Παιδί

Πώς πρέπει να κρατάτε ένα νεογέννητο μωρό;

Τώρα που το μωρό σας είναι εδώ, πιθανώς έχετε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο φροντίδας του. Ακόμη και αν είστε έμπειρος γονέας, πράγματα όπως το πώς να κρατάτε το νεογέννητο μπορεί να σας φαίνονται ξένα ή εντελώς τρομακτικά στην αρχή.

Βήμα 1: Πλύνετε τα χέρια σας

Βεβαιωθείτε πάντα ότι τα χέρια σας είναι καθαρά πριν πάρετε το μωρό σας. Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού αναπτύσσεται ακόμη, οπότε τυχόν μικρόβια που μεταφέρετε μπορεί να το αρρωστήσουν. Ενώ ο αφρός με σαπούνι και ζεστό νερό λειτουργεί καλά, σκεφτείτε να κρατάτε απολυμαντικό χεριών για τους καλεσμένους που θέλουν επίσης να αγκαλιάσουν το μικρό σας. Καθαρίζετε τα χέρια σας κάθε φορά πριν κρατήσετε το μωρό σας.

Βήμα 2: Βολευτείτε

Η άνεση είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για να κρατάτε το μωρό σας στην αγκαλιά σας. Δεν θέλετε μόνο να αισθάνεστε σωματικά άνετα, αλλά και να αισθάνεστε σίγουροι για το κράτημά σας. Προτείνεται  ότι χρειάζονται περίπου πέντε λεπτά για να νιώσετε άνετα με την ιδέα να κρατάτε το νεογέννητο μωρό σας. Δεν πειράζει να αισθάνεστε λίγο φρικαρισμένοι στην αρχή. Δώστε του χρόνο και θυμηθείτε να αναπνέετε!

Βήμα 3: Παρέχετε υποστήριξη

Όταν κρατάτε ένα νεογέννητο, είναι πολύ σημαντικό να έχετε πάντα ένα χέρι για να στηρίζετε το κεφάλι και τον λαιμό του. Εξάλλου, το κεφάλι του μωρού σας είναι το πιο βαρύ μέρος του σώματός του κατά τη γέννηση. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ραφές του κρανίου του μωρού, που είναι τα μαλακά σημεία στην κορυφή του κεφαλιού του. Τα νεογέννητα δεν έχουν τον κρίσιμο έλεγχο των μυών του αυχένα για να κρατήσουν το κεφάλι τους υποστηριγμένο από μόνα τους. Αυτό το ορόσημο δεν επιτυγχάνεται συνήθως παρά μόνο πιο κοντά στον τέταρτο μήνα της ζωής.

Βήμα 4: Επιλέξτε τη θέση σας

Το κράτημα ξεκινά με το να σηκώσετε το μωρό. Όταν πάτε να σηκώσετε το μωρό σας, τοποθετήστε το ένα χέρι κάτω από το κεφάλι του και το άλλο κάτω από τον ποπό του. Από εκεί, σηκώστε το σώμα του στο ύψος του στήθους σας. Εφόσον στηρίζετε το κεφάλι και τον αυχένα του μωρού, η θέση εξαρτάται από εσάς. Υπάρχει μια ποικιλία από στάσεις που μπορεί να απολαύσετε εσείς και το μωρό σας. Ορισμένες από αυτές τις στάσεις είναι επίσης ιδανικές για θηλασμό ή ρέψιμο. Πειραματιστείτε δοκιμάζοντας διαφορετικές για να δείτε ποια αισθάνεστε καλύτερα και οι δύο σας.

 

Εδώ είναι κάποιες έξτρα συμβουλές

  • Δοκιμάστε την επαφή δέρμα με δέρμα, ενώ κρατάτε το μωρό στην αγκαλιά σας. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δεθείτε και να τα κρατήσετε ζεστά. Μπορείτε να γδύσετε το μωρό μέχρι την πάνα του, να το ακουμπήσετε στο γυμνό σας στήθος και να το σκεπάσετε με μια κουβέρτα.
  • Επιλέξτε μια καθιστή θέση αν νιώθετε νευρικότητα για να κρατάτε το μωρό. Η καθιστή στάση είναι επίσης μια καλή ιδέα για όποιον μπορεί να μην έχει τη δύναμη να στηρίξει το βάρος του μωρού, όπως τα παιδιά και τα ηλικιωμένα άτομα.
  • Χρησιμοποιήστε ένα μεταφορικό μέσο για το μωρό, όπως το μάρσιπο, για να το κρατάτε χωρίς χέρια. Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του. Προτείνει κρατήματα και στάσεις κατάλληλες για την ηλικία.
  • Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι στήριξης βρέφους, όταν κρατάτε το μωρό για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή για να βοηθήσετε στο θηλασμό.
  • Μην μαγειρεύετε ή μεταφέρετε ζεστά ροφήματα ενώ κρατάτε το μωρό. Τα μαχαίρια, οι φλόγες και η υπερβολική θερμότητα είναι επικίνδυνα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τραυματισμό από ατύχημα. Μείνετε μακριά από άλλους που εργάζονται με αυτά τα πράγματα κοντά σας.
  • Κρατήστε το μωρό σας και με τα δύο χέρια ενώ ανεβαίνετε και κατεβαίνετε τις σκάλες για μεγαλύτερη ασφάλεια.
  • Μην κουνάτε ποτέ το μωρό σας, είτε για να παίξετε είτε για να εκφράσετε θυμό και απογοήτευση. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στον εγκέφαλο, ακόμη και θάνατο.