Παιδί

Πώς θα επιλέξετε τα κατάλληλα παιχνίδια για τα παιδιά σας;

Ποια είναι τα καλύτερα παιχνίδια για παιδιά;

Τα παιχνίδια μπορούν να αποτελέσουν έναν εξαιρετικό τρόπο για να ξεκινήσετε την απασχόληση του παιδιού σας και να υποστηρίξετε την ανάπτυξή του. Τα καλύτερα παιχνίδια για τα παιδιά είναι “ανοιχτού τύπου”. Αυτά είναι τα παιχνίδια που το παιδί σας μπορεί να χρησιμοποιήσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ενθαρρύνουν το παιδί σας να χρησιμοποιήσει τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Τα παιχνίδια ανοικτού τύπου περιλαμβάνουν:

  • Τουβλάκια. Το παιδί σας μπορεί να χρησιμοποιήσει τουβλάκια για στοίβαγμα και χτίσιμο, για να κάνει παιχνίδι και πολλά άλλα.
  • Μπάλες. Είναι ιδανικές για αναπήδηση, για να τις κοιτάζει, να τις κυλάει, να τις κρατάει και να τις πετάει.
  • Χαρτοκιβώτια. Το παιδί σας μπορεί να προσποιηθεί ότι αυτά είναι πάγκοι καταστημάτων, φούρνοι, αυτοκίνητα, βάρκες, κουκλόσπιτα και πολλά άλλα.
  • Ντύσιμο. Με μερικά ρούχα και κομμάτια υφάσματος, το παιδί σας μπορεί να γίνει οτιδήποτε ή οποιοσδήποτε.
  • Χειροτεχνία. Τα παιδιά μπορούν να γίνουν δημιουργικά με χρωματιστό χαρτί, αυτοκόλλητα, κηρομπογιές και μαρκαδόρους που πλένονται.
  • Συλλογές. Το παιδί σας μπορεί να συλλέξει κουμπιά, χάντρες ή νομίσματα και να ταξινομήσει με βάση το χρώμα, το σχέδιο, το μέγεθος ή το σχήμα.

Πώς να επιλέξετε παιχνίδια για παιδιά διαφορετικών ηλικιών;

Πολλά παιχνίδια αναγράφουν στη συσκευασία τους πληροφορίες για την ηλικία τους. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο, αλλά είναι μόνο ένας οδηγός για το παιχνίδι. Λάβετε υπόψη τα ενδιαφέροντα και το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού σας για να έχετε μια καλύτερη ιδέα για το τι να επιλέξετε.

Ωστόσο, οι πληροφορίες για την ηλικία μπορεί να είναι σημαντικές για την ασφάλεια – για παράδειγμα, όταν τα παιχνίδια περιέχουν μικρά μέρη που μπορεί να καταπιεί ένα μωρό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι συνετό να ακολουθείτε τις συνιστώμενες πληροφορίες για την ηλικιακή κλίμακα.

Για τα μωρά, το παιχνίδι έχει να κάνει με την αλληλεπίδραση με εσάς ή άλλους φροντιστές ή μέλη της οικογένειας. Το μωρό σας θα χαρεί να βλέπει το πρόσωπό σας, να ακούει τη φωνή σας και απλώς να είναι μαζί σας. Ακόμα και δραστηριότητες παιχνιδιού, όπως το να κοιτάζει ένα πολύχρωμο κινητό, να ακούει ένα κουρδιστό μουσικό παιχνίδι και να μαθαίνει να πιάνει μια κουδουνίστρα, είναι πιο διασκεδαστικές όταν τις κάνετε μαζί με το μωρό σας.

Τα νήπια λατρεύουν να παίζουν με κουτιά, τουβλάκια, μανταλάκια, κουβάδες και δοχεία και ρούχα για να ντυθούν. Τα νήπια απολαμβάνουν επίσης απλά μουσικά όργανα που μπορούν να κουνήσουν και να χτυπήσουν, όπως ένα τύμπανο που φτιάχνεται από ένα ανάποδο δοχείο και ένα ξύλινο κουτάλι.

Στα μεγαλύτερα παιδιά συχνά αρέσει να λύνουν προβλήματα και να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους. Τα παζλ ή τα παιχνίδια που ενθαρρύνουν το παιδί σας να παίξει με άλλους είναι επίσης καλές επιλογές.

Πώς να συνδυάσετε τα παιχνίδια και τις οικογενειακές σας αξίες;

Εσείς αποφασίζετε με ποια παιχνίδια μπορεί να παίζει το παιδί σας στο σπίτι σας. Αν έχετε έντονα συναισθήματα για ορισμένα παιχνίδια, μπορεί να είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με το παιδί σας. Θα μπορούσατε να αναφέρετε τις οικογενειακές σας αξίες. Για παράδειγμα: “Τα όπλα μπορούν να τρομάξουν και να πληγώσουν πολύ τους ανθρώπους. Κανείς στην οικογένειά μας δεν έχει όπλο”.

Αλλά το να τραβάτε υπερβολική προσοχή στα παιχνίδια – για παράδειγμα, απαγορεύοντάς τα ή αρνούμενοι να τα αγοράσετε – μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει το παιδί σας να τα θέλει περισσότερο.

Ίσως είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να συνδέσετε τις οικογενειακές σας αξίες με τον τρόπο που το παιδί σας παίζει και χρησιμοποιεί τα παιχνίδια στην καθημερινή ζωή.

Για παράδειγμα, πείτε ότι το παιδί σας θέλει ένα νέο πλαστικό παιχνίδι, αλλά οι περιβαλλοντικές αξίες είναι σημαντικές για εσάς. Αντί να αγοράσετε το παιχνίδι, θα μπορούσατε να βοηθήσετε το παιδί σας να φτιάξει παιχνίδια από πράγματα του σπιτιού – και θα μπορούσατε επίσης να μιλήσετε με το παιδί σας για το πώς αυτό αποτελεί παράδειγμα ανακύκλωσης. Ή αν το παιδί σας θέλει μια συσκευή tablet ή μια κονσόλα παιχνιδιών, θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο για να βγείτε έξω και να παίξετε μαζί – και θα μπορούσατε να μιλήσετε για το πώς η σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη για το σώμα του παιδιού σας από ό,τι ο χρόνος στην οθόνη.

Και όποιες οικογενειακές αξίες κι αν αποφασίσετε να μοιραστείτε με το παιδί σας, καλό είναι να είστε συνεπείς. Για παράδειγμα, τα παιδιά μπορεί να μπερδευτούν αν τους επιτρέπεται να παρακολουθούν βίαιες τηλεοπτικές εκπομπές ή να παίζουν βίαια βιντεοπαιχνίδια, αλλά δεν επιτρέπεται να παίζουν με παιδικά όπλα.

Αν δεν θέλετε να δώσουν άλλοι ενήλικες στο παιδί σας ορισμένα παιχνίδια ως δώρα, απλώς εξηγήστε τα συναισθήματά σας σύντομα και ήρεμα. Στο τέλος, η απόφαση είναι δική σας.

Πώς επηρεάζουν τα όπλα παιχνιδιών και οι “σέξι” κούκλες το παιδί σας;

Ορισμένες οικογένειες θεωρούν ότι συγκεκριμένα είδη παιχνιδιών δεν ταιριάζουν με τις οικογενειακές τους αξίες – για παράδειγμα, τα όπλα και οι κούκλες με πολύ ώριμο σχήμα σώματος ή στυλ ντυσίματος.

  • Όπλα

Εάν το παιδί σας παίζει ή κατασκευάζει όπλα παιχνιδιών και ανησυχείτε, καλό είναι να εξετάσετε τον τρόπο με τον οποίο το παιδί σας παίζει με το παιχνίδι. Για παράδειγμα, το παιδί σας μπορεί να χρησιμοποιεί το όπλο του παιχνιδιού ως σκηνικό σε ένα παιχνίδι φαντασίας με αστυνομικούς και ληστές. Αυτό μπορεί να είναι εντάξει για εσάς.

Αλλά αν το παιδί σας χρησιμοποιεί το όπλο-παιχνίδι επιθετικά προς τα άλλα παιδιά, αυτό δεν είναι καλό για τις κοινωνικές και φιλικές δεξιότητες του παιδιού σας. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να τρομάξει τα άλλα παιδιά, τα οποία μπορεί να μην θέλουν να παίξουν με το παιδί σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να καθοδηγήσετε το παιδί σας προς πιο φιλικούς τρόπους παιχνιδιού – για παράδειγμα, “Γιατί δεν είσαι εσύ και η φίλη σου στην ίδια ομάδα και να προσποιηθείτε ότι πολεμάτε και οι δύο τους κακούς;”. Το ίδιο το όπλο μπορεί να μην είναι το πρόβλημα.

Είναι αρκετά συνηθισμένο για τα παιδιά να φτιάχνουν όπλα-παιχνίδια από καθημερινά αντικείμενα όπως ξυλάκια, χάρακες ή φρυγανιές. Αυτό μπορεί να μην είναι κάτι που θέλετε να ενθαρρύνετε, αλλά ένα όπλο φτιαγμένο από φρυγανιές δεν έχει την ίδια δύναμη με ένα όπλο παιχνίδι. Ένα όπλο από φρυγανιές είναι ένα σύμβολο και τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να το χρησιμοποιήσουν για να τρομάξουν τους άλλους.

  • Κούκλες με σέξι εμφάνιση

Το παιχνίδι με τις κούκλες μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό για το παιδί σας, αλλά ορισμένες κούκλες έχουν μια ενήλικη, “σέξι” εμφάνιση. Για παράδειγμα, ορισμένες γυναικείες κούκλες κυκλοφορούν με σέξι ρούχα, όπως φούστες, διχτυωτές κάλτσες και πολύ ψηλά τακούνια.

Αυτό μπορεί να φαίνεται διασκεδαστικό και αθώο, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια εικόνα της γυναίκας με την οποία μπορεί να μην αισθάνεστε άνετα ή να μην θέλετε το παιδί σας να την αντιγράψει. Για παράδειγμα, αυτού του είδους οι κούκλες μπορεί να δώσουν στα παιδιά, ειδικά στα κορίτσια, το μήνυμα ότι το πιο σημαντικό πράγμα γι’ αυτά είναι ο τρόπος που φαίνονται και ότι ο καλύτερος τρόπος για να φαίνονται είναι “σέξι”.

Και πάλι, αξίζει να παρακολουθείτε για να δείτε πώς παίζει το παιδί σας με τις κούκλες. Αν ανησυχείτε, ίσως να θέλετε να προσφέρετε κούκλες με πιο παιδικά χαρακτηριστικά, ώστε το παιδί σας να εκτίθεται σε κούκλες όλων των στυλ και σωματικών σχημάτων.

Πώς επηρεάζονται τα παιδιά από τις διαφημίσεις;

Πολλά παιχνίδια έχουν διαφημίσεις και μάρκετινγκ που απευθύνονται σε παιδιά. Τα διαφημιζόμενα παιχνίδια είναι συχνά σχεδιασμένα για να προωθήσουν έναν συγκεκριμένο τύπο παιχνιδιού με βάση μια ταινία ή ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα. Αυτό δεν τα καθιστά απαραίτητα κακά παιχνίδια, αλλά μπορεί να περιορίζουν τις επιλογές παιχνιδιού για το παιδί σας. Αυτό μπορεί να συμβεί αν το παιδί σας παίζει με αυτά τα παιχνίδια μόνο για να αντιγράψει αυτό που συμβαίνει στις τηλεοπτικές εκπομπές, αντί να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved