Καρκίνος

Πώς θα ελέγξετε τον εαυτό σας για καρκίνο των όρχεων;

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου των όρχεων μπορούν να εντοπιστούν νωρίς όταν ο όγκος είναι μικρός και δεν έχει ακόμη προλάβει να εξαπλωθεί. Το πρώτο σημάδι του καρκίνου των όρχεων είναι συνήθως ένα εξόγκωμα στον όρχι ή πρήξιμο στον όρχι, το οποίο γενικά μπορεί να ανιχνευθεί μέσω αυτοεξέτασης. Τις αυτοεξετάσεις των όρχεων μπορείτε να τις κάνετε γρήγορα και εύκολα μόνοι σας.

Εάν παρατηρήσετε οτιδήποτε μη φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της αυτοεξέτασης, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη ώστε η θεραπεία να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. (Επηρεάζεται η γονιμότητα από τον καρκίνο των όρχεων;)

Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχετε τους όρχεις σας;

Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν τη διενέργεια αυτοεξέτασης μια φορά τον μήνα. Οι άνδρες θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τους όρχεις τους, πράγμα που θα τους βοηθήσει να παρατηρήσουν με ευκολία αν κάτι έχει αλλάξει ή όχι. (Η άσκηση κατά την χημειοθεραπεία είναι ευεργετική! Δείτε πώς βοηθάει)

Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν:

  • Ενίσχυση κατευθυντήριων γραμμών για τις αυτοεξετάσεις των όρχεων.
  • Εκπαίδευση ασθενών σχετικά με το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας του καρκίνου των όρχεων που έχει εντοπιστεί έγκαιρα.
  • Η αυτοεξέταση των όρχεων να γίνει μέρος της ρουτίνας της συνολικής αυτοφροντίδας για την υγεία και την ευεξία εφήβων και ενηλίκων ανδρών.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία δεν έχει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τη συχνότητα της αυτοεξέτασης των όρχεων. Η ειδική ομάδα προληπτικών υπηρεσιών των ΗΠΑ (USPSTF) δηλώνει ότι υπάρχει έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων ότι η αυτοεξέταση των όρχεων είναι ευεργετική για τη μείωση της θνησιμότητας. (Θυμός και καρκίνος: Υπάρχει άραγε σύνδεση;)

Η σύσταση της USPSTF υποστηρίζει ότι οι πιθανές βλάβες -κυρίως το άγχος– υπερτερούν των οφελών του αυτοέλεγχου. Υπάρχει επίσης υψηλός κίνδυνος ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων. Ωστόσο, σημαντικά στοιχεία στη βιβλιογραφία υποστηρίζουν ότι οι αυτοεξετάσεις βοηθούν στην ανίχνευση του καρκίνου των όρχεων.

Πώς θα κάνετε αυτοεξέταση των όρχεων;

Η αυτοεξέταση των όρχεων θα πρέπει να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια ή μετά το ντους, γιατί η ζέστη χαλαρώνει το δέρμα του οσχέου και διευκολύνει την αυτοεξέταση. (Διατροφή και καρκίνος: Μάθε να αναγνωρίζεις ποιες είναι αξιόπιστες πηγές)

Για να πραγματοποιήσετε μια αυτοεξέταση όρχεων, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Τοποθετήστε τον δείκτη και τα μεσαία δάχτυλα και των δύο χεριών για να στηρίξετε το κάτω μέρος του σάκου του οσχέου. Ο όρχις βρίσκεται μέσα στον σάκο του οσχέου και έχει σχήμα φασολιού. Εκτελέστε την εξέταση σε κάθε όρχι ξεχωριστά.
  • Κρατήστε τον όρχι σας ανάμεσα στους αντίχειρες και τα δάχτυλά σας και με τα δύο χέρια και κυλήστε τον απαλά ανάμεσα στα δάχτυλά σας. Δεν θα πρέπει να νιώσετε καμία ενόχληση κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης.
  • Κοιτάξτε και αισθανθείτε τυχόν σκληρά εξογκώματα ή οζίδια (λείες στρογγυλεμένες μάζες) ή οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα ή τη συνοχή των όρχεων σας.

Ενδεχομένως να σας βοηθήσει περισσότερο το να κάνετε την εξέταση μπροστά σε έναν καθρέφτη. Μάλιστα, πολύ βοηθητικές θα ήταν οι υπενθυμίσεις για συχνή εξέταση στο κινητό σας ή στον καθρέφτη του μπάνιου σας. (Καρκίνος: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξής του;)

Τι να κάνετε εάν βρείτε ένα εξόγκωμα στον όρχι σας;

Εάν βρείτε ένα εξόγκωμα στον όρχι σας, επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό σας. Μην το αναβάλετε. Δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε. Αντιθέτως, η έγκαιρη διάγνωση θα βελτιώσει τη θεραπεία.

Ένα εξόγκωμα στον όρχι είναι πάντα καρκίνος;

Τα περισσότερα εξογκώματα στους όρχεις δεν είναι καρκινικά. Σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 845 ασθενείς που είχαν εξόγκωμα ή πόνο στους όρχεις τους, μόνο 33 (4%) διαγνώστηκαν τελικά με καρκίνο των όρχεων. Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος για να αποφύγετε την επίσκεψη στον γιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχει κάποιο εξόγκωμα. Είναι καλύτερο να αποκλείσετε την πιθανότητα ενός καρκινικού όγκου αντί να υποθέσετε ότι είναι ακίνδυνο. (Καρκίνος: Ποια είναι τα στάδια και οι βαθμίδες του; Ποια η σημασία τους;)


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

How to Check for Testicular Cancer https://www.verywellhealth.com/self-check-testicular-cancer-5095853

Diagnosing testicular lumps in primary care https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29020728/

Can Testicular Cancer Be Found Early? https://www.cancer.org/cancer/testicular-cancer/detection-diagnosis-staging/detection.html

Can Testicular Cancer Be Found Early? https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1557988315620468

USPSTF Testicular Examination Nomination–Self-Examinations and Examinations in a Clinical Setting https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1557988318768597

From ‘D’ to ‘I’: A critique of the current United States preventive services task force recommendation for testicular cancer screening https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211335516300250?via%3Dihub

Perceptions of Testicular Cancer and Testicular Self-Examination Among College Men: A Report on Intention, Vulnerability, and Promotional Material Preferences https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1557988311409023

Key Statistics for Testicular Cancer https://www.cancer.org/cancer/testicular-cancer/about/key-statistics.html