Εγκυμοσύνη

Πώς νιώθουν οι έγκυες γυναίκες για το σώμα τους;

Κατά τη διάρκεια της ζωής της, μια γυναίκα θα βιώσει πολλές αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν δραματικά τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και αισθάνεται για το σώμα της. Μία από αυτές τις αλλαγές στη ζωή πολλών γυναικών είναι η εγκυμοσύνη. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Deakin στην Αυστραλία, με επικεφαλής την Fuller-Tyszkiewicz και τους συνεργάτες της, διερεύνησαν πώς ακριβώς οι σκέψεις και τα συναισθήματα των εγκύων γυναικών για το σώμα τους συγκρίνονται με εκείνα των μη εγκύων γυναικών.

Στο πλαίσιο της έρευνας, 1.245 έγκυες γυναίκες σε διαφορετικά τρίμηνα της εγκυμοσύνης και 547 μη έγκυες γυναίκες συμπλήρωσαν μια σειρά ερωτηματολογίων για να αξιολογήσουν πώς σκέφτονται και πώς αισθάνονται για το σώμα τους.

Με λίγα λόγια, τα βασικά ευρήματα ήταν ότι οι έγκυες και οι μη έγκυες γυναίκες δεν διέφεραν πολύ ως προς τα συνολικά επίπεδα δυσαρέσκειας για το σώμα τους. Ωστόσο, εξετάζοντας πιο προσεκτικά τις επιμέρους πτυχές της δυσαρέσκειας για το σώμα, αποκαλύφθηκαν κάποιες διαφορές.

Κυρίως, οι έγκυες γυναίκες, ιδίως εκείνες που βρίσκονταν στις μεταγενέστερες φάσεις της εγκυμοσύνης, αισθάνονταν περισσότερο δυσαρεστημένες με το σωματικό τους βάρος σε σύγκριση με τις μη έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, το σωματικό βάρος αποτελούσε κύρια πηγή δυσαρέσκειας για το σώμα και για τις δύο ομάδες γυναικών. Είναι ενδιαφέρον ότι οι έγκυες γυναίκες ήταν πιο ευχαριστημένες όσον αφορά ορισμένες άλλες πτυχές του σώματός τους, όπως το στήθος, οι ώμοι και οι γάμπες.

Πώς επηρεάζει τις γυναίκες το σωματικό βάρος τους;

Η δυσαρέσκεια για το σώμα τόσο στις έγκυες όσο και στις μη έγκυες γυναίκες χαρακτηρίζεται από δυσαρέσκεια για το σωματικό βάρος. Όμως οι έγκυες γυναίκες αισθάνονται ακόμη πιο δυσαρεστημένες με το σωματικό τους βάρος από ό,τι οι μη έγκυες γυναίκες. Αυτό είναι λογικό αν εξετάσουμε την ευρύτερη κουλτούρα στην οποία ζούμε, όπου η λεπτότητα θεωρείται σημαντική και όμορφη. Η εγκυμοσύνη απομακρύνει περισσότερο τις γυναίκες από αυτό το «ιδανικό», επειδή το σώμα τους πρέπει να πάρει βάρος για να υποστηρίξει το μωρό τους και την εγκυμοσύνη.

Παρόλο που οι έγκυες γυναίκες ένιωθαν λιγότερο ικανοποιημένες με το σωματικό τους βάρος, ένιωθαν περισσότερο ικανοποιημένες με ορισμένες περιοχές του σώματος, όπως το στήθος τους. Και πάλι, αυτές οι αλλαγές μπορούν να γίνουν κατανοητές εξετάζοντας τα πρότυπα ομορφιάς της κοινωνίας μας, όπου το να έχει μια γυναίκα μεγαλύτερο στήθος θεωρείται όμορφο. Από αυτή την άποψη, η εγκυμοσύνη μπορεί να φέρει το σώμα των γυναικών πιο κοντά στο «ιδανικό».

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υπογραμμίζουν ότι, δυστυχώς, οι γυναίκες παραμένουν επηρεασμένες από τα κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς και κρίνουν το δικό τους μεταβαλλόμενο σώμα με βάση αυτά τα πρότυπα (σωματικό βάρος, μέγεθος στήθους κ.λπ.), ακόμη και όταν είναι έγκυες.

Πώς βλέπουν το σώμα τους οι γυναίκες στην διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Παρά το γεγονός ότι βιώνουν δυσαρέσκεια για το σώμα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι πολλές γυναίκες αναπτύσσουν επίσης νέα, θετικά συναισθήματα για το σώμα τους. Για παράδειγμα, οι γυναίκες μπορεί να αντλούν δύναμη από την εικόνα του σώματός τους που θα δημιουργήσει μια νέα ζωή και τελικά θα θηλάσει και θα προσφέρει ένα χώρο άνεσης στο μωρό τους.

Γύρω από αυτές τις ιδέες αναπτύσσονται μερικά αρκετά καταπληκτικά προγράμματα για την εικόνα του σώματος για εγκύους και νέες μαμάδες, όπως το Body Confident Mums. Αυτά τα προγράμματα είναι ανεκτίμητα, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι οι μητέρες είναι μία από τις σημαντικότερες επιρροές στο πώς τα παιδιά θα σκέφτονται και θα αισθάνονται για το σώμα τους στην παιδική ηλικία και αργότερα στη ζωή τους.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Fuller-Tyszkiewicz, M., Broadbent, J., Richardson, B., Watson, B., Klas, A., & Skouteris, H. (2019). A network analysis comparison of central determinants of body dissatisfaction among pregnant and non-pregnant women. Body Image https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1740144519301044

Fox, B., & Neiterman, E. (2015). Embodied motherhood: Women’s feelings about their postpartum bodies. Gender & Society https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0891243215591598

Pregnancy makes many women feel negative about their body image, new Mental Health Foundation survey reveals https://www.mentalhealth.org.uk/news/pregnancy-makes-many-women-feel-negative-about-their-body-image-new-mental-health-foundation

Body Image: How we think and feel about our bodies https://www.mentalhealth.org.uk/sites/default/files/DqVNbWRVvpAPQzw.pdf