Διατροφή

Πώς θα διατηρήσετε φρέσκο ένα κομμένο αβοκάντο;

Η διατήρηση ενός κομμένου αβοκάντο σε νερό, δεν είναι μια ασφαλής μέθοδος συντήρησης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). (Αβοκάντο: 7 λόγοι για να τα καταναλώνεις πιο συχνά)

Μπορεί ένα κομμένο αβοκάντο να διατηρηθεί στο νερό;

Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνική δικτύωσης, διαδίδουν το τελευταίο διάστημα μέσω αναρτήσεων και βίντεο, ότι τα κομμένα αβοκάντο μπορούν να διατηρηθούν για εβδομάδες στο ψυγείο, αρκεί να είναι βυθισμένα σε νερό μέσα σε ένα σφραγισμένο δοχείο. Να υπενθυμίσουμε ότι τα αβοκάντο έχουν μικρή διάρκεια ζωής, οπότε αυτή η συμβουλή φαίνεται δελεαστική για πολλούς λάτρεις του συγκεκριμένου φρούτου, που το βλέπουν να χαλά σε μικρό χρονικό διάστημα από τη στιγμή που το κόβουν. (Αβοκάντο και  χοληστερίνη: Ποια είναι η σχέση μεταξύ τους;)

Δυστυχώς όμως, αυτή η μέθοδος δημιουργεί μικρόβια που μεταδίδονται μέσω των τροφίμων, όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα, που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες. (4 τρόποι να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση αυτό το καλοκαίρι)

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την FDA το 2018, διαπίστωσε ότι το 17,73% των 1.615 δειγμάτων αβοκάντο που μελετήθηκαν, περιείχαν Listeria monocytogenes στο δέρμα τους. Τα εν λόγω βακτήρια, μάλιστα, μπορούν να διεισδύσουν και στη σάρκα των αβοκάντο, κατά την αποθήκευσή τους στο ψυγείο. (Αβοκάντο δύο φορές την εβδομάδα: Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία!)

Σύμφωνα με τη Liz Shaw, MS, RDN, CPT, εγγεγραμμένη διαιτολόγο και συγγραφέα της μελέτης, υπάρχουν πιο ασφαλείς τρόποι αποθήκευσης των αβοκάντο όπως:

  • Χρήση κιτρικού οξέος, όπως ο χυμός λεμονιού, στην κομμένη επιφάνεια του αβοκάντο.
  • Σφιχτό τύλιγμα του αβοκάντο με κερί μέλισσας, πριν την αποθήκευσή του στο ψυγείο.

Όπως εξήγησε, όταν η σάρκα του αβοκάντο εκτίθεται στον αέρα, οξειδώνεται και οι πιο πάνω μέθοδοι, μειώνουν την έκθεση του αβοκάντο στο οξυγόνο, μειώνοντας έτσι το ενδεχόμενο οξείδωσης. (Αβοκάντο: Πώς ωφελούν την υγεία; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Σημειώνεται ότι με την χρήση κιτρικού οξέος ή κεριού μέλισσας, δημιουργείται ένα λεπτό καφέ στρώμα πάνω από τη σάρκα του αβοκάντο, το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα πριν την κατανάλωση. Επιπρόσθετα, μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς το δέρμα του αβοκάντο και να πασπαλιστεί με χυμό λεμονιού και στη συνέχεια να αποθηκευτεί σε ένα αεροστεγές δοχείο στην κατάψυξη. Λίγο πριν την χρήση αφήστε το να ξεπαγώσει.

Η αποθήκευση άλλων φρέσκων προϊόντων σε νερό εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία;

Αφού η αποθήκευση κομμένου αβοκάντο σε νερό είναι επικίνδυνη, μήπως ισχύει το ίδιο και με την αποθήκευση άλλων φρέσκων φρούτων και βοτάνων σε νερό;

Παρόλο που δεν έχουν καταγραφεί τροφιμογενή περιστατικά από την αποθήκευση φρέσκων κομμένων προϊόντων σε νερό, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία, που προκύπτει από παράγοντες, όπως η θερμοκρασία. Για παράδειγμα, αν το νερό με τα κομμένα προϊόντα (φρούτα ή βότανα) μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες, αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Η χρήση πάγου για τη διατήρηση της θερμοκρασίας, είναι πολύ σημαντική όταν το νερό με τα φρέσκα προϊόντα είναι εκτός ψυγείου. (Τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με το κομμένο αβοκάντο, ορισμένα λαχανικά, όπως τα καρότα, το σέλινο και τα σπαράγγια μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο μέσα σε νερό, αλλά πρέπει πρώτα να πλένονται καλά. (Γιατί επιβάλλεται να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά;)


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved