Διάγνωση, Ορθοπαιδικά, Πρόληψη και θεραπεία

Πως θα καταλάβετε αν έχετε οστεοπόρωση;

© Tashatuvango | Dreamstime Stock Photos
© Tashatuvango | Dreamstime Stock Photos

” Νομίζω πως έχω οστεοπόρωση”

Πολλές φορές κάποιοι συνδέουν ορισμένα συμπτώματα με εκείνα της οστεοπόρωσης, η αλήθεια, όμως, είναι πως συνήθως η οστεοπόρωση για να δημιουργήσει ορατές και σοβαρές βλάβες πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια και συνήθως το άτομο να βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία. Στα αρχικά της στάδια η οστεοπόρωση είναι μια σιωπηλή νόσος.

Ο μόνος τρόπος να ξέρετε αν έχετε οστεοπόρωση είναι να κάνετε το τεστ μέτρησης οστικής πυκνότητας” αναφέρει η Dr Sonal Chaudhry, MD, ενδοκρινολόγος του NYU Langone Health, αλλά συμπληρώνει: “Η μοναδική εξαίρεση στον κανόνα αυτόν είναι αν είχατε στο παρελθόν κάποιο κάταγμα από εύθραυστα κόκαλα, όπου τότε εξ’ ορισμού πάσχετε από οστεοπόρωση.” Η εξέταση για την οστεοπόρωση είναι πολύ σημαντική καθώς συνήθως δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα και ένα κάταγμα μπορεί να είναι το πρώτο πράγμα που βάζει τον ασθενή στην υποψία, όμως το τεστ θα πρέπει να γίνεται σε αρκετά μικρότερη ηλικία ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί καλύτερα.

Τεστ οστικής πυκνότητας

Το τεστ οστικής πυκνότητας είναι ένα ακτινολογικό τεστ που υπολογίζει πόσο πυκνά είναι τα κόκαλα σας και κατά συνέπεια, αποκαλύπτει ποιος είναι ο κίνδυνος που διατρέχετε για κατάγματα. Συνήθως, οι γιατροί συμβουλεύουν να γίνεται από όλες τις γυναίκες άνω των 65 ετών και από όλους τους άντρες άνω των 70 σύμφωνα με το National Osteoporosis Foundation. Φυσικά αυτό εξαρτάται και από το ατομικό σας ιστορικό και τους παράγοντες κινδύνου που έχετε. “Αν είστε στην εμμηνόπαυση, βρίσκεστε μεταξύ των ηλικιών 50-65 και έχετε επιπλέον παράγοντες κινδύνου, τότε θα πρέπει να κάνετε και εσείς εξέταση οστικής πυκνότητας¨συμπληρώνει η Dr. Chaudhry.

Παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση

Αν έχετε κάποιον από τους παρακάτω παράγοντες ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσετε να κάνετε εξετάσεις οστικής πυκνότητας από μικρότερη ηλικία, ίσως και από  την ηλικία των 50 ετών. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας που θα σας υποδείξει τη σωστή ηλικία για την εξέταση και θα σας ενημερώσει για το αν διατρέχετε κάποιο επιπρόσθετο ρίσκο. Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου;

  • πρόωρη εμμηνόπαυση
  • ιστορικό διατροφικών διαταραχών
  • κοιλιοκάκη
  • προβλήματα στον κύκλο, αραιομηνόρροια
  • σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης
  • έλλειψη βιταμινών D3, K2
  • κάπνισμα
  • κατανάλωση αλκοόλ περισσότερη από δύο ποτήρια ημερησίως
  • πρόωρη εμμηνόπαυση

Τα αποτελέσματα της εξέτασης οστικής πυκνότητας

Το τεστ θα δώσει ένα Τ-SCORE και ένα Z-SCORE. Το πρώτο συγκρίνει την πυκνότητα των οστών σας με αυτά ενός νεαρότερου, υγιούς ατόμου, ενώ το δεύτερο συγκρίνει την οστική πυκνότητα που έχετε με κάποιον στην ηλικία σας που εχει φυσιολογική μάζα.

Ένα Τ αποτέλεσμα μεγαλύτερο του -1 δείχνει πως έχετε φυσιολογική οστική πυκνότητα

Ένα Τ αποτέλεσμα μεταξύ -1 και -2.5 δείχνει χαμηλότερη οστική μάζα, δηλαδή οστεοπενία.

Ένα Τ αποτέλεσμα μικρότερο του -2.5 σημαίνει οστεοπόρωση.

Το Τ αποτέλεσμα μπορεί σε μικρότερες γυναίκες που έχουν ακόμη περίοδο να μην φανερώσει την πραγματική εικόνα, έτσι θα ήταν πιο χρήσιμο να εστιάσουν στο Ζ αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση.

Αν κάποιος έχει ένα Ζ αποτέλεσμα χαμηλότερο του -2.5, οι γιατροί πιθανότατα θα κοιτάξουν για άλλες παθήσεις που πιθανότητα συνυπάρχουν και την προκαλούν όπως υπερθυρεοειδισμό, υπερπαραθυρεοειδισμό, διαταραχές στο αίμα και υπερβολική απέκκριση ασβεστίου στα ούρα.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

How Is Osteoporosis Diagnosed? A Doctor Explains https://www.healthination.com/health/osteoporosis-diagnosis

11 Things that Raise Your Osteoporosis Risk https://www.healthination.com/health/osteoporosis-risk-factors-symptoms