Παιδί

Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό σας πρόκειται να αρχίσει να περπατάει;

Από την καταγραφή του πρώτου χαμόγελου και του ρολλαρίσματος μέχρι την υπερηφάνεια για την ικανότητα του μωρού σας να κάθεται και να μπουσουλάει, είστε στην άκρη της κουνιστής καρέκλας σας περιμένοντας την επόμενη κίνηση του μικρού σας. Και ένα από τα πιο καθοριστικά ορόσημα μπορεί να πλησιάζει σύντομα – να κάνει αυτά τα πρώτα αξιολάτρευτα, ταλαντευόμενα βήματα. Το περπάτημα είναι ένα πολυαναμενόμενο επίτευγμα του βρέφους. Είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι το μικρό σας εισέρχεται στη ζώνη του νηπίου (και κάποια σοβαρή προστασία του μωρού έρχεται μελλοντικά). Ίσως όμως να αναρωτιέστε επίσης αν το να περπατάει νωρίς ή «αργά» σχετίζεται με τη νοημοσύνη ή ακόμα και με τις σωματικές επιδόσεις στο μέλλον. Ενώ μια διακρατική μελέτη του 2015 συσχέτισε την εκμάθηση του περπατήματος με την πρόοδο των γλωσσικών ικανοτήτων στη βρεφική ηλικία, να είστε σίγουροι: Οι έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένη συσχέτιση μεταξύ του να περπατάς νωρίς και να γίνεις ο επόμενος Ισαάκ Νεύτωνας ή η Σερένα Γουίλιαμς. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με αυτή την ελβετική μελέτη του 2013, τα παιδιά που άρχισαν να περπατούν νωρίς δεν είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ νοημοσύνης και κινητικών δεξιοτήτων μεταξύ των ηλικιών 7 και 18 ετών σε σύγκριση με τα μωρά που δεν περπάτησαν νωρίς. Αυτό που κατέληξε, ωστόσο, αυτή η μελέτη είναι το εξής:

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναγνωρίζουν ότι αυτά τα σωματικά ορόσημα που σχετίζονται με το περπάτημα συνήθως επιτυγχάνονται στην ηλικία του 1 έτους:

 • να σηκωθεί όρθιο
 • περπάτημα κρατώντας τα έπιπλα
 • μπορεί να κάνει μερικά ανεξάρτητα βήματα
 • στέκεται κρατώντας κάπου-οιον ή/και μπορεί να στέκεται μόνο του

Ξέρουμε ότι θέλετε να αποτυπώσετε αυτά τα πρώτα βήματα στην καρδιά σας (και σε βίντεο) για πάντα, οπότε ας ρίξουμε μια πιο εμπεριστατωμένη ματιά σε αυτά και σε άλλα σημάδια που δείχνουν ότι επίκειται η νηπιακή ηλικία.

 1. Να τραβάει κάτι για να σταθεί όρθιο

Το τράβηγμα πάνω σε έπιπλα για να σταθεί όρθιο είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της ετοιμότητας για περπάτημα. Αυτό ενισχύει τους μύες των ποδιών και τον συντονισμό των μωρών – σκεφτείτε μόνο πόσα καθίσματα κάνουν! Με την πάροδο του χρόνου, οι μίνι προπονήσεις προετοιμάζουν το μωρό σας να στέκεται αυτόνομα και, στη συνέχεια, να προχωράει με μερικά ασταθή βήματα. Μπορείτε να το ενθαρρύνετε, μοντελοποιώντας τις κινήσεις τους, λέγοντας «πάνω!» καθώς τραβιέται προς τα πάνω και «κάτω!» όταν ξανακαθίσει στο κάθισμα.

 1. Να γίνει ένας τολμηρός εξερευνητής

Αν, με την άκρη του ματιού σας, πιάσετε τον γλυκό σας Χουντίνι να στέκεται ξαφνικά στην κορυφή του καναπέ και να χαμογελάει ενώ είναι έτοιμος να κάνει βουτιά με τη μύτη, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η εσωτερική τους αυτοπεποίθηση λάμπει. Αν και αυτό σας θέτει σε συναγερμό για ατυχήματα είναι ένα σπουδαίο αναπτυξιακό σήμα ότι το μωρό σας έχει αυτοπεποίθηση για να δοκιμάσει νέα πράγματα (όσο επικίνδυνα κι αν είναι). Για να περπατήσουν ανεξάρτητα, τα μωρά πρέπει να έχουν αυτοπεποίθηση για την ικανότητά τους να το κάνουν.

 1. Cruising

Το «Cruising» περιγράφει ένα μωρό που περπατάει κρατώντας αντικείμενα. Μπορεί να χρησιμοποιούν το τραπεζάκι του καφέ για να μετακινούνται ή να ακουμπούν από το ένα αντικείμενο στο άλλο για να δουλέψουν στο δωμάτιο. Αυτό δείχνει ότι το μωρό μαθαίνει πώς να μετατοπίζει το βάρος και να ισορροπεί ενώ κάνει βήματα. Προετοιμάζει επίσης για την ικανότητα προώθησης προς τα εμπρός, η οποία απαιτείται για το περπάτημα. Για να προωθήσετε την «περιπλάνηση», δημιουργήστε μια διαδρομή με ασφαλή αντικείμενα για να πιαστεί το μωρό σας και να κινηθεί. Αλλά να είστε προσεκτικοί με έπιπλα, φυτά και άλλα αντικείμενα που δεν είναι ασφαλώς στερεωμένα στους τοίχους ή στο έδαφος. Θα μπορούσαν να ανατραπούν, οδηγώντας σε τυχαία πτώση ή τραυματισμό.

 1. Κλάμα, γκρίνια και αλλαγή των συνηθειών ύπνου

Ποιος θα το φανταζόταν ότι η γκρίνια και ο υπερβολικά μακρύς ύπνος θα μπορούσαν να είναι μια ένδειξη ότι το μωρό σας σύντομα θα πετάγεται δίπλα σας στις μύτες των ποδιών του; Λοιπόν, το περπάτημα είναι ένα τόσο μεγάλο αναπτυξιακό ορόσημο που συχνά συνοδεύεται και από άλλα αναπτυξιακά άλματα. Ο εγκέφαλος και το σώμα του μωρού σας μπορεί να δουλεύουν διπλά, αφήνοντας ένα ελαφρώς λιγότερο ανεκτικό μικρό. Αυτές οι στιγμές είναι δύσκολες για τους γονείς, οπότε πάρτε μια βαθιά ανάσα και βρείτε παρηγοριά γνωρίζοντας ότι (συνήθως) τα πράγματα επιστρέφουν στο φυσιολογικό μετά την επίτευξη ενός αναπτυξιακού ορόσημου.

 1. Περπάτημα με βοήθεια

Η προσφορά ασφαλών, κατάλληλων για την ηλικία σας βοηθητικών παιχνιδιών (όχι περιπατητών για βρέφη – περισσότερα γι’ αυτό παρακάτω) μπορεί να εμπνεύσει το παιδί σας να περπατήσει και να αναπτύξει ταχύτητα. Τα βρεφικά καροτσάκια για ψώνια ή τα μουσικά παιχνίδια για περπάτημα με ρόδες και λαβές μπορούν να δώσουν χαρά και βοήθεια σε αρχάριους περιπατητές. Μπορείτε επίσης να κρατάτε το χέρι του μωρού σας ή να του δώσετε μια κουβέρτα να κρατάει ενώ εσείς κρατάτε την άλλη άκρη και περπατάτε.

 1. Να στέκονται μόνα τους

Το βλέμμα στο πρόσωπο ενός μωρού όταν στέκεται για πρώτη φορά μόνο του είναι συχνά ένα βλέμμα ολοκλήρωσης (και ίσως και μια δόση φόβου). Αυτή τη στιγμή, τα μωρά έχουν την ισορροπία και τη σταθερότητα να στέκονται μόνα τους. Συχνά δοκιμάζουν για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια στέκονται σταδιακά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους για να κάνουν ένα βήμα παραπέρα. Κάντε το μια διασκεδαστική μαθησιακή δραστηριότητα, μετρώντας αργά για όσο διάστημα στέκεται το παιδί σας.

Πώς θα προωθηθεί το περπάτημα ενός μωρού;

Αποδώστε επαίνους. Παρακολουθήστε τα σημάδια του μωρού που δείχνουν ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει – και επαινέστε κάθε επίτευγμα. Βοηθήστε το όταν χρειάζεται και καθίστε με χαμόγελο όταν δείτε αυτή τη λάμψη αυτοδιάθεσης στα μάτια του. Παρηγορήστε ένα πέσιμο. Οι πτώσεις είναι αναπόφευκτες στη νηπιακή ηλικία του περπατήματος, οπότε να είστε εκεί για να βοηθήσετε το μικρό σας να σηκωθεί ξανά και να παρηγορήσετε μερικά δάκρυα. Το να κάνετε το σπίπι πιο ασφαλές  είναι σημαντικό σε αυτό το στάδιο για να δημιουργήσετε περιβάλλον για να εξερευνήσει το μωρό σας. Δημιουργήστε προκλήσεις. Αν το μωρό σας έχει κατακτήσει το περπάτημα σε επίπεδες επιφάνειες, προκαλέστε το με το να περπατάει πάνω και κάτω από μια ράμπα ή σε μια ασφαλή, ανώμαλη επιφάνεια. Αυτό βοηθά στην ανάπτυξη περισσότερης ισορροπίας, συντονισμού και μυϊκής δύναμης. Απλώστε ένα χέρι. Ενθαρρύνετε το μωρό σας να περπατήσει προς το μέρος σας καθώς απλώνετε τα χέρια σας προς το μέρος του. Μπορείτε επίσης να του ζητήσετε να σας ακολουθήσει καθώς περπατάτε σε ένα άλλο δωμάτιο.

Τι πρέπει να αποφύγετε καθώς περιμένετε το παιδί σας να περπατήσει;

Μην χρησιμοποιείτε περιπατητές για βρέφη. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να μη χρησιμοποιείτε περιπατητήρες για βρέφη, αναφέροντας ότι αποτελούν μια αποτρέψιμη και επικίνδυνη αιτία τραυματισμού βρεφών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι τραυματισμοί αυτοί συνήθως συμβαίνουν στο κεφάλι και τον αυχένα μετά από πτώση από σκάλες. Τα σταθερά κέντρα δραστηριοτήτων για βρέφη είναι ασφαλέστερες επιλογές. Αποφύγετε να πιέζετε τους δικούς σας στόχους στο μωρό. Προσέξτε να μην πιέζετε τα παιδιά να πετύχουν στόχους πριν να είναι έτοιμα να το κάνουν μόνα τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές εμπειρίες ή τραυματισμούς που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο το περπάτημα.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για το περπάτημα του μωρού σας;

Εάν το μωρό σας δεν έχει εκπληρώσει αυτά τα σωματικά ορόσημα μέχρι τα πρώτα του γενέθλια, θα πρέπει να ανησυχείτε; Όχι ακριβώς. Το CDC συνιστά να μιλήσετε με τον παιδίατρο του παιδιού σας εάν δεν περπατάει καθόλου μέχρι τους 18 μήνες και δεν περπατάει σταθερά μέχρι την ηλικία των 2 ετών – οπότε έχετε αρκετό χρόνο ακόμα και αν το μικρό σας δεν έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια μέχρι την ηλικία του 1 έτους. Μπορεί επίσης να ανησυχείτε ότι ακόμη και μια μικρή καθυστέρηση στο περπάτημα θα μπορούσε να υποδηλώνει πρόσθετες αναπτυξιακές και νευροαναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός. Ενώ τα αποτελέσματα μιας μικρής μελέτης του 2012 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πρώιμες κινητικές καθυστερήσεις μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για μελλοντικές καθυστερήσεις στην επικοινωνία σε παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο αυτισμού, για παιδιά με χαμηλό κίνδυνο αυτισμού, οι γονείς δεν πρέπει να προτρέχουν σε αυτή την υπόθεση. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για το καθυστερημένο περπάτημα στα μωρά. Ορισμένοι είναι φυσικοί (και όχι συνηθισμένοι), όπως:

 1. αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου
 2. μαλακά ή αδύναμα οστά (ιατρικά αποκαλούμενη ραχίτιδα)
 3. παθήσεις που επηρεάζουν τους μυς (για παράδειγμα, μυϊκή δυστροφία ή εγκεφαλική παράλυση)

Άλλες φορές, η καθυστέρηση μπορεί να οφείλεται απλώς στην προσωπικότητα.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Relation between early motor delay and later communication delay in infants at risk for autism. https://doi.org/10.1016/j.infbeh.2012.07.019

A cross‐national investigation of the relationship between infant walking and language development https://doi.org/10.1111/infa.12071

Infant motor milestones poor predictive value for outcome of healthy children. https://doi.org/10.1111/apa.12129

Milestone moments. https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/pdf/parents_pdfs/milestonemomentseng508.pdf

Infant walker-related injuries in the United States. https://pediatrics.aappublications.org/content/142/4/e20174332