Αυτοάνοσα νοσήματα

Πώς συνδέεται η ΣΚΠ με το έντερο: Ποια προβλήματα προκαλούνται;

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση (αυτοάνοση) που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη θήκη της μυελίνης που καλύπτει και προστατεύει τα νευρικά κύτταρα, η οποία είναι υπεύθυνη για την ταχεία και αποτελεσματική μετάδοση των νευρικών σημάτων σε όλο το σώμα. (Σκλήρυνση κατά πλάκας: 9 απλές πρακτικές που ενισχύουν τη διάθεση)

Η φλεγμονή που προκύπτει μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από την όραση και το μυοσκελετικό σύστημα μέχρι τον τρόπο λειτουργίας του εντέρου, προκαλώντας πολλά πολυοργανικά συμπτώματα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η δυσλειτουργία των νεύρων αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του εντέρου, προκαλώντας γαστρεντερική δυσφορία ή δυσλειτουργία του εντέρου. Μπορεί επίσης να εμπλέκεται σε αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, αποτελώντας μια πιθανή αιτία ασθένειας.

Παρόλα αυτά, η συζήτηση για το αν η δυσλειτουργία του εντέρου πυροδοτεί τη σκλήρυνση κατά πλάκας ή αν είναι συνέπεια της νόσου, συνεχίζεται. (Αυτοάνοσες ασθένειες και αντισύλληψη: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)


Ποια προβλήματα προκαλεί η ΣΚΠ που σχετίζονται με το έντερο;

Η ΣΚΠ έχει σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του εντέρου, όπως η δυσκοιλιότητα και η ακράτεια κοπράνων.

1. Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει περίπου τα μισά άτομα με ΣΚΠ. Συνήθως προκύπτει από μία από τις δύο ακόλουθες αιτίες. Πρώτον, η μειωμένη κινητικότητα του εντέρου, λόγω της διακοπής των νευρικών σημάτων προς το έντερο, μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και πόνο στην κοιλιά. Δεύτερον, η δυσκολία στο φαγητό ή στην κατάποση, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσληψη νερού ή φυτικών ινών.

Η κατανάλωση περισσότερου νερού, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και η λήψη ενός καθαρτικού ή μαλακτικού κοπράνων είναι τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας. (Δυσκοιλιότητα: Βοηθούν οι φυτικές ίνες;

2. Ακράτεια κοπράνων

Η ακράτεια κοπράνων είναι σύμπτωμα που εμφανίζεται συνήθως αργότερα σε άτομα με ΣΚΠ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, επηρεάζει περίπου το 50% των ασθενών, τουλάχιστον μία φορά, ενώ στο 25% εμφανίζεται ως χρόνιο πρόβλημα. Η ακράτεια κοπράνων είναι αποτέλεσμα της διαταραχής των νευρικών σημάτων από το έντερο προς τον εγκέφαλο. (Σκλήρυνση κατά πλάκας: 7+1 τρόποι βελτίωσης της σεξουαλικής ζωής!)

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το έντερό σας, είναι χρήσιμο να κρατάτε ένα ημερολόγιο για τις κινήσεις του εντέρου σας και για τα συμβάντα ακράτειας, το οποίο θα πρέπει να μοιραστείτε με τον γιατρό σας. Ο γιατρός θα σας υποβάλει σε ορθική εξέταση, αξιολογώντας τον μυϊκό τόνο και τυχόν άλλα προβλήματα που ενδεχομένως να επηρεάζουν τα έντερά σας. (Πόσους σφικτήρες έχει το ανθρώπινο σώμα και πώς λειτουργούν;)

3. Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έντονους πόνους στην κοιλιά, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Είναι πιο συχνή σε άτομα με ΣΚΠ παρά στο γενικό πληθυσμό. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι άγνωστοι και ως εκ τούτου η σύνδεση μεταξύ των δύο καταστάσεων βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας για την ΣΚΠ.

Οι μελέτες δείχνουν ότι όσοι έχουν IBS και ΣΚΠ, έχουν πολύ χαμηλότερη ποιότητα ζωής που σχετίζεται με τη ψυχική και σωματική τους υγεία, συγκριτικά με τα άτομα που δεν έχουν IBS. (Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 12 συστατικά για ένα υγιεινό Smoothie)

4. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) είναι μια χρόνια φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα. Περιλαμβάνει δύο καταστάσεις. Τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα  Η IBD ​​και η σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν συσχετιστεί μεταξύ τους εδώ και καιρό, αλλά το πώς ακριβώς συνδέονται παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστο. Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις προφλεγμονώδεις καταστάσεις της ΣΚΠ, με την IBD. (Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Ποια τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο;)

Πώς συνδέεται η ΣΚΠ και το έντερο;

Ένας μεγάλος όγκος στοιχείων δείχνει ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη παθογένεση (ανάπτυξη ασθένειας) της ΣΚΠ. Με τον όρο “άξονας εντέρου-εγκεφάλου” αναφερόμαστε στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν η γαστρεντερική οδός και το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός).

Όταν η σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου δεν είναι ισορροπημένη, τότε λέμε ότι υπάρχει δυσβίωση. Η δυσβίωση συνδέεται με μια προφλεγμονώδη κατάσταση που συμβάλλει στη φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η εν λόγω φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία και αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου, καθώς η ΣΚΠ εξελίσσεται. (Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Αλλάξτε συνήθειες για να μειώσετε τον κίνδυνο)


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

The Link Between MS and the Gut https://www.verywellhealth.com/bowel-problems-with-ms-diarrhea-ibs-ibd-5271231

Comorbidity in Multiple Sclerosis https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2020.00851/full

The Gut–CNS Axis in Multiple Sclerosis https://www.cell.com/trends/neurosciences/fulltext/S0166-2236(20)30128-4?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0166223620301284%3Fshowall%3Dtrue

Functional gastrointestinal disorders negatively affect health-related quality of life in MS https://cp.neurology.org/content/9/5/381

Constipation: Evaluation and Management https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6140151/

Neurogenic bowel dysfunction in patients with multiple sclerosis: prevalence, impact, and management strategies https://www.dovepress.com/neurogenic-bowel-dysfunction-in-patients-with-multiple-sclerosis-preva-peer-reviewed-fulltext-article-DNND

Gut biogeography of the bacterial microbiota https://www.nature.com/articles/nrmicro3552