Tourette μπορεί να αποσπάται από την ανησυχία για το πότε θα έχει ένα τικ για να συγκεντρωθεί σωστά σε ένα τεστ. Η παροχή μιας ξεχωριστής θέσης εξέτασης όπου το παιδί μπορεί να έχει τικ χωρίς να ενοχλεί τους άλλους μπορεί να το αφήσει να επικεντρωθεί στην εξέταση και όχι στο τικ του.

  • Εξετάστε ένα σχέδιο τροποποίησης της συμπεριφοράς

Ορισμένα μεγαλύτερα παιδιά και έφηβοι με σύνδρομο Tourette είναι σε θέση να μειώσουν τον αριθμό των τικ που εμφανίζουν χρησιμοποιώντας τεχνικές τροποποίησης της συμπεριφοράς. Πρόκειται για στρατηγικές που αναπτύσσονται σε συντονισμό με έναν πάροχο φροντίδας, όπως ένας γιατρός ή ένας παιδοψυχολόγο.

Το παιδί ή ο έφηβος μαθαίνει πότε έχει τικ ή ποιες είναι οι αφορμές που τα προκαλούν. Αναπτύσσεται ένα σχέδιο για τη μείωση των τικ. Δεδομένου ότι τα τικ εμφανίζονται συχνά στο σχολείο, μπορεί να είναι απαραίτητο να υπάρξει συντονισμός με το δάσκαλο της τάξης.

  • Ενθάρρυνση της συμμετοχής σε εξωσχολικές δραστηριότητες

Ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει περισσότερη σωματική δραστηριότητα, η οποία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση των τικ σε ορισμένα παιδιά και εφήβους με σύνδρομο Tourette. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες μπορούν επίσης να παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες για τη δημιουργία φιλικών σχέσεων και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, οι οποίες μπορεί να αποτελούν πρόκληση για τα παιδιά και τους εφήβους με σύνδρομο Tourette.

Πότε να αναζητήσετε βοήθεια για το σύνδρομο Tourette;

Επισκεφθείτε έναν πάροχο υγείας για περισσότερη βοήθεια εάν τα τικ αυξάνονται και γίνονται πιο ενοχλητικά. Να θυμάστε ότι τα τικ μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Τα τικ συχνά αυξάνονται κατά την προεφηβική ηλικία. Το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί να συζητήσει διαφορετική θεραπεία και στρατηγικές καθώς περνάει στο σχολείο. Συνεχίζοντας να αναζητάτε την υποστήριξη μπορείτε να βοηθήσετε να διασφαλίσετε τη συνεχή επιτυχία του παιδιού σας.


+ 15 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Cohen SC, Leckman JF, Bloch MH. Clinical assessment of Tourette syndrome and tic disorders. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0149763412002035?via%3Dihub

What is Tourette. https://tourette.org/about-tourette/overview/what-is-tourette/

Wadman R, Glazebrook C, Beer C, Jackson GM. Difficulties experienced by young people with Tourette syndrome in secondary school: a mixed methods description of self, parent and staff perspectives. https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-016-0717-9

Black KJ, Jankovic J, Hershey T, McNaught KStP, Mink JW, Walkup J. Progress in research on Tourette syndrome https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2211364914000220?via%3Dihub

Cravedi E, Deniau E, Giannitelli M, Xavier J, Hartmann A, Cohen D. Tourette syndrome and other neurodevelopmental disorders: a comprehensive review https://capmh.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13034-017-0196-x

Batterson JR, Sullivant S, Le Pichon JB, Kleinsorge C, Price S, Andrews S. A refresher on Tourette syndrome. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6179541/

Tourette Syndrome Treatments. https://www.cdc.gov/ncbddd/tourette/treatments.html

Comprehensive Behavioral Intervention for Tics (CBIT): Overview https://tourette.org/research-medical/cbit-overview/

Misirlisoy E, Brandt V, Ganos C, Tübing J, Münchau A, Haggard P. The Relation Between Attention and Tic Generation in Tourette Syndrome https://doi.apa.org/fulltext/2014-54059-001.html

Tourette's Disorder: Tic Triggers. https://www.mottchildren.org/health-library/ug1096

Cox JH, Nahar A, Termine C, et al. Social stigma and self-perception in adolescents with tourette syndrome. https://www.dovepress.com/social-stigma-and-self-perception-in-adolescents-with-tourette-syndrom-peer-reviewed-fulltext-article-AHMT

Doja A, Bookwala A, Pohl D, et al. Relationship Between Physical Activity, Tic Severity and Quality of Life in Children with Tourette Syndrome. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30487937/

Tics in the Classroom: An Educator's Guide https://tourette.org/resource/tics-classroom-educators-guide/

Information about Tourette Syndrome For Families | CDC. https://www.cdc.gov/ncbddd/tourette/families.html

Wadman R, Glazebrook C, Beer C, Jackson GM. Difficulties experienced by young people with Tourette syndrome in secondary school: a mixed methods description of self, parent and staff perspectives https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-016-0717-9