Ψυχική υγεία

Πώς να ξεκλειδώσετε τη δύναμη του καλού στρες για να επιτύχετε υψηλά επιτεύγματα;

Πώς η θετική πίεση μπορεί να αυξήσει την απόδοση και να βελτιώσει την ευημερία;

Το άγχος είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής και μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Ενώ πολλοί από εμάς συνδέουμε το στρες με αρνητικά συναισθήματα και αισθήματα, δεν είναι το στρες πάντα κακό για εμάς. Στην πραγματικότητα, κάποιο άγχος μπορεί να είναι στην πραγματικότητα ευεργετικό και να μας βοηθήσει να ευδοκιμήσουμε στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή. Αυτός ο τύπος άγχους αναφέρεται συνήθως ως “καλό άγχος” ή «παραγωγικό άγχος». Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τα οφέλη του καλού στρες και πώς μπορεί να βελτιώσει τη συνολική μας ευημερία.

Τι είναι το καλό στρες;

Το καλό στρες, γνωστό και ως “ευστρες“, είναι ένας τύπος στρες που προκύπτει από θετικά γεγονότα ή καταστάσεις. Είναι ο τύπος του στρες που συχνά συνδέεται με συναισθήματα ενθουσιασμού, προσμονής και κινήτρων. Παραδείγματα καλού στρες είναι η προαγωγή στη δουλειά, η οργάνωση ενός γάμου ή η συμμετοχή σε μια συναρπαστική δραστηριότητα περιπέτειας. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του καρδιακού μας ρυθμού και εκτόξευση της αδρεναλίνης μας, αλλά συνήθως είναι βραχύβιες και μας αφήνουν να αισθανόμαστε αναζωογονημένοι.

Ποια είναι τα οφέλη του καλού στρες;

Ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι το χρόνιο στρες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική μας υγεία, το καλό στρες μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Ακολουθούν μερικά από τα οφέλη του καλού στρες:

 1. Αυξημένα κίνητρα

Το καλό στρες μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο. Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια δύσκολη κατάσταση, ενεργοποιείται η αντίδρασή μας στο στρες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αδρεναλίνης και άλλων ορμονών που προετοιμάζουν το σώμα μας για δράση. Αυτό το κύμα ενέργειας μπορεί να αξιοποιηθεί για να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε δύσκολες εργασίες και να επιτύχουμε τους στόχους μας.

 1. Βελτιωμένη γνωστική λειτουργία

Όταν βιώνουμε καλό στρες, μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική μας λειτουργία, ενισχύοντας την εστίαση, τη μνήμη και τις μαθησιακές μας ικανότητες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το καλό στρες προκαλεί την απελευθέρωση ορισμένων ορμονών και νευροδιαβιβαστών, όπως η κορτιζόλη και η ντοπαμίνη, οι οποίοι σχετίζονται με αυξημένη εγρήγορση και βελτιωμένη γνωστική απόδοση.

 1. Ενισχυμένη ανθεκτικότητα

Η εμπειρία του καλού στρες μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε ανθεκτικότητα και να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις μελλοντικές προκλήσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το καλό στρες μας βοηθά να αναπτύξουμε μια θετική νοοτροπία και την ικανότητα να χειριζόμαστε στρεσογόνες καταστάσεις με μεγαλύτερη ευκολία και αυτοπεποίθηση.

 1. Ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το καλό στρες μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Όταν βιώνουμε θετικά συναισθήματα όπως η χαρά και ο ενθουσιασμός, το σώμα μας παράγει περισσότερα αντισώματα και ανοσοποιητικά κύτταρα, τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να προστατευτούμε από ασθένειες και λοιμώξεις.

 1. Βελτιωμένη διάθεση

Το καλό στρες μπορεί επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο στη διάθεσή μας. Όταν βιώνουμε θετικά γεγονότα ή καταστάσεις, το σώμα μας απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες είναι φυσικοί ενισχυτές της διάθεσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ευτυχίας και ικανοποίησης.

Ποια είναι μερικά παραδείγματα του καλού στρες;

Το καλό στρες μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το άτομο και τις προσωπικές του προτιμήσεις.

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα καταστάσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε καλό στρες:

 • Σχεδιασμός διακοπών

Ο προγραμματισμός διακοπών μπορεί να είναι μια συναρπαστική και ευχάριστη εμπειρία που μπορεί να οδηγήσει σε καλό στρες. Η προσμονή του ταξιδιού, ο σχεδιασμός και η προετοιμασία, καθώς και ο ενθουσιασμός της εμπειρίας ενός νέου τόπου μπορούν να συμβάλουν σε συναισθήματα θετικότητας και κινήτρων.

 • Ξεκινώντας μια νέα εργασία

Η έναρξη μιας νέας εργασίας μπορεί να είναι μια νευρική εμπειρία, αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσει πηγή καλού στρες. Η πρόκληση της εκμάθησης νέων δεξιοτήτων, της γνωριμίας με νέους ανθρώπους και της απόδειξης του εαυτού σας σε ένα νέο περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει κίνητρο και ανταμοιβή.

 • Συμμετοχή σε μια προκλητική δραστηριότητα

Η συμμετοχή σε μια προκλητική δραστηριότητα, όπως ένας μαραθώνιος ή μια αποστολή αναρρίχησης, μπορεί να αποτελέσει πηγή καλού στρες. Η σωματική και πνευματική πρόκληση της δραστηριότητας μπορεί να είναι αναζωογονητική και να οδηγήσει σε συναισθήματα ολοκλήρωσης και υπερηφάνειας.

 • Ακολουθώντας ένα χόμπι

Η επιδίωξη ενός χόμπι, όπως η συγγραφή, η ζωγραφική ή η μουσική, μπορεί να αποτελέσει πηγή άγχους. Η δημιουργική διαδικασία μπορεί να είναι προκλητική, αλλά μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και να προσφέρει μια αίσθηση ικανοποίησης και σκοπού. Η ενασχόληση με ένα δημιουργικό χόμπι ή η επιδίωξη μιας δημιουργικής καριέρας μπορεί επίσης να αποτελέσει μια μορφή αυτοέκφρασης και έναν τρόπο σύνδεσης με άλλους που μοιράζονται παρόμοια ενδιαφέροντα.

 • Επίτευξη ενός στόχου

Η επίτευξη ενός στόχου, είτε πρόκειται για προσωπικό είτε για επαγγελματικό στόχο, μπορεί να αποτελέσει πηγή άγχους. Το αίσθημα της επίτευξης και η αίσθηση υπερηφάνειας που έρχεται με την επίτευξη κάποιου στόχου για τον οποίο έχουμε εργαστεί σκληρά μπορεί να είναι ιδιαίτερα παρακινητικό και ενεργοποιητικό.

Πώς μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του καλού στρες;

Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του καλού στρες, είναι σημαντικό να προσεγγίζετε τις αγχωτικές καταστάσεις με θετική νοοτροπία και προληπτική στάση.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το καλό στρες:

 • Αγκαλιάστε την πρόκληση

Αντί να αποφεύγετε τις δύσκολες καταστάσεις, αγκαλιάστε τις και αντιμετωπίστε τις ως ευκαιρίες για ανάπτυξη και αυτοβελτίωση. Προσεγγίστε την κατάσταση με θετική στάση και προθυμία να μάθετε και να αναπτυχθείτε.

 • Μείνετε συγκεντρωμένοι

Το να παραμένετε συγκεντρωμένοι μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε ότι έχετε περισσότερο τον έλεγχο των αγχωτικών καταστάσεων. Διαχωρίστε τις μεγαλύτερες εργασίες σε μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα βήματα και ιεραρχήστε τις εργασίες σας με βάση τη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα τους.

 • Εξασκηθείτε στην αυτοφροντίδα

Η φροντίδα της σωματικής και ψυχικής σας υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα το στρες. Κοιμηθείτε αρκετά, ασκηθείτε τακτικά, ακολουθήστε υγιεινή διατροφή και ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας προσφέρουν χαρά και χαλάρωση.

 • Αναζητήστε υποστήριξη

Μη φοβάστε να ζητήσετε υποστήριξη όταν αισθάνεστε αγχωμένοι. Μιλήστε με φίλους, την οικογένεια ή έναν ψυχολόγο και μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε.

Αν και το άγχος θεωρείται συχνά ως μια αρνητική δύναμη στη ζωή μας, δεν είναι όλο το άγχος κακό για εμάς. Το καλό στρες, γνωστό και ως ευστρες, μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική μας υγεία, όπως αυξημένα κίνητρα, βελτιωμένη γνωστική λειτουργία, αυξημένη ανθεκτικότητα, ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιωμένη διάθεση. Προσεγγίζοντας τις δύσκολες καταστάσεις με θετική νοοτροπία και προληπτική στάση, και ασκώντας αυτοφροντίδα και αναζητώντας υποστήριξη όταν χρειάζεται, μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το καλό στρες και να ευδοκιμήσουμε στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved