Άσκηση και Υγεία

Πώς να ζήσετε περισσότερα χρόνια … γυμναστείτε πιο έντονα!

Άσκηση ατόμων τρίτης ηλικίας
Άσκηση ατόμων τρίτης ηλικίας

Είναι γνωστό ότι η αερόβια άσκηση βελτιώνει την υγεία, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι η καλύτερη καρδιαγγειακή άσκηση οδηγεί σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ειδικότερα σε ηλικιωμένους. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στις 19 Οκτωβρίου 2018 από το JAMA Network Open.

Στη μελέτη, περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι (59% από αυτούς άντρες) υποβλήθηκαν σε δοκιμασίες διαδρόμου ανά διαστήματα σε διάρκεια 14 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αυξημένα επίπεδα καρδιαγγειακής άσκησης σχετίζονταν άμεσα με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα αερόβιας φυσικής κατάστασης ζούσαν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιών άνω των 70 ετών.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν πρώτα σε προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων και στη συνέχεια ταξινομήθηκαν σε πέντε ομάδες με βάση το τρέχον επίπεδο φυσικής κατάστασης: ελίτ, υψηλό, πάνω από το μέσο όρο, κάτω από το μέσο όρο και χαμηλό. Οι ελίτ, που ορίζονται ως οι κορυφαίοι και αποτελούν το 2,5% στην ηλικιακή τους ομάδα, εκτελούσαν επίπεδα αερόβιας άσκησης συγκρίσιμα με τους επαγγελματίες αθλητές.

Όταν όλες οι υποομάδες αναλύθηκαν κατά ηλικία, παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ υψηλότερης αερόβιας άσκησης και μακροζωίας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά το όφελος ήταν μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που ήταν ήδη ικανοί στη γυμναστική, συνέχιζαν να γυμνάζονται καθώς γερνούσαν. Προσέθεσαν ότι, αν και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ασκηθούμε σε μεγαλύτερη ηλικία τα οφέλη φαίνεται να υπερτερούν.

 

Πηγή:

health.harvard.edu