Παιδί

Πώς να βοηθήστε το μωρό σας να κοιμάται όλη τη νύχτα

Η καρδιά σας μπορεί να λιώνει από αγάπη όταν βλέπετε το μωρό σας να κοιμάται. Φαίνονται τόσο γλυκά και αθώα. Η καρδιά σας μπορεί να χτυπάει δυνατά, όμως, όταν δεν μπορείτε να το κάνετε να κοιμηθεί όλη τη νύχτα ή σε στιγμές που θέλετε πραγματικά να κοιμηθεί. Μπορείτε να μειώσετε το άγχος σας και να προετοιμαστείτε καλύτερα για να ορίσετε το πρόγραμμα ύπνου του μωρού σας, κατανοώντας ποια μέρη της ρουτίνας του ύπνου του είναι στο χέρι σας – και ποια όχι.

Τι να κάνετε για να κοιμάται το μωρό σας τη νύχτα;

 • Κατανοήστε τις ανάγκες του μωρού σας για ύπνο

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 μηνών, η ανάγκη του νεογέννητου να φάει υπερισχύει της ανάγκης του για ύπνο. Μπορεί να τρέφεται σχεδόν κάθε 2 ώρες αν θηλάζετε, και ενδεχομένως λίγο λιγότερο συχνά αν ταΐζετε με μπιμπερό. Το μωρό σας μπορεί να κοιμάται από 10 έως 18 ώρες την ημέρα, μερικές φορές για 3 έως 4 ώρες τη φορά. Αλλά τα μωρά δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας. Έτσι, κοιμούνται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τι ώρα είναι. Αυτό σημαίνει ότι η ώρα που το μωρό σας είναι ξύπνιο μπορεί να είναι από τη 1 π.μ. έως τις 5 π.μ. Μέχρι τους 3 με 6 μήνες, πολλά μωρά είναι σε θέση να κοιμούνται για ένα διάστημα 6 ωρών. Αλλά ακριβώς τη στιγμή που νομίζετε ότι το μωρό σας μπαίνει σε μια ωραία ρουτίνα – συνήθως μεταξύ 6 και 9 μηνών – τα φυσιολογικά αναπτυξιακά στάδια μπορεί να διαταράξουν τα πράγματα. Για παράδειγμα, όταν το μωρό σας αρχίζει να συνδέει την ώρα του ύπνου με το να μένει μόνο του, μπορεί να αρχίσει να κλαίει μόνο και μόνο για να σας έχει κοντά του.

 • Καθορίστε μια ρουτίνα ύπνου

Μια μελέτη σε 405 μητέρες — με βρέφη ηλικίας μεταξύ 7 και 36 μηνών — έδειξε ότι τα μωρά που ακολουθούσαν μια νυχτερινή ρουτίνα ύπνου έπεφταν ευκολότερα για ύπνο, κοιμόντουσαν καλύτερα και έκλαιγαν λιγότερο συχνά στη μέση της νύχτας. Ορισμένοι γονείς ξεκινούν τη ρουτίνα ύπνου του μωρού τους ήδη από την ηλικία των 6 έως 8 εβδομάδων. Η ρουτίνα του μωρού σας μπορεί να είναι οποιοσδήποτε συνδυασμός τακτικών δραστηριοτήτων κατά τον ύπνο. Τα κλειδιά της επιτυχίας:

 1. Παίξτε ενεργητικά παιχνίδια κατά τη διάρκεια της ημέρας και ήσυχα παιχνίδια το βράδυ. Αυτό εμποδίζει το μωρό σας να ενθουσιαστεί πολύ λίγο πριν τον ύπνο, αλλά το κουράζει από τις δραστηριότητες της ημέρας.
 2. Κρατήστε τις δραστηριότητες ίδιες και με την ίδια σειρά, κάθε βράδυ.
 3. Κάντε κάθε δραστηριότητα ήρεμη και γαλήνια, ειδικά προς το τέλος της ρουτίνας.
 4. Πολλά μωρά απολαμβάνουν το μπάνιο λίγο πριν τον ύπνο, το οποίο τα ηρεμεί.
 5. Κρατήστε την αγαπημένη δραστηριότητα του μωρού σας για το τέλος και κάντε την στο υπνοδωμάτιό του. Αυτό θα το βοηθήσει να ανυπομονεί για την ώρα του ύπνου και να συνδέσει το χώρο του ύπνου του με πράγματα που του αρέσουν να κάνει.
 6. Κάντε τις νυχτερινές συνθήκες στο υπνοδωμάτιο του μωρού σας σταθερές. Αν ξυπνήσει στη μέση της νύχτας, οι ήχοι και τα φώτα στο δωμάτιο θα πρέπει να είναι τα ίδια με αυτά που είχε όταν αποκοιμήθηκε. Αν χρειαστεί να ταΐσετε ή να αλλάξετε το μωρό σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, κρατήστε τα φώτα χαμηλά και τις ομιλίες στο ελάχιστο. Η υπερβολική διέγερση μπορεί να το δυσκολέψει να ηρεμήσει ξανά.
 • Βάλτε το νυσταγμένο μωρό σας για ύπνο

Ξεκινώντας όταν το μωρό σας είναι 6 έως 12 εβδομάδων, ηρεμήστε το μέχρι να νυστάξει. Όταν είναι στα πρόθυρα του ύπνου, βάλτε το κάτω και αφήστε το να κοιμηθεί μόνο του. Μην περιμένετε μέχρι να αποκοιμηθούν εντελώς στην αγκαλιά σας- αυτή θα μπορούσε να είναι μια συμπεριφορά που μπορεί να γίνει αγώνας για να απαλλαγούν αργότερα στη ζωή τους. Αυτή η ρουτίνα θα μάθει στο μωρό σας να ηρεμεί μόνο του για να κοιμηθεί και δεν θα χρειάζεται να το κουνάτε ή να το αγκαλιάζετε για να κοιμηθεί κάθε φορά που ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν το μωρό σας δυσκολεύεται να ηρεμήσει, δοκιμάστε να μεταφέρετε την ώρα του ύπνου του νωρίτερα, όχι αργότερα. Η υπερκόπωση μπορεί να το δυσκολέψει να κοιμηθεί. 

 • Πρώτα η ασφάλεια: Χαμηλότερος κίνδυνος συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

Κάθε φορά που βάζετε το μωρό σας για ύπνο, είτε πρόκειται για τη νύχτα είτε για έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να κάνετε τα εξής για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης SIDS (σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου):

 1. Να βάζετε πάντα το μωρό σας για ύπνο ανάσκελα.
 2. Χρησιμοποιείτε πάντα μια σταθερή επιφάνεια ύπνου. Τα καθίσματα αυτοκινήτου και άλλες συσκευές καθισμάτων δεν συνιστώνται για τον ύπνο.
 3. Εάν το μωρό σας αποκοιμηθεί σε κάθισμα αυτοκινήτου καροτσιού ή κούνια, προσπαθήστε να τα βγάλετε και να το ξαπλώσετε σε επίπεδη επιφάνεια.
 4. Το μωρό σας θα πρέπει να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς, αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι με εσάς.
 5. Κρατήστε μαλακά αντικείμενα ή χαλαρά κλινοσκεπάσματα μακριά από την κούνια. Αυτό περιλαμβάνει τα μαξιλάρια, τις κουβέρτες, τα λούτρινα ζωάκια.
 6. Μην βασίζεστε σε συσκευές που ισχυρίζονται ότι αποτρέπουν το SIDS.
 7. Μην χρησιμοποιείτε σφήνες και συσκευές τοποθέτησης.
 8. Προσφέρετε στο μωρό σας πιπίλα την ώρα του ύπνου.
 9. Αποφύγετε να καλύπτετε το κεφάλι του μωρού σας ή να το υπερθερμαίνετε.
 10. Μη χρησιμοποιείτε οικιακές οθόνες ή εμπορικές συσκευές που κυκλοφορούν στο εμπόριο για να μειώσουν τον κίνδυνο SIDS.
 11. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας κάνει όλους τους συνιστώμενους εμβολιασμούς.
 12. Να έχετε λίγο χρόνο επαφής δέρμα με δέρμα μαζί του.
 13. Μην καπνίζετε.
 14. Να θηλάζετε το μωρό σας.
 15. Αν είστε κουρασμένη, μην θηλάζετε ενώ βρίσκεστε σε καρέκλα ή σε καναπέ σε περίπτωση που σας πάρει ο ύπνος.
 16. Εάν είστε έγκυος, λάβετε τακτική προγεννητική φροντίδα.

Αφήνω το μωρό να κλαίει – πρέπει ή δεν πρέπει;

Ένας τύπος εκπαίδευσης στον ύπνο με το κλάμα είναι η γνωστή μέθοδος Ferber, γνωστή και ως «Προοδευτική Παρακολούθηση» ή «Διαβαθμισμένη Εξάλειψη». Ο στόχος είναι να μάθει το μωρό σας πώς να κοιμάται μόνο του και να ξανακοιμάται αν ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο Richard Ferber, MD, διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικών Διαταραχών Ύπνου στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, ανέπτυξε αυτή τη μέθοδο. Συμβουλεύει τους γονείς να μην ξεκινήσουν αυτή την εκπαίδευση πριν το μωρό τους γίνει τουλάχιστον 5 ή 6 μηνών. Ακολουθεί μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο γίνεται:

