Παιδί

Πώς πρέπει να αντιδράσετε αν το παιδί σας ακούσει ένα ρατσιστικό σχόλιο;

Όσο οδυνηρό κι αν είναι να παρατηρούν τέτοια περιστατικά, οι γονείς μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως “διδακτικές στιγμές“. Μπορείτε να καταστήσετε σαφές στο παιδί σας ότι θεωρείτε απαράδεκτη μια τέτοια γλώσσα λέγοντας, αμέσως μόλις συμβεί το περιστατικό: “Αυτό που είπε αυτό το άτομο ήταν οδυνηρό και αδαές. Δεν μιλάμε, ούτε σκεφτόμαστε έτσι στην οικογένειά μας“.

Ανάλογα με την καθημερινή του έκθεση σε τέτοια γεγονότα ή σε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, ένα παιδί 6, 7 ή 8 ετών μπορεί να αντιληφθεί ή να μην αντιληφθεί τη σημασία του περιστατικού. Αναγνωρίστε τις ενδείξεις του παιδιού σας. Αν αντιδρά με ένα μεγάλο, σοκαρισμένο βλέμμα, μπορείτε να ρωτήσετε: “Πώς ένιωσες όταν άκουσες αυτό το ρατσιστικό σχόλιο;”. Ή απλώς να εκφράσετε πώς νομίζετε ότι αισθάνεται λέγοντας, για παράδειγμα, “Καταλαβαίνω ότι αυτό σε έκανε να νιώσεις άβολα“. Αυτό του δίνει λέξεις για να προσδιορίσει τα δικά του συναισθήματα και του ανοίγει το δρόμο για να προχωρήσει τη συζήτηση μαζί σας. Αν δεν δείξει καμία αντίδραση, να θυμάστε ότι πρέπει να  εκφράσετε τη δική σας άποψη και μην αφήνετε απλώς το περιστατικό να περάσει έτσι, με αυτό τον τρόπο του δίνετε ένα σημαντικό μάθημα που μπορείτε να ενισχύσετε καθώς μεγαλώνει.

Αν το παιδί σας δεν δείχνει έτοιμο να συζητήσει την κατάσταση αμέσως, ίσως θελήσετε να επαναφέρετε το θέμα αργότερα. Ορισμένα παιδιά του δημοτικού είναι πιο ανοιχτά στη συζήτηση αφού έχουν περάσει αρκετές ώρες ή και μέρες για να σκεφτούν ένα σημαντικό περιστατικό. Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να συζητήσει συναισθηματικά θέματα, ίσως ωφεληθεί αν διαβάσει μαζί σας ένα παραμύθι ή να παρακολουθήσει βίντεο που αφορούν την πολυπολιτισμικότητα.

Αν το άτομο που έκανε το σχόλιο είναι άγνωστο, δεν θα συνιστούσαμε να το αντιμετωπίσετε γι’ αυτό. Μιλήστε όμως στο παιδί σας για το περιστατικό. Μπορείτε να δηλώσετε απλά: “Πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να γίνονται σεβαστοί και δεν κάνουμε τέτοια σχόλια“. Αν μπορείτε να συνεχίσετε τη συζήτηση με το παιδί σας εκείνη τη στιγμή, κάντε το- αν όχι, έχετε τουλάχιστον θέσει τις βάσεις για να επανέλθετε στο θέμα αργότερα.

Αν, από την άλλη πλευρά, το παιδί σας ακούσει έναν φίλο ή συγγενή να κάνει ρατσιστικά σχόλια , έχετε διάφορους πιθανούς τρόπους να χειριστείτε την κατάσταση. Το να πείτε κάτι στον ομιλητή αμέσως είναι ο πιο ξεκάθαρος τρόπος για να διδάξετε στο παιδί σας τι σκέφτεστε για τέτοιες δηλώσεις. (Φυσικά, εσείς είστε ο καλύτερος κριτής των φίλων και των συγγενών σας και του κατά πόσο η έναρξη μιας τέτοιας συζήτησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο έντονη συζήτηση από αυτή που θέλετε να ακούσει το παιδί σας). Είναι σημαντικό για το παιδί σας να σας δει να υπερασπίζεστε το σωστό. Μια σύντομη και μη συγκρουσιακή απάντηση μπορεί να στείλει το σωστό σύνθημα. Για παράδειγμα, αν ο ομιλητής έχει υποτιμήσει ένα πρόσωπο που γνωρίζετε και ανήκει σε διαφορετική φυλή ή εθνικότητα, μπορείτε να απαντήσετε απλά: “Η Έλενα είναι καλή μας φίλη και πραγματικά απολαμβάνουμε την παρέα της“. Αν έχει κάνει ένα ρατσιστικό σχόλιο για μια ομάδα ανθρώπων, μπορείτε να πείτε: “Ανατρέφουμε τα παιδιά μας να εκτιμούν και να σέβονται όλους τους ανθρώπους. Θα το εκτιμούσα αν προσέχατε να μην κάνετε άσχημα σχόλια μπροστά τους“.

Αργότερα μπορεί να θελήσετε να κάνετε μια κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον ομιλητή. Θα μπορούσατε να εξηγήσετε ότι αισθάνεστε άβολα να ακούει το παιδί σας τέτοια σχόλια και να ζητήσετε ευγενικά από τον ομιλητή να προσπαθήσει να σεβαστεί την άποψή σας όσο βρίσκεται στην παρουσία του παιδιού σας. Μπορείτε επίσης να αναφέρετε το θέμα κατ’ ιδίαν στο παιδί σας, λέγοντάς του ότι συζητήσατε γι’ αυτό με τον ομιλητή και να διαπιστώσετε αν έχει ερωτήσεις ή αν νιώθει άβολα αφού άκουσε έναν αγαπημένο φίλο ή συγγενή να λέει κάτι που μπορεί να  πληγώσει κάποιον άλλον.

Φυσικά, είναι δύσκολο να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο άλλοι ενήλικες βλέπουν τον κόσμο- η δική σας πρωταρχική ευθύνη είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να επεξεργαστεί την εμπειρία και να πάρει τα σωστά μαθήματα από αυτήν. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους άλλων φυλών, εθνοτήτων, θρησκειών ή οικονομικών τάξεων έχει μακράν την ισχυρότερη και ουσιαστικότερη επίδραση στα παιδιά σας. Με το να δείχνετε σεβασμό προς τους άλλους στις καθημερινές σας αλληλεπιδράσεις, διδάσκετε στο παιδί σας πολλά πράγματα για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται στους άλλους και πώς να αντιδρά στα στερεότυπα και τον ρατσισμό.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved