Παιδί

Πώς θα αντιμετωπίσετε τη δυστροπία του παιδιού σας στο φαγητό

Tροφική νεοφοβία: Πότε να ανησυχήσετε για την ιδιοτροπία του παιδιού σας στο φαγητό

Πολλοί γονείς παρατηρούν ότι τα παιδιά γίνονται πιο ιδιότροπα όσον αφορά το φαγητό τους περίπου από 18 μηνών έως τριών ετών. Ένα παιδί που μπορεί να λάτρευε το μπρόκολο μπορεί ξαφνικά να το αρνείται ή ένα βρέφος που λάτρευε να δοκιμάζει νέα πράγματα μπορεί ξαφνικά να φαίνεται απρόθυμο και καχύποπτο.

Τι είναι η τροφική νεοφοβία;

Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με μια κατάσταση που ονομάζεται “τροφική νεοφοβία” – ο φόβος των νέων τροφίμων – που πολλά παιδιά αναπτύσσουν σε αυτή την ηλικία. Για τη συντριπτική πλειονότητα των παιδιών, αυτή είναι μια φάση την οποία θα ξεπεράσουν, αλλά μπορεί να είναι μια πολύ αγχωτική περίοδος για τους γονείς.

Πόσο ιδιότροπο είναι το παιδί σας;

Ως γονείς, μπορεί να αγχώνεστε πολύ όταν το φαγητό που με αγάπη ετοιμάσατε το παιδί σας αρνείται να το φάει. Αλλά μερικές φορές αυτό το άγχος μπορεί να σημαίνει ότι δεν έχουμε σαφή αίσθηση του προβλήματος. Συχνά θυμόμαστε τις αποτυχίες περισσότερο από τις επιτυχίες και μπορεί να φαίνεται ότι το παιδί μας δεν τρώει σχεδόν τίποτα.

Ένας τρόπος για να διαπιστώσετε τη διατροφική συμπεριφορά του παιδιού σας είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο φαγητού για λογαριασμό του. Τα ημερολόγια φαγητού μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να δείτε τι καταφέρνει να αντιμετωπίσει το παιδί σας και τι πραγματικά έχει φάει κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Μερικές φορές τα παιδιά δεν τρώνε καλά στο σπίτι, αλλά τρώνε τα πάντα στο νηπιαγωγείο, όταν περιβάλλονται από συνομηλίκους τους ή σε άλλα περιβάλλοντα.

Ένα ημερολόγιο διατροφής θα σας επιτρέψει να σχηματίσετε μια σαφή εικόνα, να διαπιστώσετε τις προτιμήσεις και τις αντιπάθειες του παιδιού σας και – αν χρειαστεί – θα είναι κάτι που μπορείτε να δείξετε σε έναν επαγγελματία ιατρό αν νιώθετε ανησυχία.

Πώς να χειριστείτε έναν παιδί με τροφική νεοφοβία;

Όσο σπουδαίες κι αν είναι οι γονεϊκές σας ικανότητες, αν ένα παιδί δεν θέλει να φάει κάτι, είναι αδύνατο να το αναγκάσετε. Μερικές φορές μπορείτε να πείσετε τα παιδιά σας να πάρουν μια μικρή μπουκιά με λίγη καλοσύνη και πειθώ. Όταν όμως συναντάτε έντονη άρνηση, δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα.

Ευτυχώς, αν το παιδί σας αρνείται να φάει κάποιες τροφές, αυτό δεν είναι απαραίτητα λόγος ανησυχίας. Αν αρνείται όλα τα λαχανικά, αλλά έχει μια ισορροπημένη διατροφή συνολικά, τρώει φρούτα και δεν υποφέρει από δυσκοιλιότητα, δεν είναι λόγος ανησυχίας. Να δίνετε στα παιδιά σας μια παιδική πολυβιταμίνη αν ανησυχείτε – δεν πρόκειται να τους κάνει κακό.

Μπορεί να είναι απογοητευτικό να παρέχετε συνεχώς στο παιδί σας λαχανικά ή άλλες τροφές με υψηλή διατροφική αξία μόνο και μόνο για να αρνείται να τις φάει. Αλλά  είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παρέχετε αυτές τις τροφές, ακόμη και μετά την άρνηση. Προσφέρετε τους λαχανικά, ακόμη και αν λένε όχι κάθε φορά. Θα υπάρξει μια μέρα που θα σας εκπλήξουν. Τα παιδιά χρειάζονται πολλή έκθεση σε ένα νέο τρόφιμο για να το αποδεχτούν τελικά. Αν δεν το θέλουν στο πιάτο τους, δοκιμάστε να βάλετε ένα μικρό πλαϊνό πιάτο με λαχανικά κοντά τους.

Να θυμάστε, επίσης, ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη και για το παιδί σας. Όταν τα παιδιά είναι περίπου δύο ετών, μπορεί να είναι μια πολύ απογοητευτική περίοδος. Μαθαίνουν να μιλούν, αλλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ακριβώς τι θέλουν.

Ποιες είναι οι στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε με ένα παιδί με τροφική νεοφοβία;

Παράλληλα με την τήρηση ημερολογίου διατροφής, μπορεί να είναι χρήσιμο να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αλληλεπιδράσει με τα λαχανικά και τα φρούτα με διαφορετικούς τρόπους. Δοκιμάστε να φτιάχνετε smoothies – τα οποία μπορεί να κάνουν τα φρούτα και τα λαχανικά πιο εύγευστα, ενώ δεν στερούνται τις απαραίτητες φυτικές ίνες – και βρείτε άλλους διασκεδαστικούς τρόπους για να εισάγετε τα λαχανικά στη ζωή τους. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να παίξετε με τον πουρέ πατάτας σαν να πρόκειται για ζύμη. Κόψτε μερικά σχήματα λαχανικών και κάντε ζωγραφική με αυτά. Αυτό θα τα βοηθήσει να συνηθίσουν την αίσθηση του λαχανικού στα χέρια τους.

Δεν πειράζει επίσης να σερβίρετε στο παιδί σας παρόμοια γεύματα κάθε μέρα. Για παράδειγμα, αν του αρέσουν τα ζυμαρικά με κάποια σάλτσα λαχανικών, δεν υπάρχει λόγος να του παρέχετε συνεχώς νέα πράγματα για να φάει. Τα παιδιά συχνά περνούν φάσεις όπου τους αρέσει ένα συγκεκριμένο φαγητό περισσότερο από άλλα. Είναι εντάξει να τους δίνετε το ίδιο γεύμα αρκετές φορές μέσα σε μια εβδομάδα, αν αυτό είναι που τους αρέσει να τρώνε.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε για ένα παιδί με τροφική νεοφοβία;

Πολλοί γονείς αρχίζουν να ανησυχούν σχεδόν αμέσως όταν το παιδί τους αρχίζει να αρνείται ορισμένες τροφές. Αλλά, ενώ είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την πρόσληψή τους, αυτή η συμπεριφορά δεν αποτελεί συνήθως λόγο ανησυχίας.

Ωστόσο, εάν το παιδί σας αρνείται μια ολόκληρη ομάδα τροφίμωνγαλακτοκομικά για παράδειγμα – ίσως είναι καιρός για μια συζήτηση με τον παιδίατρο σας. Αν η διατροφή τους γίνεται ιδιαίτερα περιοριστική ή αν σταματήσουν να τρώνε μια συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να ζητήσετε ιατρική συμβουλή εάν το παιδί σας φαίνεται να μην αναπτύσσεται σωστά ή να χάνει βάρος. Η ανάπτυξη είναι απολύτως απαραίτητη. Αν η διατροφή του είναι τόσο περιορισμένη που χάνει βάρος, πηγαίνετε το στον παθολόγο για να διερευνήσει αν υπάρχει κάποια πρόσθετη αιτία.

Ενώ η διατροφή του παιδιού σας είναι σημαντική, είναι επίσης σημαντικό να μην αγχώνεστε υπερβολικά αν το παιδί σας αναπτύσσει ιδιότροπες διατροφικές συνήθειες. Το παιδί μπορεί να νιώσει το άγχος των γονέων και να προκαλέσει και στο ίδιο άγχος ή ενοχή. Αν δεν τρώνε κάτι, παραμείνετε ήρεμοι και προχωρήστε.