 • Βάλτε το μωρό σας στην κούνια του – νυσταγμένο, αλλά ξύπνιο. Μόλις τελειώσετε τη ρουτίνα του ύπνου του, φύγετε από το δωμάτιο.
 • Αν το μωρό σας κλαίει, περιμένετε μερικά λεπτά πριν το ελέγξετε. Το χρονικό διάστημα που θα περιμένετε εξαρτάται από εσάς και το μωρό σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε να περιμένετε κάπου μεταξύ 1 και 5 λεπτών.
 • Όταν ξαναμπείτε στο δωμάτιο του μωρού σας, προσπαθήστε να το παρηγορήσετε. Αλλά μην το σηκώσετε και μην μείνετε για περισσότερο από 2 ή 3 λεπτά, ακόμη και αν κλαίει όταν φεύγετε. Η θέα του προσώπου σας θα είναι αρκετή για να διαβεβαιώσει το μωρό σας ότι είστε κοντά του, ώστε να μπορέσει τελικά να κοιμηθεί μόνο του.
 • Αν συνεχίζει να κλαίει, αυξήστε σταδιακά το χρόνο που περιμένετε πριν πάτε να το ελέγξετε ξανά. Για παράδειγμα, αν περιμένετε 3 λεπτά την πρώτη φορά, περιμένετε 5 λεπτά τη δεύτερη φορά και 10 λεπτά κάθε φορά μετά από αυτό.
 • Το επόμενο βράδυ, περιμένετε 5 λεπτά την πρώτη φορά, 10 λεπτά τη δεύτερη φορά και 12 λεπτά κάθε φορά μετά από αυτό.

Η υιοθέτηση αυτής της μεθόδου μπορεί να είναι δύσκολη τις πρώτες νύχτες. Αλλά πιθανότατα θα δείτε βελτίωση στο μοτίβο ύπνου του μωρού σας μέχρι την 3η ή 4η ημέρα. Οι περισσότεροι γονείς βλέπουν βελτίωση μέσα σε μια εβδομάδα.

Συμβουλή: Αν θέλετε να δοκιμάσετε τη μέθοδο Ferber, βεβαιωθείτε ότι είστε καλά ξεκούραστοι πριν από την πρώτη νύχτα της εκπαίδευσης ύπνου. Ειδικά τις πρώτες νύχτες, θα περάσετε πολύ χρόνο ακούγοντας τις κραυγές του μωρού σας, ελέγχοντας το ρολόι σας και μπαίνοντας και βγαίνοντας από το δωμάτιό του.

Αν σας είναι δύσκολο να μείνετε μακριά από το μωρό σας όταν κλαίει, το να ακολουθήσετε αυτή τη μέθοδο μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή. Μελέτες δείχνουν ότι, ακόμη και αν οι γονείς τα καταφέρουν την πρώτη ή τις δύο πρώτες νύχτες, συνήθως διαπιστώνουν ότι η επιβολή του ύπνου με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ αγχωτική. Πολλοί γονείς δεν μπόρεσαν να αγνοήσουν τα μωρά τους για αρκετή ώρα ή με αρκετή συνέπεια ώστε να σταματήσουν να κλαίνε και τελικά να κοιμηθούν μόνα τους.

+ 11 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Behavioral treatment of bedtime problems and night wakings in infants and young children https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17068979/

Sleeping Through the Night: How Infants, Toddlers, and Their Parents Can Get a Good Night's Sleep https://www.amazon.com/Sleeping-Through-Night-Infants-Toddlers/dp/0062734091

Sleep and Your Newborn https://www.hopkinsallchildrens.org/Patients-Families/Health-Library/HealthDocNew/Sleep-and-Newborns

A nightly bedtime routine: impact on sleep in young children and maternal mood https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19480226/

Solve Your Child's Sleep Problems: New, Revised, and Expanded Edition https://www.amazon.com/Solve-Your-Childs-Sleep-Problems/dp/0743201639

Getting Your Baby to Sleep https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/getting-your-baby-to-sleep.aspx

Back to Sleep, Tummy to Play https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/Back-to-Sleep-Tummy-to-Play.aspx?_gl=1*1macvjk*_ga*MTg3MzYyNjMzLjE2Mzc1MDgxMTc.*_ga_FD9D3XZVQQ*MTYzODExNDk4NC40LjAuMTYzODExNDk4NC4w&_ga=2.220190937.1314775643.1638114984-187362633.1637508117

A Parent’s Guide to Safe Sleep https://www.uwhealth.org/files/kids/docs/safe_sleep/a_parents_guide_to_safe_sleep.pdf

AAP expands guidelines for infant sleep safety and SIDS risk reduction https://www.eurekalert.org/news-releases/522645

Influence of swaddling on sleep and arousal characteristics of healthy infants https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15867039/

Sleep: Benefits and recommended amounts https://www.aboutkidshealth.ca/article?contentid=645&language=english