Ενδοκρινολογικά

Πώς θα αποφύγουν τον διαβήτη τα άτομα που εργάζονται βράδυ;

Η κατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της μέρας –και όχι το βράδυ- μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους σε νυχτερινή βάρδια να αποφύγουν τη διαταραχή του βιολογικού εσωτερικού ρολογιού του σώματος τους (κιρκάδιος ρυθμός) και να ρυθμίσουν τα επίπεδα του σακχάρου του αίματός τους, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη. (Ποια σνακ ρυθμίζουν τα σάκχαρα του αίματος;)

Τι είναι ο διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης, κοινώς γνωστός ως διαβήτης, είναι μια μεταβολική ασθένεια που προκαλεί υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η ορμόνη ινσουλίνη μεταφέρει τα σάκχαρα από το αίμα στα κύτταρα για να αποθηκευτούν ή να χρησιμοποιηθούν για ενέργεια. Με το διαβήτη, το σώμα είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, είτε δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει. (Ποια άλλη ορμόνη εκτός από την ινσουλίνη ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος;)

Η υψηλή συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα εξαιτίας του διαβήτη που παραμένει δίχως θεραπεία, μπορεί να βλάψει τα νεύρα, τα μάτια, τα νεφρά και άλλα όργανα.

Η κατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της μέρας μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη σε εργαζόμενους σε νυχτερινή βάρδια;

Στη μικρή μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Science Advances, συμμετείχαν 19 υγιείς νεαροί, που πέρασαν 14 ημέρες σε ένα εργαστήριο το οποίο προσομοιώθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στο ωράριο των ατόμων που εργάζονται το βράδυ.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Τα άτομα της πρώτης ομάδας έτρωγαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τα άτομα της δεύτερης ομάδας έτρωγαν μεταξύ 7 το πρωί και 7 το βράδυ. Τονίζεται ότι και στις δύο ομάδες, οι νεαροί κατανάλωναν τρία ίδια γεύματα και σνακ.

Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι όσοι έτρωγαν κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν παρουσίασαν κάποια αλλαγή στο βιολογικό ρολόι του σώματός τους και καμία αλλαγή στα επίπεδα του σακχάρου του αίματός τους. Αντίθετα, η ομάδα που έτρωγε το βράδυ είχε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της, τα οποία έφταναν έως και το 6,4% από την αρχική τιμή. (Δείτε πώς θα ισορροπήσετε το σάκχαρο του αίματος σας)

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Προγράμματος Ιατρικής Χρονοβιολογίας στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, Δρ Frank AJL Scheer, το πιο πάνω εύρημα υποδηλώνει ότι η κατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της νύχτας προκαλεί διαταραχές ανάμεσα στο κεντρικό ρολόι του σώματος και στους κύκλους ύπνου – αφύπνισης, φωτός – σκοταδιού και νηστείας – φαγητού, που επηρεάζουν τα περιφερειακά ρολόγια του σώματος, όπως είναι το συκώτι, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στον διαβήτη. Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι οι εργαζόμενοι σε νυχτερινή βάρδια μπορούν να χρησιμοποιούν τις ώρες που τρέφονται για να αποφύγουν τις επιπτώσεις που προκύπτουν στο σάκχαρο του αίματός τους και να μειώσουν το ενδεχόμενο διαταραχής του κιρκάδιου ρυθμού του σώματός τους. (Μπορούν να βοηθήσουν τα προβιοτικά στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματος;)

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Sarah L. Chellappa, MD, PhD, εξήγησε από την πλευρά της, ότι τα άτομα που εργάζονται σε νυχτερινή βάρδια, επαναπρογραμματίζουν τα γεύματα τους για το βράδυ, διότι εκείνες τις ώρες είναι ξύπνιοι, πράγμα που προκαλεί διαταραχές στους ρυθμούς των ρολογιών του σώματός τους και επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους. «Αυτή η μελέτη», είπε, «ενισχύει την ιδέα ότι τα άτομα που δουλεύουν βράδυ, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη και υποδηλώνει ότι με τον επαναπρογραμματισμός των γευμάτων τους κατά τη διάρκεια της ημέρας -και όχι τα ξημερώματα- μπορούν να μειώσουν αυτό τον κίνδυνο».

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved