Γυναίκα

Πώς θα χάσετε βάρος μετά την εμμηνόπαυση;

Γιατί αυξάνεται το βάρος των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση;

Το βάρος τείνει να αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση παίρνουν κατά μέσο όρο 5 κιλά. Η ηλικία, η γενετική, οι ορμόνες και ο μεταβολισμός παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την αύξηση. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται και ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, οδηγώντας κατά συνέπεια σε αύξηση βάρους. (Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση το στήθος; Τι μπορείτε να κάνετε;)

Πώς θα χάσετε βάρος μετά την εμμηνόπαυση;

1. Κάντε την απώλεια βάρους ρουτίνα

Τα κιλά μετά την εμμηνόπαυση τείνουν να συσσωρεύονται γύρω από το στομάχι, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών, αναπνευστικών προβλημάτων και διαβήτη τύπου 2. Την ίδια ώρα, το υπερβολικό βάρος, αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου. Για τη μείωση αυτών των κινδύνων, η απώλεια βάρους θα πρέπει να αποτελεί ρουτίνα για τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες και όχι επιλογή. (3 εύκολα βήματα για υγιεινή διατροφή)

2. Δείτε πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά

Ο μεταβολισμός τείνει να επιβραδύνεται με την ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες για να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας. Χρησιμοποιείστε αξιόπιστες εφαρμογές που υπολογίζουν τις θερμίδες που χρειάζεστε καθημερινά με βάση την ηλικία, το φύλο, το ύψος, το βάρος και τα επίπεδα της δραστηριότητάς σας ή συμβουλευτείτε έναν ειδικό διατροφολόγο. (Μεταβολισμός: Το χρονικό διάστημα που τρώτε μέσα στη μέρα είναι καθοριστικό για τον μεταβολισμό σας)

3. Καταναλώστε υγιεινά τρόφιμα

Μόλις μάθετε πόσες θερμίδες χρειάζεστε καθημερινά, αρχίστε να τις εξασφαλίζετε μέσω υγιεινών τροφίμων. Επιλέξτε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιεινά (ελαιόλαδο και φυτικά) έλαια. Αποφύγετε υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα αρτοσκευάσματα, που είναι πιο δύσκολο να καούν. Αποφύγετε επίσης αλκοόλ, αναψυκτικά και καφέ. (Απώλεια βάρους: Πόσο συχνά πρέπει να είναι τα γεύματά σας στη διάρκεια της μέρας;)

4. Δείτε τα πράγματα ρεαλιστικά

Οι μέθοδοι απώλειας βάρους που λειτουργούσαν στα 20, στα 30 και στα 40 σας, μπορεί να μην λειτουργούν μετά την εμμηνόπαυση. Αν χρειαστεί αλλάξτε μεθόδους, αλλά να θυμάστε ότι η απώλεια βάρους δεν συμβαίνει με γρήγορους ρυθμούς μετά την εμμηνόπαυση. (4 μύθοι για την αύξηση βάρους κατά την εμμηνόπαυση)

5. Ασκηθείτε

Είναι λογικό να μην έχετε πια όρεξη για τζόκινγκ ή kickboxing, αλλά μπορείτε να κάνετε μια απλή βόλτα, μαθήματα χορού ή ήπια αερόβια άσκηση σε νερό. Στόχος είναι να κάνετε αερόβια άσκηση, μέτριας έντασης, για τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα. Παράλληλα, κάντε ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως η άρση βαρών, δύο φορές την εβδομάδα. (Η καθημερινή αερόβια άσκηση βελτιώνει την γνωστική λειτουργία)

6. Μιλήστε με τον γιατρό σας

Αν έχετε ακολουθήσει τις πιο πάνω διατροφικές συμβουλές και έχετε ενσωματώσει στη ζωή σας την άσκηση, αλλά εξακολουθείτε να μην έχετε αποτέλεσμα, μιλήστε με τον γιατρό σας. Μπορεί να αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας που εμποδίζει την απώλεια βάρους, όπως προβλήματα με τον θυρεοειδή ή να παίρνετε φάρμακα που προκαλούν αύξηση βάρους. 

7. Κοιμηθείτε καλά

Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για την γενική υγεία, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικός για την απώλεια βάρους. Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει ορμονική σύνδεση ανάμεσα στην έλλειψη ύπνου και την αύξηση βάρους. (Απώλεια βάρους: Ο επιπλέον ύπνος διευκολύνει την απώλεια κιλών;)