Παιδί

Πώς θα αποτρέψετε τη δηλητηρίαση των παιδιών σας μέσα στο σπιτι;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη δηλητηρίαση;

Τα ατυχήματα με δηλητήριο συμβαίνουν συνήθως στο σπίτι. Είναι πολύ συνηθισμένα, πολλά παιδιά την εβδομάδα εισάγονται σε νοσοκομεία λόγω δηλητηρίασης. Τα ατυχήματα δηλητηρίασης είναι συχνά απροσδόκητα. Ξαφνικά το παιδί σας μπορεί να ανοίξει ένα μπουκάλι ή να φτάσει σε ένα ντουλάπι που θεωρούσατε ασφαλές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε ενήμεροι και να σκέφτεστε μπροστά, καθώς το παιδί σας αναπτύσσει νέες δεξιότητες. Είναι σημαντικό να επιβλέπετε στενά το παιδί σας κάθε φορά που χρησιμοποιούνται οικιακά “δηλητήρια”. Στενή επίβλεψη σημαίνει να είστε σε εγρήγορση και να αποφεύγετε τους περισπασμούς, ώστε να είστε έτοιμοι να επέμβετε. Πολλές ουσίες γύρω από το σπίτι είναι στην πραγματικότητα οικιακά δηλητήρια. Επίσης, πολλά πράγματα γίνονται δηλητηριώδη όταν δεν χρησιμοποιούνται με τον τρόπο που προορίζονται. Για παράδειγμα, η σκόνη πλυντηρίου πιάτων είναι βλαβερή αν καταποθεί ή αν μπει στα μάτια. Τα φάρμακα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση. Στην πραγματικότητα, είναι η πιο συχνή αιτία δηλητηρίασης στα μικρά παιδιά. Σχεδόν όλα τα φάρμακα είναι δηλητηριώδη αν ληφθούν σε αρκετά μεγάλες δόσεις – αυτό περιλαμβάνει ακόμη και τα χάπια βιταμινών και τα φυτικά φάρμακα. Όταν γνωρίζετε τις ουσίες που είναι ή μπορεί να είναι επικίνδυνες, είναι πιο εύκολο να προστατεύσετε το παιδί σας.

Πώς να αποφύγετε τη δηλητηρίαση: αποθήκευση φαρμάκων, χημικών και καθαριστικών με ασφάλεια

Το πρώτο βήμα για την πρόληψη της δηλητηρίασης είναι να αποθηκεύετε τα φάρμακα, τα χημικά και τα καθαριστικά ψηλά σε ένα κλειδωμένο ντουλάπι, με ασφάλεια, μακριά από το παιδί σας και μακριά από τα μάτια του. Το ντουλάπι θα πρέπει να έχει ύψος τουλάχιστον 1,5 m και να διαθέτει κλειδαριές ασφαλείας για παιδιά. Ακολουθούν περισσότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο δηλητηρίασης στο σπίτι σας:

  • Πριν το παιδί σας αρχίσει να κινείται και να σκαρφαλώνει, βεβαιωθείτε ότι όλα τα επικίνδυνα αντικείμενα είναι εκτός εμβέλειας.
  • Κλειδώστε τα φάρμακα, τα χημικά και τα καθαριστικά στη θέση φύλαξής τους αμέσως μόλις τελειώσετε με αυτά.
  • Αποθηκεύετε πάντα τα φάρμακα, τα οικιακά καθαριστικά, τα χημικά και τα δηλητήρια ψηλά σε κλειδωμένα ντουλάπια που δεν μπορεί να ανοίξει το παιδί σας. Μπορείτε να τοποθετήσετε κλειδαριές ασφαλείας για παιδιά στα περισσότερα ντουλάπια.
  • Αφήστε όλα τα χημικά, τα φάρμακα και τα προϊόντα καθαρισμού στα αρχικά τους δοχεία. Ποτέ μην μεταφέρετε δηλητήρια σε δοχεία τροφίμων ή ποτών. Μην βάζετε χημικά όπως απορρυπαντικά, διαλυτικά χρωμάτων και ζιζανιοκτόνα σε άδεια μπουκάλια αναψυκτικών ή χυμών.
  • Καθαρίζετε τακτικά το ντουλάπι με τα χημικά σας. Απαλλαγείτε από τα ανεπιθύμητα χημικά και προϊόντα καθαρισμού. Ξεπλύνετε τα άδεια δοχεία χημικών με νερό πριν τα πετάξετε.

Οι πιθανότητες παιδικής δηλητηρίασης αυξάνονται όταν διαταράσσονται οι συνήθεις οικιακές ρουτίνες. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν η οικογένειά σας έχει μετακομίσει πρόσφατα, βρίσκεται σε διακοπές ή επισκέπτεται φίλους.

Πώς να χρησιμοποιείτε και να αποθηκεύετε φάρμακα με ασφάλεια;

Εάν το παιδί σας ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας χρειάζεται να πάρει φάρμακα, υπάρχουν ορισμένα απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο τυχαίας δηλητηρίασης ή υπερδοσολογίας:

  • Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα, τη δοσολογία και τις οδηγίες όταν το παιδί σας χρειάζεται να πάρει φάρμακο. Ελέγξτε τα πάντα δύο φορές πριν δώσετε στο παιδί σας το φάρμακο. Εάν δεν είστε σίγουροι για το πόσο πρέπει να δώσετε ή για πόσο χρονικό διάστημα, ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.
  • Αποφύγετε τους περισπασμούς όταν δίνετε στο παιδί σας φάρμακα. Αν είναι δυνατόν, να έχετε μια κανονική ρουτίνα για τη χορήγηση ή τη λήψη φαρμάκων. Και να επιβλέπετε πάντα το παιδί σας ενώ παίρνει φάρμακα.
  • Δημιουργήστε ένα “σύστημα ελέγχου” με τους άλλους φροντιστές του παιδιού σας για να αποφύγετε να δίνετε στο παιδί σας διπλές δόσεις φαρμάκων. Σημειώστε την ώρα και τη δόση κάθε φορά που δίνετε στο παιδί σας τα φάρμακά του και φυλάξτε αυτές τις πληροφορίες μαζί με το φάρμακο.
  • Ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας να βάλει καπάκια ανθεκτικά στα παιδιά στα φάρμακά σας, αν δεν υπάρχουν ήδη στο μπουκάλι. Βεβαιωθείτε ότι βάζετε πάντα τα καπάκια πίσω στις φιάλες αμέσως και σωστά μετά τη χρήση. Και εξακολουθεί να είναι απαραίτητο να αποθηκεύετε τα φάρμακα ψηλά, ακόμη και αν έχουν καπάκια ανθεκτικά στα παιδιά.
  • Καθαρίζετε τακτικά το ντουλάπι με τα φάρμακά σας. Απαλλαγείτε από ανεπιθύμητα και ληγμένα φάρμακα και άλλα δηλητήρια. Μπορείτε να επιστρέψετε τα ανεπιθύμητα φάρμακα στον φαρμακοποιό της περιοχής σας για ασφαλή απόρριψη.
  • Ξεπλύνετε τα άδεια δοχεία φαρμάκων με νερό πριν τα πετάξετε.
  • Αναφέρετε τα φάρμακα με την κανονική τους ονομασία, αντί να τα αποκαλείτε “ειδικές καραμέλες”.

Καλό είναι επίσης να είστε προσεκτικοί όταν έρχονται φίλοι για επίσκεψη. Για παράδειγμα, βεβαιωθείτε ότι οι τσάντες τους είναι μακριά από το παιδί σας, επειδή οι τσάντες μπορεί να περιέχουν φάρμακα ή άλλα προϊόντα όπως απολυμαντικά χεριών.

Σε κάθε περίπτωση αν υπάρξει κάποιο ατύχημα επικοινωνήστε με το Κέντρο Δηλητηριάσεων στο 210 7793777


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Prevention of childhood poisoning in the home: overview of systematic reviews and a systematic review of primary studies https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26401890/

The Effectiveness of Different Interventions to Promote Poison Prevention Behaviours in Households with Children: A Network Meta-Analysis https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0121122

Trends in hospitalised injury, Australia https://www.aihw.gov.au/getmedia/6cef34e2-2422-4f11-a9f3-06e336edac3f/aihw-injcat-204.pdf.aspx?inline=true

Thirty-three-year experience on childhood poisoning https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23094535/

But they can't reach that high: Parental perceptions and knowledge relating to childhood poisoning https://www.researchgate.net/publication/224003719_But_they_can't_reach_that_high_Parental_perceptions_and_knowledge_relating_to_childhood_poisoning

Victorian Poisons Information Centre https://www.austin.org.au/Assets/Files/VPIC%20Annual%20Report%202018.pdf