Παιδί

Πώς τα κατοικίδια βοηθούν τα αυτιστικά παιδιά;

Πώς τα κατοικίδια ζώα βοηθούν τα παιδιά με αυτισμό;

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να έχουν βαθιά οφέλη στις κοινωνικές δεξιότητες των αυτιστικών παιδιών. Ειδικότερα, έχει διαπιστωθεί ότι οι σκύλοι βοηθούν την ανάπτυξη των αυτιστικών παιδιών.

Τα οφέλη των κατοικίδιων ζώων και των θεραπειών με τη βοήθεια ζώων μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας
 • Αντιμετώπιση του άγχους
 • Καλύτερη εμπλοκή σε συζητήσεις

Μια μελέτη έδειξε μάλιστα ότι τα αυτιστικά άτομα χαμογελούν περισσότερο όταν βρίσκονται κοντά σε ζώα.

Τα πιθανά οφέλη των κατοικίδιων ζώων , πιο συγκεκριμένα των σκύλων (διαβάστε ακόμη: Μπορούν τα σκυλιά να μειώσουν τις τάσεις αυτοκτονίας;)περιλαμβάνουν την καλλιέργεια ενός συναισθηματικού δεσμού με ένα κατοικίδιο ζώο. Αυτό επιτρέπει στο παιδί να αναπτύξει ενσυναίσθηση, ευγένεια και υπευθυνότητα. Ορισμένα αυτιστικά παιδιά παλεύουν με δυσφορία που σχετίζεται με την απόρριψη, που σημαίνει ότι είναι ευαίσθητα στο τι σκέφτονται ή λένε οι άλλοι άνθρωποι γι’ αυτά. Ως εκ τούτου, η άνευ όρων αγάπη ενός σκύλου μπορεί να βοηθήσει να απομακρυνθεί το άγχος του να πει και να κάνει το σωστό.


Ενισχύουν οι σκύλοι τις κοινωνικές δεξιότητες των αυτιστικών παιδιών;

Η κοινωνικοποίηση μπορεί να είναι δύσκολη για τα αυτιστικά παιδιά. Ενώ ορισμένα αυτιστικά παιδιά μπορεί να γνωρίζουν διαισθητικά πώς να επικοινωνούν με άλλους ανθρώπους, άλλα μπορεί να δυσκολεύονται στην πράξη. Για τους γονείς, μπορεί να είναι δύσκολο να εξηγήσουν σε άτομα εκτός της οικογένειάς τους γιατί το παιδί τους δυσκολεύεται να αλληλεπιδράσει.

Η National Autistic Society , η κορυφαία φιλανθρωπική οργάνωση για αυτιστικά άτομα και τις οικογένειές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο εξηγεί πώς τα αυτιστικά παιδιά μπορεί να εμφανίζονται αποτραβηγμένα σε κοινωνικές καταστάσεις και να είναι δύσκολο να παρηγορηθούν, ενώ μπορεί να έχουν την τάση να “δεσμεύονται από κανόνες“.

Υπάρχουν μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες, όπως η αναζήτηση κοινωνικών ομάδων φιλικών προς τον αυτισμό στην περιοχή σας. Μια μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε συμπεριφορές όπως να συστηθούν, να ζητήσουν πληροφορίες ή να απαντήσουν σε ερωτήσεις όταν είχαν ένα κατοικίδιο της οικογένειας.

Το είδος της επικοινωνίας με το οποίο μπορούν να βοηθήσουν οι σκύλοι δεν χρειάζεται να είναι λεκτικό. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν ένα παιδί να βελτιώσει τη γλώσσα του σώματός του και τα σήματα των χεριών του.

Σκύλοι θεραπείας ή σκύλοι βοήθειας για τον αυτισμό;

Οι σκύλοι βοήθειας για αυτιστικά άτομα είναι άρτια εκπαιδευμένοι για να βοηθούν τα άτομα με αυτισμό να αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη βοήθεια στη μείωση του άγχους και των αντιδράσεων κατάρρευσης, ή να τους φέρνουν αντικείμενα και να διασφαλίζουν ότι διασχίζουν το δρόμο με ασφάλεια.

Οι σκύλοι θεραπείας παραδοσιακά δεν βοηθούν μόνο ένα άτομο: συχνά επισκέπτονται διάφορα περιβάλλοντα (νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας κ.λπ.) και παρέχουν παρηγοριά σε μια σειρά ανθρώπων. Ένας σκύλος που ανήκει σε μια οικογένεια δεν είναι επίσημα σκύλος θεραπείας.

Ωστόσο, ένας σκύλος συντροφιάς για μια οικογένεια που έχει ένα παιδί με αυτισμό θα πρέπει να έχει πολλές από τις ίδιες ιδιότητες με έναν σκύλο θεραπείας. Θα πρέπει να απολαμβάνει την ανθρώπινη παρέα και να είναι υπομονετικός, ήρεμος και φιλικός.

Οι σκύλοι συντροφιάς δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα πρόσβασης που έχουν οι σκύλοι βοήθειας σε δημόσιους χώρους. Για παράδειγμα, χώροι όπως τα καταστήματα είναι υποχρεωμένοι να επιτρέπουν στους σκύλους βοήθειας, αλλά όχι σε άλλους σκύλους, να εισέρχονται στους χώρους τους.

Τόσο οι σκύλοι συντροφιάς όσο και οι σκύλοι βοήθειας μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη ζωή των οικογενειών με αυτιστικά παιδιά.

Ποια είναι τα υπόλοιπα οφέλη των σκύλων για τα αυτιστικά παιδιά;

 1. Οδική ασφάλεια

Οι σκύλοι βοήθειας μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη σε παιδιά που δεν έχουν αίσθηση της ταχύτητας ή του κινδύνου. Αυτό μπορεί επίσης να προσφέρει καθησυχασμό στους γονείς τους. Ορισμένοι σκύλοι βοήθειας για τον αυτισμό είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να παρέχουν στα παιδιά εμπιστοσύνη και να αξιολογούν τις γύρω περιοχές για κινδύνους.

Αυτοί οι σκύλοι μπορούν να ταξιδεύουν με τα παιδιά σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο, όπως καταστήματα, βιβλιοθήκες και εστιατόρια. Θα διασχίσουν το δρόμο μόνο όταν τους δοθεί σχετική εντολή (π.χ. από τη φωνή ενός γονέα) και είναι εκπαιδευμένοι να κάθονται και να εμποδίζουν τα παιδιά να μετακινηθούν εάν δεν τους έχει δοθεί σχετική εντολή.

 1. Παιχνίδια

Τα σκυλιά μπορούν να αποτελέσουν θαυμάσιους συντρόφους για τα αυτιστικά παιδιά. Μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά να είναι πιο εξωστρεφή και να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες παίζοντας παιχνίδια.

 1. Συντροφικότητα

Τα σκυλιά έχουν την ικανότητα να συνδέονται γρήγορα με τα παιδιά, επιτρέποντας σε ένα αυτιστικό παιδί να κάνει ένα φίλο. Τα γκόλντεν ριτρίβερ, τα λαμπραντόρ και τα λαμπραντούντλ (μίξεις λαμπραντόρ-παντλ) ειδικότερα τείνουν να έχουν ήρεμη ιδιοσυγκρασία και υψηλά επίπεδα νοημοσύνης.

Τα παιδιά μπορούν να μιλήσουν στον σκύλο τους, γνωρίζοντας ότι θα τους ακούσει χωρίς να τους κρίνει, και το κατοικίδιό τους μπορεί να απαλύνει τα συναισθήματα μοναξιάς. Αυτή η παρηγοριά από έναν σκύλο μπορεί να είναι απίστευτα καθησυχαστική για ένα παιδί όταν είναι αναστατωμένο, καθώς ένα καλά εκπαιδευμένο οικογενειακό κατοικίδιο μπορεί να είναι μια ηρεμιστική επιρροή.

Η άνευ όρων αγάπη από έναν σκύλο σε καθημερινή βάση μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και ανεξαρτησίας. Η πρόσθετη ευθύνη της βόλτας, του ταΐσματος και της φροντίδας ενός σκύλου μπορεί να διδάξει στα παιδιά πρακτικές δεξιότητες ζωής.

 1. Μείωση του άγχους

Οι σκύλοι μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη στην οικογένεια στο σύνολό της. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν διεξήγαγε έρευνα σε 100 οικογένειες που είχαν παρακολουθήσει τα εργαστήρια οικογενειακών σκύλων για αυτισμό του Dogs for Good.

Μετά από δυόμισι χρόνια, το στρες και το άγχος συνέχισαν να μειώνονται σημαντικά στις οικογένειες που απέκτησαν κατοικίδιο σκύλο σε σύγκριση με τις οικογένειες που δεν είχαν αποκτήσει.

 1. Εξάλειψη του φόβου

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το χάιδεμα ενός σκύλου για 15 λεπτά μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση κατά 10%. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μεγάλο όφελος για τα αυτιστικά παιδιά σε στιγμές άγχους. Το να έχουν έναν σκύλο στο πλευρό τους μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί και σε άλλες πτυχές της καθημερινής ζωής, από την αντιμετώπιση του φόβου της προσέλευσης σε ραντεβού μέχρι το περπάτημα σε ένα νέο σχολείο.

Η αισθητηριακή υποστήριξη που μπορεί να προσφέρει ένας σκύλος είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί. Η σωματική πίεση του κεφαλιού ενός σκύλου που ακουμπά στην αγκαλιά ενός παιδιού μπορεί να ηρεμήσει το παιδί.

Πώς να επιλέξετε έναν σκύλο για να βοηθήσετε το αυτιστικό παιδί σας;

Εάν κοιτάτε προς την κατεύθυνση να υποδεχτείτε έναν σκύλο συντροφιάς και όχι έναν εκπαιδευμένο σκύλο βοήθειας, τότε είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας ολόκληρη την οικογένεια. Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας τις ιδιαίτερες συνθήκες, τις δυνάμεις και τις προκλήσεις σας. Αντί να ψάχνετε στο διαδίκτυο για “τους καλύτερους σκύλους για αυτισμό”, σκεφτείτε να ζητήσετε συμβουλές από έναν κτηνίατρο.

Όπως κάθε παιδί είναι διαφορετικό, είτε είναι τυπικό είτε είναι αυτιστικό ,με την ίδια λογική υπάρχουν διαφορετικά σκυλιά που ταιριάζουν σε διαφορετικές οικογένειες. Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα που να ταιριάζει στις δικές σας συνθήκες.

Θα πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως:

 • Πόση ώρα έχω στη διάθεσή μου κάθε μέρα για να εκπαιδεύσω τον σκύλο; Ή θα μπορώ να παρακολουθώ μαθήματα εκπαίδευσης για τον σκύλο μου;
 • Πώς θα τον περιποιούμαι;
 • Έχω την οικονομική δυνατότητα να το ταΐζω;

Το αισθητηριακό προφίλ του παιδιού σας θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή ενός σκύλου. Για παράδειγμα, θα πρέπει να εξετάσετε αν το αυτιστικό παιδί σας προτιμά την υφή του λείου τριχώματος ή του χνουδωτού τριχώματος. Επιπλέον, οι ράτσες με κοντό πρόσωπο κάνουν περισσότερο θόρυβο από άλλες και ορισμένες ράτσες έχουν πιο έντονη μυρωδιά στο δέρμα τους από άλλες.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν έχετε έναν σκύλο θεραπείας δίπλα σε ένα αυτιστικό παιδί;

Η ενσωμάτωση ενός σκύλου στο σπίτι σας μπορεί να πάρει χρόνο. Θα χρειαστεί να αλλάξετε τις καθημερινές σας ρουτίνες, οι οποίες μπορεί να είναι προβληματικές για τα αυτιστικά παιδιά. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να προσφέρεται η κατάλληλη υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προσαρμογής.

Από πολλές απόψεις, οι λόγοι που πρέπει να είστε επιφυλακτικοί είναι οι ίδιοι με κάθε σκύλο με παιδιά. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να είναι διακριτικά απέναντι στα σκυλιά. Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τα σημάδια στρες ή άγχους στους σκύλους για να αποφύγουν τα προβλήματα. Οι σκύλοι βοήθειας έχουν εκπαιδευτεί και επιλεγεί για τη σταθερή ιδιοσυγκρασία τους και οι κίνδυνοι θα πρέπει να είναι ελάχιστοι, αλλά δεν μπορούν ποτέ να αποφευχθούν εντελώς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι σκύλοι που βρέθηκαν στο δρόμο με άγνωστο ιστορικό μπορεί να είναι απρόβλεπτοι γύρω από τα παιδιά, οπότε μπορεί να μην ξέρετε πώς θα αντιδράσουν όταν νιώσουν απειλή ή φόβο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα, καθώς τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού είναι πιο πιθανό να νιώθουν συγκλονισμένα.

Οι δυνατοί θόρυβοι μπορεί να είναι αγχωτικοί για τους σκύλους. Ένα παιδί που καταρρέει μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους σκύλους συντροφιάς που δεν έχουν εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζουν τέτοιες συμπεριφορές. Όλες οι οικογένειες θα πρέπει να εξοικειωθούν με τα σημάδια που δείχνουν ότι και ο σκύλος μπορεί να χρειάζεται λίγο χρόνο μόνος του.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας για την συμβίωση ενός αυτιστικού παιδιού και ενός σκύλου;

Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας ότι, αν θέλετε έναν επίσημα εκπαιδευμένο σκύλο βοήθειας για τον αυτισμό, μπορεί να υπάρξει μεγάλη αναμονή και το κόστος μπορεί να είναι υψηλό.

Θα πρέπει επίσης να προετοιμαστείτε για το ενδεχόμενο το παιδί σας να μην δεχτεί καλά ένα νέο κατοικίδιο στην οικογένεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο σκύλος θα πρέπει να επανενταχθεί. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυτός είναι μικρότερος με έναν σκύλο βοήθειας, καθώς η διαδικασία είναι πιο εμπεριστατωμένη.

Επιπλέον, θα πρέπει να προσπαθήσετε να οραματιστείτε το μέλλον της οικογένειάς σας και κατά πόσο μπορεί να φιλοξενήσει ένα σκύλο. Για παράδειγμα, θα μετακομίσετε σε άλλο ακίνητο όπου μπορεί να μην επιτρέπονται τα κατοικίδια; Θα είστε σε θέση να χρηματοδοτήσετε τη φροντίδα της υγείας του σκύλου σας;

Ένας σκύλος δεν είναι κατάλληλος για κάθε οικογένεια και είναι μια μεγάλη ευθύνη για να την αναλάβουν όλοι.

Παρόλο που είναι εκεί για να βοηθούν, οι σκύλοι πρέπει να ικανοποιούν τακτικά τις ανάγκες τους. Το τάισμα, η βόλτα, η τουαλέτα, η εκπαίδευση, οι επισκέψεις στον κτηνίατρο και ούτω καθεξής μπορεί να προσθέσουν σωματική και ψυχική προσπαθεια για τους φροντιστές.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για τους σκύλους θεραπείας και τα αυτιστικά παιδιά;

Εναλλακτικά, ένα κατοικίδιο ψάρι μπορεί να είναι καλό για τα αυτιστικά παιδιά, καθώς το ενυδρείο μπορεί να αντικατοπτρίζει τα ενδιαφέροντα και το αισθητηριακό προφίλ του παιδιού. Μπορείτε να έχετε ένα ήρεμο, καταπραϋντικό ενυδρείο με ένα ψάρι ή ένα πολυσύχναστο ενυδρείο με διακοσμητικά, υπεριώδη φώτα και ακόμη και ψάρια που φωσφορίζουν στο σκοτάδι, όπως τα Zebrafish.

Οι γάτες, αν και δεν είναι εκπαιδευμένες να προσφέρουν βοήθεια, μπορούν επίσης να είναι καλές για συντροφιά.

Αν η κατοχή κατοικίδιου ζώου δεν είναι εφικτή, υπάρχουν άλλοι τρόποι αλληλεπίδρασης με τα ζώα, όπως επισκέψεις σε αγροκτήματα και ιππασία για άτομα με ειδικές ανάγκες .

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Factors Are Associated with Positive Effects of Dog Ownership in Families with Children with Autism Spectrum Disorder? The Development of the Lincoln Autism Pet Dog Impact Scale http://eprints.lincoln.ac.uk/id/eprint/22323/4/Hall%20et%20al%202016_LAPDIS_Plos_One.pdf

Does Pet Arrival Trigger Prosocial Behaviors in Individuals with Autism? https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0041739

The social skills and attachment to dogs of children with autism spectrum disorder https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25308197/

Autism Dogs CIC https://www.autism.org.uk/directory/a/autism-dogs-cic

What is the difference between an Assistance Dog and a Therapy Dog? http://tdn.org.uk/sp_faq/what-is-the-difference-between-an-assistance-dog-and-a-therapy-dog/

Animal-Assisted Interventions Research Issues and Answers https://www.researchgate.net/publication/11336548_Animal-Assisted_Interventions_Research_Issues_and_Answers

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ & ΙΠΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ. https://ippotherapeia.gr/autism-hippotherapy-2022/