Μολυσματικές ασθένειες

Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα ηπατίτιδας στα παιδιά;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διερευνούν σοβαρές και ανεξήγητες περιπτώσεις ηπατίτιδας σε παιδιά, οι οποίες σχετίζονται με ένα μυστηριώδη ξέσπασμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι σήμερα, από την 1η Μαΐου έχουν καταγραφεί 228 κρούσματα παγκοσμίως, με αρκετά παιδιά να οδηγούνται σε νοσηλεία και άλλα να χρειάζονται μεταμόσχευση. Μάλιστα, πέντε από αυτά οδηγήθηκαν σε θάνατο.

Η ηπατίτιδα δεν θεωρείται κοινή ασθένεια ανάμεσα στα παιδιά, αλλά σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ηλικίες που μολύνονται κυμαίνονται από παιδιά ενός μηνός μέχρι 16 ετών, πράγμα ιδιαίτερα ανησυχητικό γιατί παραμένει ακόμη άγνωστο το τι είναι αυτό που προκαλεί την έξαρση της ασθένειας. (Ηπατίτιδα: Μύθοι και αλήθειες)

Τι είναι η ηπατίτιδα;

Ηπατίτιδα σημαίνει φλεγμονή του ήπατος,  η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα συνεχούς κατανάλωσης αλκοόλ, τοξινών, φαρμάκων και ιατρικών παθήσεων. Μια επίσης κοινή αιτία της ηπατίτιδας, είναι και οι ιοί.

Οι πιο συχνοί τύποι ηπατίτιδας είναι η ηπατίτιδα Α, η ηπατίτιδα Β και η ηπατίτιδα C.

Ηπατίτιδα Α

Η ηπατίτιδα Α προκαλείται από μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας Α (HAV). Αυτός ο τύπος ηπατίτιδας μεταδίδεται συχνότερα με την κατανάλωση τροφής ή νερού μολυσμένου από περιττώματα ατόμου που έχει μολυνθεί από ηπατίτιδα Α.

Ηπατίτιδα Β

Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται μέσω επαφής με μολυσματικά σωματικά υγρά, όπως αίμα, κολπικές εκκρίσεις ή σπέρμα, που περιέχουν τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV). Η χρήση ενέσιμων ναρκωτικών, η σεξουαλική επαφή με μολυσμένο σύντροφο ή η κοινή χρήση ξυραφιών με ένα μολυσμένο άτομο αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ηπατίτιδας Β.

Ηπατίτιδα C

Η ηπατίτιδα C προέρχεται από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV). Η ηπατίτιδα C μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένα σωματικά υγρά, συνήθως μέσω της χρήσης ενέσιμων ναρκωτικών και της σεξουαλικής επαφής (Ηπατίτιδα C: Με ποιους τρόπους ΔΕΝ μεταδίδεται;)

Ποια είναι η πιθανή αιτία της έξαρσης της ηπατίτιδας;

Οι ειδικοί εξακολουθούν να αναζητούν την αιτία της έξαρσης της ηπατίτιδας και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπεύθυνος είναι μάλλον ο αδενοϊός. Μετά από αναλύσεις αίματος στους ανήλικους ασθενείς, οι ερευνητές διαπίστωσαν σε πολλές περιπτώσεις την παρουσία λοίμωξης από αδενοϊό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από τις 228 περιπτώσεις ηπατίτιδας που βρέθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αδενοϊός ανιχνεύθηκε στις 74. Οι αδενοϊοί συνήθως προκαλούν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως ο πυρετός, ο πονόλαιμος, το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη και άλλα αναπνευστικά συμπτώματα, την ίδια ώρα που μπορούν να οδηγήσουν και σε γαστρεντερίτιδα. (Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τι την προκαλεί τελικά, ξέρουμε;)

Οι αδενοϊοί μπορούν να μεταδοθούν μέσω του αέρα και μέσω της οδού κοπράνων- στοματικής οδού (ο κοινός τρόπος μετάδοσης των γαστρεντερικών αδενοιών). Η ηπατίτιδα όμως, δεν είναι συχνό αποτέλεσμα μόλυνσης από αδενοϊό, αλλά έχει τεκμηριωθεί κυρίως σε παιδιά με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ηπατίτιδας;

Τα αρχικά συμπτώματα της ηπατίτιδας είναι ασαφή και θα μπορούσαν να αποδοθούν σε άλλες καταστάσεις υγείας.

Συνήθη συμπτώματα:

Συμπτώματα σε μεταγενέστερα στάδια:

Πιο σοβαρά συμπτώματα:

  • Ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών)

Οι γονείς πρέπει να ανησυχούν για την έξαρση της ηπατίτιδας;

Τα κρούσματα ηπατίτιδας, αν και ανησυχητικά, εξακολουθούν να είναι σπάνια, οπότε οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν ιδιαίτερα επί του παρόντος. Όμως σε περίπτωση που παρατηρήσουν συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης που δεν βελτιώνονται, μαζί με σκουρόχρωμα ούρα ή ανοιχτόχρωμα κόπρανα ή ίκτερο, πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσουν με τον παιδίατρό τους.

Οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους χρειάζεται να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής που ακολουθούν για την γρίπη και το κρυολόγημα, όπως:

  • Καλή υγιεινή χεριών (ειδικά πριν το φαΐ και μετά την τουαλέτα)
  • Αποφυγή επαφής με άρρωστα άτομα