Καρκίνος

Πώς σχετίζονται οι λοιμώξεις του αίματος με τον καρκίνο παχέος εντέρου;

© Designua | Dreamstime Stock Photos
© Designua | Dreamstime Stock Photos

Μια πρόσφατη μελέτη, διαπίστωσε ότι οι αναερόβιες βακτηριακές λοιμώξεις του αίματος, σχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η εν λόγω μελέτη, την οποία θα παρουσιάσουν οι ερευνητές στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων 2020, μπορεί να βοηθήσει τους κλινικούς ιατρούς στον περεταίρω έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι μολύνσεις τους αίματος σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, εμφανίζεται στο παχύ έντερο ή στο ορθό και μάλιστα σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), είναι ο τρίτος πιο κοινός τύπος καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 90% των περιπτώσεων με καρκίνο του παχέος εντέρου είναι άτομα 50 ετών και άνω. Επιπρόσθετοι παράγοντες κίνδυνου είναι το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, ορισμένα γενετικά σύνδρομα, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, η διατροφή που περιλαμβάνει ελάχιστα φρούτα και λαχανικά και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Τα αναερόβια βακτήρια, σε αντίθεση με τα αερόβια βακτήρια, δεν χρειάζονται οξυγόνο για να λειτουργήσουν και αποτελούν τη φυσιολογική μικροχλωρίδα του ανθρώπινου σώματος, που υπάρχει σε διάφορα σημεία, όπως το έντερο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα βακτήρια δεν προκαλούν λοιμώξεις, αλλά εάν προκληθούν είναι πιο συχνές στις περιοχές που κατοικούν αυτά τα βακτήρια. Σύμφωνα μάλιστα με τους συγγραφείς αυτής της μελέτης, μια προηγούμενη έρευνα έχει συσχετίσει τα αναερόβια βακτήρια με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Έτσι, οι ερευνητές για να διερευνήσουν περεταίρω αυτή την σχέση, διενήργησαν μια μελέτη μεγάλης κλίμακας, όπως θα δούμε πιο κάτω.

Που κατέληξε η μελέτη;

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δύο περιοχές της Δανίας, μεταξύ 2007 και 2016. Σε αυτήν συμμετείχαν πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα, από τα οποία η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε δεδομένα για 45.760 μολύνσεις του αίματος και διάφορες πληροφορίες για τον τύπο των παθογόνων που  υπήρχαν στην κυκλοφορία του αίματος των συμμετεχόντων. Ακολούθως, οι ερευνητές συνέκριναν αυτές τις πληροφορίες με τα δεδομένα που εξασφάλισαν από την βάση δεδομένων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου της Δανίας. Συγκεκριμένα, οι επιστημονική ομάδα έψαχνε για νέες περιπτώσεις καρκίνου, οι οποίες αναπτυχθήκαν μετά από κάποια λοίμωξη του αίματος και προκλήθηκαν από οποιοδήποτε είδος βακτηρίου που σχετίζεται ήδη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι από τα 45.760 άτομα με βακτηριακή λοίμωξη του αίματος, τα  492 (1,1%) εμφάνισαν καρκίνο του παχέος εντέρου μετά την βακτηριακή λοίμωξη, ενώ από αυτά τα άτομα, τα 241 (0,5%) εμφάνισαν καρκίνο σε ένα χρόνο από την εμφάνιση της βακτηριακής λοίμωξης. Διαπιστώθηκε επίσης, ότι αναερόβιες βακτηριακές μολύνσεις αίματος, αύξησαν κατά πολύ τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Για παράδειγμα, εκείνοι που είχαν λοίμωξη Clostridium septicum είχαν 42 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου εντός του επόμενου έτους, σε σύγκριση με άτομα με μολύνσεις αίματος που προκαλούνται από αερόβια βακτήρια, όπως το Escherichia coli ή το Staphylococcus aureus.

Συμπερασματικά

Η μελέτη αυτή δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί, επομένως δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με την πλήρη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της, τα οποία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, οπότε δεν είναι δυνατόν να εξεταστούν ενδελεχώς. Παρόλα αυτά, η ανακάλυψη ότι συγκεκριμένες μολύνσεις του αίματος, προκαλούνται από συγκεκριμένα αναερόβια βακτήρια που συσχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, θα μπορούσε να οδηγήσει στον περεταίρω έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου, σε συγκεκριμένα άτομα που έχουν τέτοιου είδους μολύνσεις στο αίμα τους.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Dr. Ulrik Justesen, έναν εκ των συγγραφέων της μελέτης, παρόλο που υπήρχε σαφής σχέση μεταξύ αναερόβιων βακτηριακών λοιμώξεων του αίματος και του καρκίνου του παχέος εντέρου, δεν ήταν σαφές ποια είναι η αιτιώδης σχέση μεταξύ τους. Τόνισε μάλιστα ότι σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να λεχθεί με σιγουριά το αν τα βακτήρια είναι αυτά που προκαλούν καρκίνο του παχέος εντέρου ή εάν η μόλυνση του αίματος από αυτά τα βακτήρια προκαλείται από τον καρκίνο.

Διευκρίνισε επίσης ότι η έρευνα που θα ακολουθήσει θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα βακτήρια από άτομα με καρκίνο, για να διερευνηθούν τα χαρακτηριστικά τους, που ενδεχομένως να εμπλέκονται στην ανάπτυξη καρκίνου. «Αυτό, θα είχε μεγάλη σημασία για τον έλεγχο και τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου», κατέληξε.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved