Υγεία των δοντιών

Πώς τα προϊόντα λεύκανσης μπορούν να βλάψουν τα δόντια σας

© Andrey Popov | Dreamstime Stock Photos
© Andrey Popov | Dreamstime Stock Photos

Tα δόντια αποτελούν σημαντικό μέρος της εμφάνισης για πολλούς ανθρώπους και θέλουν να δείχνουν ένα λαμπερό λευκό χαμόγελο. Ωστόσο, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι πολλά προϊόντα λεύκανσης, μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα δόντια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα ανθρώπινα δόντια δεν είναι φυσικά λευκά. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα δόντια είναι διαφορετικές αποχρώσεις και αποχρώσεις που τείνουν προς το κίτρινο. Ούτε τα δόντια είναι ομοιόμορφα «χρωματισμένα».

Παρ ‘όλα αυτά, επικρατεί η ιδέα ότι τα τέλεια λευκά δόντια είναι σύμβολο της ομορφιάς και της αυτο-φροντίδας.
Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να λευκαίνουν τα δόντια τους, είτε μόνοι τους είτε με τη βοήθεια οδοντιάτρων.

Οι στατιστικές αναφορές δείχνουν ότι περίπου 40,5 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν προϊόντα λεύκανσης δοντιών το 2018.
Διάφορες μελέτες δείχνουν τώρα ότι η λεύκανση των δοντιών με προϊόντα που περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των δοντιών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Stockton στο Galloway, NJ, είχαν ως στόχο να μάθουν πώς το υπεροξείδιο του υδρογόνου βλάπτει τα δόντια και σε ποιο μέρος του δοντιού επιτίθεται.

Η έρευνα – η οποία διεξήχθη από τον Kelly Keenan, αναπληρωτή καθηγητή χημείας στο Πανεπιστήμιο Stockton, θα παρουσιαστεί στη συνάντηση της Experimental Biology 2019, η οποία αποτελεί μέρος της ετήσιας συνάντησης της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξήτασαν το πώς το νήμα λεύκανσης, που οι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν οπουδήποτε, βλάπτει ένα από τα τρία στρώματα των δοντιών.

Τα νήματα λεύκανσης των δοντιών περιέχουν συνήθως το υπεροξείδιο του υδρογόνου ως το κύριο δραστικό συστατικό. Αυτή η ουσία είναι ένας παράγοντας οξείδωσης. Αυτή είναι και η κύρια ουσία που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να ανοίξουν το χρώμα των μαλλιών.

Εάν ένα άτομο καταχράται ή χρησιμοποιεί πάρα πολύ αυτή την ουσία για να ανοίξει το χρώμα των μαλλιών, μπορεί να προκαλέσει «σημαντική ζημιά» στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής.
Τώρα, η Keenan και η ομάδα της έχουν ανακαλύψει πώς το υπεροξείδιο του υδρογόνου βλάπτει την οδοντίνη, το «μεσαίο» στρώμα των δοντιών. Ένα δόντι περιέχει τρία διαφορετικά στρώματα: ένα γυαλιστερό εξωτερικό σμάλτο, ένα στρώμα οδοντίνης στη μέση και ένα εσωτερικό στρώμα που είναι κυρίως συνδετικός ιστός, το οποίο βοηθά την ασφαλή διατήρηση του δοντιού.

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου, εξηγεί η Keenan, μπορεί να διαπεράσει το σμάλτο και να διεισδύσει στην οδοντίνη, η οποία περιέχει περίπου το 90-95% του πρωτεϊνικού κολλαγόνου.
Σε αυτή τη μελέτη, επεδίωξαν να αναλύσουν περαιτέρω το προκαλούσε το υπεροξείδιο του υδρογόνου στο κολλαγόνο. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποίησαν ολόκληρα δόντια και επικεντρώθηκαν στην επίδραση του υπεροξειδίου του υδρογόνου στις πρωτεΐνες.

Η Keenan και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι το κολλαγόνο που υπάρχει στην οδοντίνη κατακερματίζεται όταν εκτίθεται σε υπεροξείδιο του υδρογόνου, πράγμα που οδηγεί στην απώλεια μάζας κολλαγόνου.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η επεξεργασία με συγκεντρώσεις υπεροξειδίου του υδρογόνου παρόμοιες με εκείνες που βρίσκονται σε νήματα λεύκανσης είναι αρκετή για να εξαφανιστεί η αρχική πρωτεΐνη κολλαγόνου, η οποία πιθανώς οφείλεται στον σχηματισμό πολλών μικρότερων θραυσμάτων.

Η ομάδα δεν είναι ακόμα βέβαιη εάν αυτή η βλάβη είναι μόνιμη ή αν υπάρχει κάποιος τρόπος να την αναστρέψουμε. Στο μέλλον, οι ερευνητές σκοπεύουν επίσης να ανακαλύψουν εάν το υπεροξείδιο του υδρογόνου επηρεάζει όχι μόνο το κολλαγόνο, αλλά και άλλες πρωτεΐνες που περιέχει η οδοντίνη.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How whitening strips can damage your teeth https://www.medicalnewstoday.com/articles/324921.php#1