Διατροφή

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε έλλειψη βιταμίνης Β6;

Η βιταμίνη Β6 είναι εξαιρετικά σημαντική για ολόκληρο το σώμα. Επηρεάζει τη διάθεση, την όρεξη, τον ύπνο και τη σκέψη. Είναι σημαντική για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, για την μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια και βοηθά το αίμα να μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος. Παρόλο που η ανεπάρκεια της είναι σπάνια, εν τούτοις μπορεί να συμβεί, έτσι πιο κάτω αναφέρονται μερικά σημάδια που υποδηλώνουν μια τέτοια περίπτωση.

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε έλλειψη βιταμίνης Β6;

1. Αναιμία

Εάν το σώμα σας έχει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β6, τότε ενδέχεται να διαγνωστείτε με αναιμία. Μια κατάσταση κατά την οποία ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι εξαιρετικά χαμηλός. Αυτή η έλλειψη, θα σας προκαλέσει κόπωση και αδυναμία. Σημειώνεται ότι η αναιμία μπορεί να προέλθει από την έλλειψη οποιασδήποτε βιταμίνης, σιδήρου και φυλλικού οξέος.

2. Εξάνθημα στο πρόσωπο

Τα σημάδια από την έλλειψη βιταμίνης B6 εμφανίζονται κυρίως στο δέρμα, διότι το σώμα περνά από ποικίλες χημικές αλλαγές, λόγω αυτής της ανεπάρκειας. Αυτό συνήθως οδηγεί στην εμφάνιση ενός εξανθήματος (σμηγματορροϊκή δερματίτιδα) στο πρόσωπο, το οποίο διακατέχεται από φαγούρα και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μεγαλώσει. Τονίζεται ωστόσο, ότι στην περίπτωση που η έλλειψη βιταμίνης Β6 είναι ελάχιστη, τα συμπτώματα θα χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να εμφανιστούν.

3. Ξηρά χείλη

Όταν το σώμα δεν έχει αρκετή ποσότητα βιταμίνης Β6, τότε θα παρατηρήσετε ότι τα χείλη σας είναι ξηρά και ξεφλουδίζουν, ενώ οι γωνιές τους σπάνε. Επιπρόσθετα, θα συνειδητοποιήσετε ότι η γλώσσα σας είναι λίγο πρησμένη.

4. Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Η έλλειψη βιταμίνης Β6 μπορεί να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Πράγμα που σημαίνει ότι θα παρατηρήσετε ότι αρρωστάτε επανειλημμένα σε μικρά χρονικά διαστήματα. Σημειώνεται, ότι ο καρκίνος και άλλες ασθένειες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της βιταμίνη B6 και ως εκ τούτου, σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να παίρνετε συμπληρώματα για να την αναπληρώνετε.

5. Μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια

Νιώθετε τα δάχτυλα των χεριών σας και τα πόδια σας μουδιασμένα; Ένας από τους πιο πιθανούς ενόχους, ενδέχεται να είναι μια νευρική διαταραχή που ονομάζεται περιφερική νευροπάθεια και η έλλειψη βιταμίνης B6 μπορεί να οδηγήσει σε αυτή την πάθηση. Η βιταμίνη Β6 και άλλες βιταμίνες Β, όπως η Β12, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτής της νόσου.

6. Πολύ ανήσυχο βρέφος

Όταν ένα βρέφος είναι πολύ ανήσυχο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει έλλειψη βιταμίνης Β6. Η εν λόγω έλλειψη στα βρέφη, θα μπορούσε να παρατηρηθεί εάν για περισσότερο από 6 μήνες, ο μόνος τρόπος διατροφής τους, ήταν ο θηλασμός. Σημειώνεται ότι η έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις και ευαισθησία στην ακοή του βρέφους.

7. Πρωινή αδιαθεσία

Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται οπωσδήποτε αρκετές ποσότητες βιταμίνης Β6. Στην περίπτωση που είστε έγκυος και νιώθετε αδιαθεσία που συνοδεύεται από ναυτία ή εμετό (και όχι μόνο τα πρωινά) τότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης Β6. Υπογραμμίζεται ότι επιτρέπεται να πάρετε συμπλήρωμα μόνο υπό την αυστηρή καθοδήγηση του γιατρού σας.

8. Αίσθημα σύγχυσης και θλίψης

Η βιταμίνη B6 ρυθμίζει, ανάμεσα σε άλλα, τη διάθεση και τη μνήμη. Εάν παρατηρήσετε ότι νιώθετε συχνά σύγχυση και θλίψη, ειδικά εάν είστε σε προχωρημένη ηλικία, τότε ελέγξτε μήπως έχετε ανεπάρκεια στην εν λόγω βιταμίνη. Σημειώνεται ότι η έλλειψη βιταμίνης Β6 μετά από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, κάταγμα ισχίου ή άλλη σοβαρή ασθένεια μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κατάθλιψη.

9. Καρκίνος

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου, ωστόσο οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς τον λόγο που συμβαίνει αυτό. Σε κάθε περίπτωση, οι μελέτες έχουν συνδέσει την εν λόγω έλλειψη, με τον καρκίνο του στομάχου, του οισοφάγου, του μαστού και του προστάτη.

Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Β6;

Η ημερήσια δόση βιταμίνης Β6 εξαρτάται κυρίως από την ηλικία του καθενός:

  • Τα βρέφη 7-12 μηνών χρειάζονται 0,3 mg την ημέρα
  • Μετά τους 12 μήνες συνιστάται η δόση να αυξάνεται σταδιακά
  • Οι άνδρες άνω των 50 ετών, χρειάζονται 1,7 mg ημερησίως
  • Οι γυναίκες άνω των 50 ετών, χρειάζονται 1,5 mg ημερησίως
  • Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται περίπου 1,9 mg την ημέρα

Από πού μπορείτε να πάρετε βιταμίνη Β6;

Οι κύριες πηγές βιταμίνης Β6 είναι οι ακόλουθες:

  • Πρωτεΐνες: Πουλερικά, βόειο κρέας και ψάρια
  • Λαχανικά: Αμύγδαλα, πατάτες και καλαμπόκι
  • Φρούτα: Όλα τα φρούτα εκτός από τα εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ.

Ποιες είναι οι κύριες αιτίες που οδηγούν σε έλλειψη βιταμίνης Β6;

Να υπενθυμίσουμε ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β6, είναι σπάνια, ωστόσο μπορεί να συμβεί κυρίως σε ηλικιωμένους που δεν τρέφονται επαρκώς ή που το σώμα τους αδυνατεί να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά όπως πριν και σε νεφροπαθείς ή άτομα με παθήσεις του λεπτού εντέρου, οι οποίες επηρεάζουν την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.

Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει η υπερκατανάλωση βιταμίνης Β6;

Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε αρκετή βιταμίνη Β6 μέσω της διατροφή σας για να καλύψετε τις ελλείψεις του οργανισμού σας, τότε, αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, μπορείτε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα. Ωστόσο, να θυμάστε πως οι μεγάλες δόσεις μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα νεύρα, έλκη, καούρα ή ναυτία.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Vitamin B6 deficiency and diseases in elderly people – a study in nursing homes https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3579689/

Pictures of what a lack of vitamin b6 can do to your body and mind https://40k.svalil.club/806.html

5 Vitamins You Might Be Missing https://health.clevelandclinic.org/5-vitamins-you-might-be-missing/

Vitamin B6 https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/

Peripheral neuropathy https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peripheral-neuropathy/symptoms-causes/syc-20352061