Πρόληψη και θεραπεία

Πώς πρέπει να καθαρίζω μια πληγή;

Εάν εσείς ή το παιδί σας υποστείτε ένα κόψιμο, γρατζουνιά ή έγκαυμα, είναι σημαντικό να καθαρίσετε αμέσως την πληγή σωστά για να αποφύγετε τη μόλυνση. Δείτε πώς να το κάνετε σε πέντε εύκολα βήματα.

Βήμα 1. Πλύνετε τα χέρια σας

Καθαρίστε τα χέρια σας χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό ή απολυμαντικό χεριών και, στη συνέχεια, φορέστε γάντια μίας χρήσης, αν είναι δυνατόν. Κάντε το αυτό πριν αγγίξετε την πληγή σας ή πριν περιποιηθείτε το έγκαυμα, το κόψιμο ή την εκδορά κάποιου άλλου. Τα καθαρά, καλυμμένα χέρια βοηθούν στην πρόληψη των λοιμώξεων.

Βήμα 2. Εφαρμόστε απαλή πίεση

Αυτό το βήμα ισχύει μόνο αν η πληγή αιμορραγεί. Παραλείψτε αυτό το βήμα για εγκαύματα.

Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί ή αποστειρωμένη γάζα για να πιέσετε απαλά το τραύμα μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία (μικρά κοψίματα και γρατζουνιές μπορεί να μην απαιτούν πίεση). Ανυψώστε (ανασηκώστε) το προσβεβλημένο μέρος, εάν είναι δυνατόν. Εάν το αίμα διαρρέει μέσα από το πανί ή τη γάζα, αφήστε το κάλυμμα στην πληγή. Τοποθετήστε ένα άλλο καθαρό κομμάτι από πάνω και συνεχίστε να ασκείτε πίεση. Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν:

  1. Το τραύμα είναι σε παιδί κάτω του ενός έτους
  2. Η αιμορραγία είναι έντονη ή δεν σταματά με ήπια πίεση
  3. Η πληγή σας έχει οδοντωτές άκρες
  4. Το κόψιμο είναι βαθύ, έχει κενό ή διαπερνά μια άρθρωση
  5. Η πληγή προκλήθηκε από βρώμικο αντικείμενο ή ήταν αποτέλεσμα βλήματος ή κάτι που καρφώνεται στο δέρμα
  6. Η πληγή προκλήθηκε από δάγκωμα ανθρώπου ή ζώου
  7. Η πληγή προκλήθηκε στο πρόσωπο ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων

Συνήθως χρειάζονται ράμματα για κοψίματα μεγαλύτερα από 1,3 cm. Εάν έχετε ένα κόψιμο στο πρόσωπό σας που είναι 0,6 cm ή μεγαλύτερο, ο γιατρός μπορεί να το κλείσει με χειρουργική κόλλα ή ράμματα.

Βήμα 3. Ξεπλύνετε με νερό

Δεν χρειάζεστε υπεροξείδιο του υδρογόνου ή προϊόντα ιωδίου για να καθαρίσετε καλά ένα απλό κόψιμο ή γδάρσιμο. Ακολουθήστε απλώς αυτά τα βήματα:

  1. Ξεπλύνετε την πληγή με καθαρό νερό για να χαλαρώσετε και να απομακρύνετε τη βρωμιά και τα υπολείμματα.
  2. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί και ήπιο σαπούνι για να καθαρίσετε γύρω από την πληγή. Μην βάζετε σαπούνι μέσα στην πληγή. Αυτό μπορεί να πληγώσει και να προκαλέσει ερεθισμό.
  3. Χρησιμοποιήστε τσιμπιδάκια για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά ή υπολείμματα που εξακολουθούν να εμφανίζονται μετά το πλύσιμο. Καθαρίστε πρώτα το τσιμπιδάκι με ισοπροπυλική αλκοόλη. Μην σκαλίζετε την πληγή. Εάν η πληγή δεν μπορεί να καθαριστεί, καλέστε γιατρό.

