Εγκυμοσύνη

Πώς θα αποτρέψετε τον διαβήτη κύησης;

Περίπου το 10% των γυναικών θα εμφανίσουν διαβήτη κύησης, δηλαδή διαβήτη (υψηλό σάκχαρο στο αίμα) που διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο διαβήτης κύησης, τείνει να υποχωρεί μετά την εγκυμοσύνη. (Διαβήτης τύπου 2: Η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο σε γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης

Ποιες γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη κύησης;

Η ακριβής αιτία του διαβήτη κύησης δεν είναι πλήρως κατανοητή. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες καθιστούν μερικές γυναίκες πιο επιρρεπείς, συγκριτικά με άλλες, όπως:

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη κύησης;

1. Υγιεινός τρόπος ζωής

Το πιο σημαντικό βήμα για την πρόληψη του διαβήτη κύησης είναι το να είστε υγιείς πριν συλλάβετε. Η εγκυμοσύνη προκαλεί φυσικά κάποια αντίσταση στην ινσουλίνη. Ωστόσο, εάν ξεκινήσετε την εγκυμοσύνη σας έχοντας περισσότερα κιλά, υπάρχει πιθανότατα ήδη κάποια αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη. (Διαβήτης κύησης: Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών;)

Πριν συλλάβετε, για να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη κύησης:

Μιλήστε με τον γιατρό σας για το βάρος που είναι υγιές για εσάς. Η δημιουργία ενός υγιεινού τρόπου ζωής πριν συλλάβετε θα σας βοηθήσει να το διατηρήσετε τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά την εγκυμοσύνη.

2. Έγκαιρος έλεγχος σακχάρου

Ο διαβήτης κύησης αρχίζει να αναπτύσσεται γύρω στις 24 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Η έγκαιρη εξέταση του σακχάρου του αίματος είναι απαραίτητη τόσο για τη μητέρα, όσο και για το μωρό. Επιπλέον, όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο καλύτερα ελεγχόμενος θα είναι ο διαβήτης κύησης.

Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης κύησης μπορεί να οδηγήσει σε μακροσωμία (μεγάλο μωρό), με αποτέλεσμα έναν δύσκολο ή πρόωρο τοκετό. Τα μεγάλα βρέφη διατρέχουν κίνδυνο για χαμηλό σάκχαρο κατά τη γέννηση, κάτι που μπορεί να απαιτήσει ενδοφλέβια (IV) γλυκόζη και ειδική παρακολούθηση στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών (ΜΕΝΝ). Επιπλέον, η έγκυος και το μωρό διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους. (Διαβήτης κύησης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

3. Ισορροπημένη διατροφή για μείωση του σακχάρου του αίματος

Η ισορροπημένη διατροφή είναι ένα από τα βασικά συστατικά για την πρόληψη του διαβήτη κύησης. Οι συστάσεις για τη μείωση του σακχάρου του αίματος μέσω της διατροφής είναι οι ακόλουθες:

  • Καταναλώστε 3-4 μικρά γεύματα την ημέρα, μαζί με 1-2 σνακ
  • Μην παραλείπετε γεύματα ή σνακ, διότι μπορεί να παρατηρηθούν διακυμάνσεις στα επίπεδα του σακχάρου του αίματός σας
  • Καταναλώστε 3-5 μερίδες λαχανικά την ημέρα
  • Καταναλώστε 2-4 μερίδες φρούτων την ημέρα
  • Επιλέξτε υγιεινούς υδατάνθρακες (ψωμί ολικής αλέσεως, φασόλια, καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως)
  • Καταναλώστε 2-3 μερίδες πρωτεΐνης (άπαχο κρέας και ψάρι, αυγά, φυστικοβούτυρο)
  • Καταναλώστε 4 μερίδες γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά καθημερινά
  • Περιορίστε τα λιπαρά, τα τηγανητά, τη ζάχαρη και το κόκκινο κρέας.

4. Προσθέστε στη διατροφή σας φυτικές ίνες

Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που αυξάνουν τις ημερήσιες φυτικές ίνες που καταναλώνουν κατά 10 γραμμάρια, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης κατά 26%. Αντίθετα, οι γυναίκες που ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη κύησης. (Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ του διαβήτη κύησης και του αυτισμού;)


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

How to Prevent Gestational Diabetes https://www.verywellhealth.com/prevent-gestational-diabetes-6743126

Short sleep duration and hyperglycemia in pregnancy: Aggregate and individual patient data meta-analysis https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S108707921630140X

Anaerobic Exercise and Diabetes https://diabetes.org/healthy-living/fitness/anaerobic-exercise-diabetes

Healthy Pre-Pregnancy Diet and Exercise May Reduce Risk of Gestational Diabetes https://www.nichd.nih.gov/newsroom/resources/spotlight/082114-pregnancy-GDM

Gestational diabetes diet https://medlineplus.gov/ency/article/007430.htm

Gestational Diabetes https://www.cdc.gov/diabetes/basics/gestational.html

Risk factors for gestational diabetes: is prevention possible? https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-016-3979-3

Gestational diabetes and a healthy baby? Yes. https://diabetes.org/diabetes/gestational-diabetes