Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Πως συνδέονται οι συγγενείς καρδιοπάθειες με τις διαταραχές αυτιστικού φάσματος;

Νέα έρευνα για τις συγγενείς καρδιοπάθειες και τις διαταραχές αυτιστικού φάσματος

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics αναφέρει πως μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ της εμφάνισης συγγενών καρδιοπαθειών-που συνήθως δημιουργούνται όταν η καρδιά ή τα αγγεία του αίματος κοντά στην καρδιά δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά πριν από τη γέννηση- και διαταραχών αυτιστικού φάσματος.

Τα παιδιά που γεννιούνται με συγγενείς καρδιοπάθειες- δηλαδή εκ γενετής ελαττώματα στη καρδιά- πλέον έχουν σχεδόν το ίδιο προσδόκιμο ζωής με τον γενικό πληθυσμό, εξαιτίας των αλμάτων που έκανε η επιστήμη. Παρά όμως αυτές τις εξελίξεις πολλά άτομα με συγγενείς καρδιοπάθειες θα εμφανίσουν νευροεξελικτικές διαταραχές, που περιλαμβάνουν μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συγκέντρωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις  μπορεί να έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης.

Η συγκεκριμένη έρευνα, που εξέτασε αν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ συγγενών καρδιοπαθειών και αυτισμού, ήταν η πρώτη που επιβεβαίωσε πως τα παιδιά που γεννιούνται με συγγενείς καρδιοπάθειες έχουν 33% παραπάνω πιθανότητες να διαγνωστούν με αυτισμό. Ένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα ήταν πως ο κίνδυνος αυτισμού ήταν μεγαλύτερος μεταξύ των παιδιών με λιγότερο σοβαρές γενετικές ανωμαλίες στην καρδιά, αν και ορισμένα παιδιά με εξαιρετικά σοβαρές μορφές συγγενών καρδιοπαθειών είχαν και εκείνα υψηλό ρίσκο να διαγνωστούν αργότερα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος.

Ποια είναι όμως η σχέση αυτισμού και συγγενών καρδιοπαθειών;

Για δεκαετίες οι επιστημονική κοινότητα και οι έρευνες υπογράμμιζαν τη σχέση μεταξύ συγγενών καρδιοπαθειών και νευροεξελικτικών διαταραχών στα παιδιά. Πολλές μελέτες έδειξαν πως τα αποτελέσματα είναι χειρότερα για τα παιδιά που έχουν πιο σοβαρές μορφές συγγενών καρδιοπαθειών και χρειάστηκε να χειρουργηθούν στο πρώτο έτος της ζωής τους και στα παιδιά που είχαν επιπλέον γενετικά σύνδρομα εκτός από τις συγγενείς καρδιοπάθειες. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν πως ενδέχεται να υπάρχουν κοινά γενετικά μονοπάτια που επηρεάζουν την ανάπτυξη της καρδιάς και του μυαλού αλλά εκφράζονται με διαφορετικούς τρόπους.

Επιπλέον, τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες και συγκεκριμένα αυτά με τις πιο σοβαρές μορφές που αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε χειρουργείο στη βρεφική ηλικία, είναι εκτεθειμένα σε αλλαγές του τρόπου ωρίμανσης του εγκεφάλου και είναι ευάλωτα σε τραύματα στον εγκέφαλο, αφού οι εναλλαγές στη ροή αίματος στην περιοχή- η οποία συνέβη όταν ήταν έμβρυα στην μήτρα- καθώς και πριν και μετά τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.

Οι έρευνες δείχνουν πως αυτά τα τραύματα στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν βλάβη σε περιοχές ζωτικής σημασίας, οι οποίες συνδέουν μέρη του εγκεφάλου και μεταδίδουν πληροφορίες μεταξύ των διαφόρων περιοχών. Αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να επηρεάσουν το κέντρα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την μάθηση και την εξέλιξη και να δημιουργήσουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης συμπεριφορών που συνδέονται με διαταραχές αυτιστικού φάσματος σε παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Congenital heart disease and autism: A possible link? health.harvard.edu/blog/congenital-heart-disease-and-autism-a-possible-link-2020010218552

Congenital Heart Disease and Autism: A Case-Control Study ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31601611

Brain Injury and Neurodevelopmental Outcome in Congenital Heart Disease: A Systematic Review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28607205

Autism and Congenital Heart Disease: Evidence and Unresolved Questions. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31601612