Εάν έχετε έγκαυμα, ξεπλύνετε την περιοχή με δροσερό (όχι κρύο) νερό για 10 έως 15 λεπτά. Ή τοποθετήστε ένα δροσερό πανί πάνω στο έγκαυμα για το ίδιο χρονικό διάστημα. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν σχηματιστούν μεγάλες φουσκάλες. Πηγαίνετε αμέσως στα επείγοντα αν έχετε κάποιο σοβαρό έγκαυμα.

Βήμα 4. Χρήση αντιβιοτικής κρέμας ή αλοιφής

Τα αντιβιοτικά για το δέρμα που χορηγούνται χωρίς συνταγή, όπως το Neosporin ή το Polysporin, βοηθούν να διατηρηθεί το δέρμα υγρό και να αποτραπεί η μόλυνση. Δεν είναι πάντα απαραίτητο να τα χρησιμοποιείτε αν έχετε ένα μικρό κόψιμο ή γρατζουνιά. Αλλά η εφαρμογή ενός λεπτού στρώματος μπορεί να ενισχύσει τη φυσική διαδικασία επούλωσης του σώματός σας και να μειώσει τις ουλές. Οι γιατροί μπορεί να σας συστήσουν τη χρήση τοπικού αντιβιοτικού εάν έχετε φουσκάλες εγκαύματος που ανοίγουν.

Ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε ορισμένα συστατικά αυτών των προϊόντων. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε την κρέμα ή την αλοιφή εάν εμφανιστεί εξάνθημα.

Βήμα 5. Επίδεσμος του τραύματος – Μερικές φορές

Δεν χρειάζεται να δέσετε με επίδεσμο κάθε πληγή. Εάν έχετε μια μικρή γρατζουνιά ή ένα μικρό κόψιμο, καθαρίστε το και αφήστε το ήσυχο. Διαφορετικά, τοποθετήστε έναν καθαρό, αποστειρωμένο, αντικολλητικό επίδεσμο στην πληγή αφού την καθαρίσετε. Αυτό βοηθάει να κρατήσετε μακριά τα μικρόβια. Μπορείτε να βρείτε μια ποικιλία από επιδέσμους και ταινία στο φαρμακείο της περιοχής σας. Η χάρτινη ταινία μπορεί να είναι λιγότερο ερεθιστική για το ευαίσθητο δέρμα. Αλλάζετε τον επίδεσμο τουλάχιστον μία φορά την ημέρα ή όταν είναι βρεγμένος ή βρώμικος.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να καλύπτετε τυχόν κοψίματα ή πληγές σε περιοχές που τείνουν να λερώνονται ή να μολύνονται με μικρόβια, όπως τα χέρια ή τα πόδια σας. Θέλετε επίσης να δέσετε με επίδεσμο κάθε πληγή που θα μπορούσε να τρίβεται στα ρούχα, όπως ένα κόψιμο στο γόνατό σας. Καλύπτετε πάντα τις μεγάλες πληγές.

Τι να κάνω αφού καθαρίσω την πληγή;

Μην κόβετε τυχόν “κρούστες” – είναι μέρος της διαδικασίας επούλωσης. Το ξύσιμο μπορεί να αφήσει ουλή. Καλέστε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα. Μπορεί να σημαίνουν ότι η πληγή έχει μολυνθεί:

  1. Αυξημένη ερυθρότητα ή πρήξιμο
  2. Πόνος που επιδεινώνεται
  3. Το δέρμα γύρω από την πληγή είναι ζεστό
  4. Δυσάρεστη οσμή κατά τον καθαρισμό της πληγής
  5. Ασυνήθιστα ή αυξημένα υγρά
  6. Πυρετός ή ρίγη

Εάν έχετε έγκαυμα ή τραύμα που διαρρηγνύει το δέρμα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να δείτε αν χρειάζεστε αντιτετανικό ορό ή σας καλύπτει το αντιτετανικό εμβόλιο.