Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Πώς συνδέεται η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η κατάθλιψη;

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Gastroenterology and Hepatology, έρχεται να προσθέσει στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) και η κατάθλιψη αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους.

Πώς συνδέεται η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η κατάθλιψη;

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου χωρίζεται σε δύο υπότυπους: τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, οι οποίες, εκτός από τον σωματικό πόνο, αυξάνουν σημαντικά και τον κίνδυνο κατάθλιψης. (Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Αυξάνει τον κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών)

Οι ερευνητές, διαπίστωσαν ότι τα αδέρφια των ατόμων με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, που ήταν υγιή, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Συγκεκριμένα, τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, είχαν εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, ενώ τα αδέρφια τους, που δεν είχαν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, είχαν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. (Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Ποια τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο;)

Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με κατάθλιψη είχαν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, ενώ τα αδέρφια των ατόμων με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου που δεν είχαν κατάθλιψη, είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. (Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει;)

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Bing Zhang, γαστρεντερολόγο στο Keck School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά την αμφίδρομη σχέση μεταξύ της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και της κατάθλιψης ανάμεσα σε αδέρφια. Όπως εξήγησε, το εύρημα ότι τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου είναι πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη, δεν προκαλεί έκπληξη, νοουμένου ότι τα γαστρεντερικά συμπτώματα της πάθησης, διαταράσσουν σημαντικά τη ζωή των ασθενών, αυξάνοντας το άγχος και το ενδεχόμενο κατάθλιψης. Από την άλλη, ο αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης στα αδέρφια των ασθενών με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, ανακλά την κόπωση που βιώνουν τα αδέρφια, σε περίπτωση που διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην φροντίδα των ασθενών. (Ποια σημάδια φανερώνουν ότι το παιδί σας μπορεί να έχει κατάθλιψη;)

Σύμφωνα με τον Zhang, οι περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες, το μικροβίωμα του εντέρου και η γενετική, είναι παράγοντες που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αμφίδρομη σύνδεση ανάμεσα στην φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και την κατάθλιψη. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα, εξεπλάγη όταν διαπίστωσε ότι τα άτομα με κατάθλιψη είναι επιρρεπή στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, θεωρώντας ότι αυτό το αποτέλεσμα έχει άμεση σχέση με τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, που συνδέει το γαστρεντερικό σύστημα με το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από τον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, η φλεγμονή του εγκεφάλου, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάθλιψη, μπορεί να συνδέεται με τη φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα, που αποτελεί χαρακτηριστικό της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Τι είναι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου;

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) αντιπροσωπεύει μία ομάδα εντερικών διαταραχών που προκαλούν παρατεταμένη φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα.

Ο γαστρεντερικός σωλήνας αποτελείται από το στόμα, τον οισοφάγο, το στόμαχο, το λεπτό και το παχύ έντερο. Είναι υπεύθυνος για τη διάσπαση των τροφών, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την απομάκρυνση παραπροϊόντων που δεν χρησιμοποιούνται.

Η φλεγμονή σε οποιοδήποτε μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα διακόπτει τη φυσιολογική λειτουργία του. Η φλεγμονώδης νόσος μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνη και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και απειλητική για τη ζωή. (Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD): Ποια τρόφιμα πρέπει να τρώτε)

Τι είναι η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη κατηγοριοποιείται ως διαταραχή της διάθεσης. Μπορεί να περιγραφεί ως αίσθημα λύπης, απώλειας ή θυμού που παρεμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες ενός ατόμου.

Τα άτομα βιώνουν την κατάθλιψη με διαφορετικούς τρόπους. Η πάθηση μπορεί να παρεμποδίζει την καθημερινή σας εργασία οδηγώντας σε απώλεια χρόνου και μειωμένη παραγωγικότητα. Μπορεί επίσης να επηρεάζει τις διαπροσωπικές σχέσεις, καθώς και ορισμένα χρόνια προβλήματα υγείας.

Παθήσεις που επιδεινώνονται εξαιτίας της κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

Είναι σημαντικό να αντιληφθείτε ότι πολλές φορές είναι φυσιολογικό να μην αισθάνεστε καλά. Λυπηρά ή αγχωτικά γεγονότα μπορεί να συμβούν στον καθένα. Όμως, αν βρίσκεστε σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση ή νιώθετε απελπισία σε τακτική βάση, πιθανώς να έχετε κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη θεωρείται μία σοβαρή ιατρική πάθηση που επιδεινώνεται δίχως την κατάλληλη θεραπεία. Όσοι αναζητούν θεραπεία παρατηρούν βελτίωση στα συμπτώματά τους μέσα σε λίγες εβδομάδες.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Study Sees Strong Links Between Depression and Crohn's, Colitis https://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/news/20220606/study-uncovers-strong-links-between-depression-and-crohns-colitis

Study sees strong links between depression and Crohn’s disease and colitis https://liberal-news.com/study-sees-strong-links-between-depression-and-crohns-disease-and-colitis/

Considering the Bidirectional Pathways Between Depression and IBD: Recommendations for Comprehensive IBD Car https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5439135/