Τι αισθάνεσαι;

Άσκηση και Υγεία

Πώς οι χώροι πρασίνου συμβάλλουν στην μακροζωία;

Οι ειδικοί, οι οποίοι αναφέρουν πολύ συχνά ότι η άσκηση και ο υγιεινός τρόπος διατροφής παρατείνουν την διάρκεια ζωής ενός ατόμου, τώρα λένε ότι και ο χρόνος που περνάει κάποιος σε χώρους πρασίνου, ενισχύει την μακροζωία.

Ειδικότερα, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Planetary Health, υποστηρίζει ότι η αύξηση της επαφής ενός ατόμου με το πράσινο της φύσης, συνδέεται με τον μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.

Πώς βοηθούν οι χώροι πρασίνου την υγεία του ανθρώπου;

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση μελετών χρησιμοποιώντας μια μέτρηση που ονομάζεται κανονικοποιημένος δείκτης βλάστησης διαφορών (NDVI). Ο NDVI, σύμφωνα με τη NASA, ποσοτικοποιεί την βλάστηση μιας περιοχής, μετρώντας τη διαφορά μεταξύ του τρόπου με τον οποίο η διάρκεια ζωής των φυτών αντανακλά τα μήκη κύματος κοντά στην υπέρυθρη ακτινοβολία και απορροφά τα μήκη κύματος του κόκκινου φωτός.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι για κάθε 0.1 αύξηση του NDVI, σε απόσταση 500 μέτρων από το σπίτι ενός ατόμου, η πρόωρη θνησιμότητα μειωνόταν κατά 4%. Μάλιστα, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι οι χώροι πρασίνου σχετίζονται με βελτίωση της ψυχικής υγείας, της ανοσολογικής λειτουργίας και του μεταβολισμού, με την καλύτερη έκβαση μιας εγκυμοσύνης και τη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τη μελέτη, το πράσινο περιβάλλον μειώνει το άγχος και κοινωνικοποιεί τους ανθρώπους. Τα πράσινα πάρκα, τα δέντρα και η βλάστηση, προσφέρουν ένα καταφύγιο από τον θόρυβο της πόλης, καλύτερη ποιότητα αέρα, δροσιά από τα δέντρα και ένα χώρο στον οποίο ο άνθρωπος μπορεί να ασκηθεί, να κάνει μια βόλτα ή απλά να απολαύσει τη θέα. Όλα αυτά μειώνουν το άγχος και δίνουν ώθηση για άσκηση, γεγονός που ενισχύει την υγεία και μειώνει κατά συνέπεια τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η καλύτερη ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι άνθρωποι στα πάρκα απομακρυνόμενοι από το καυσαέριο της πόλης.

Σύμφωνα με την συγγραφέα της MedicineNet, Melissa Conrad Stöppler, «υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι μη φυσιολογικές αντιδράσεις του άγχος προκαλούν ή συμβάλλουν σε διάφορες ασθένειες και καταστάσεις». Το άγχος εμπλέκεται στην ανάπτυξη διαταραχών άγχους, κατάθλιψης και κατάχρησης ουσιών και συμβάλλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στην εμφάνιση καρκίνου και στη πρόωρη γήρανση. Ένα σημαντικό βήμα για την διαχείριση του άγχους είναι η άσκηση, σύμφωνα με την Δρ. Stöppler, και οι χώροι πρασίνου, δίνουν την ευκαιρία στους ανθρώπους, να ανακουφίσουν το άγχος τους και παράλληλα να ασκηθούν, βελτιώνοντας κατά συνέπεια την υγεία τους.

Οι ερευνητές, ωστόσο, παρότι συνεχίζουν να υπογραμμίζουν ότι οι χώροι πρασίνου παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου, δεν τους απαλλάσσουν από δυνητικούς κινδύνους, καθώς τα πάρκα, οι κήποι, τα αθλητικά υπαίθρια μέρη, τα δάση και άλλοι χώροι πρασίνου, μπορούν να εκθέσουν τους ανθρώπους σε αλλεργιογόνα, ζιζανιοκτόνα, φυτοφάρμακα και κρότωνες, τα οποία μεταφέρουν ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του φορέα, όπως η ασθένεια Lyme και ο δάγκειος πυρετός. Επιπρόσθετα, υπάρχει και το ενδεχόμενο να τραυματιστούν κατά την άσκηση ή να καούν από τον ήλιο.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι