Αλλεργίες

Πώς θα μάθετε αν είστε αλλεργικοί σε ένα φάρμακο πριν το πάρετε;

Φαρμακευτική αλλεργία ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία, όπως συμβαίνει και με άλλους τύπους αλλεργιών, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε ένα φάρμακο για να προστατευθεί, διότι το αντιλαμβάνεται ως απειλή. 

Η φαρμακευτική αλλεργία μπορεί να προκύψει από οποιοδήποτε –συνταγογραφούμενο ή όχι- φάρμακο, αλλά εμφανίζεται κυρίως μετά τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως η πενικιλλίνη, τα αντιβιοτικά που περιέχουν σουλφοναμίδες, τα αντισπασμωδικά και η ασπιρίνη.

Τα πιο κοινά συμπτώματα που μπορούν να προκύψουν ως αποτέλεσμα μιας φαρμακευτικής αλλεργίας είναι το εξάνθημα στο δέρμα, ο πυρετός και η κνίδωση. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ανησυχία και για πιο σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα, μια κατάσταση που είναι γνωστή ως αναφυλαξία (αναφυλακτικό σοκ). (Αναφυλαξία: Γιατί κάθε αναφυλακτική αντίδραση είναι επείγον περιστατικό;)

Τονίζεται ότι η φαρμακευτική αλλεργία δεν είναι το ίδιο πράγμα με τις κοινές παρενέργειες που μπορούν να προκύψουν από την λήψη ενός φαρμάκου. Παρενέργεια ονομάζεται μια γνωστή και πιθανή αντίδραση του σώματος ενάντια σε ένα φάρμακο, η οποία αναφέρεται και στην ετικέτα του. Αντίθετα, η φαρμακευτική αλλεργία είναι μια αντίδραση του σώματος ενάντια σε ένα φάρμακο, η οποία δεν είναι αναμενόμενη και πιθανή, αλλά η εκδήλωσή της εξαρτάται από τον οργανισμό του κάθε ατόμου και τον τρόπο που το ανοσοποιητικό του αντιλαμβάνεται τα συστατικά που περιέχει το φάρμακο. (Αλλεργία (υπερευαισθησία) σε φάρμακο: Μάθετε τι είναι και τι πρέπει να κάνετε!)


Ποια συμπτώματα χαρακτηρίζουν τη φαρμακευτική αλλεργία;

Τα συμπτώματα της φαρμακευτικής αλλεργίας, τείνουν να κάνουν την εμφάνισή τους σε διάστημα περίπου μιας ώρας από τη στιγμή της λήψης του φαρμάκου ή και περισσότερο. Ορισμένα μάλιστα συμπτώματα, εμφανίζονται μετά από εβδομάδες. (Παρενέργεια φαρμάκου ή φαρμακευτική αλλεργία; Πώς να τις ξεχωρίσετε;)

Τα συμπτώματα της φαρμακευτικής αλλεργίας είναι συνήθως τα ακόλουθα:

Να υπενθυμίσουμε ότι αναφυλαξία ονομάζεται η απειλητική για τη ζωή κατάσταση που προκύπτει από μια αλλεργία, η οποία προκαλεί σοβαρά συμπτώματα, όπως:

Σημειώνεται ότι, όταν ένα άτομο έχει αλλεργία στα φάρμακα, εμφανίζει συμπτώματα ανεξάρτητα από το αν το φάρμακο που έλαβε είναι σε υγρή μορφή, ενέσιμη μορφή ή σε μορφή χαπιού. Σε περίπτωση που εμφανίσετε κάποιο από τα πιο πάνω συμπτώματα, μετά τη λήψη ενός φαρμάκου, επισκεφτείτε άμεσα τον αλλεργιολόγο σας για εξετάσεις.

Πώς μπορείτε να μάθετε εάν είστε αλλεργικοί σε ένα φάρμακο πριν το πάρετε;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει αν είναι αλλεργικός σε ένα φάρμακο πριν το πάρει. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες πρακτικές που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που έχουν ιστορικό αλλεργιών στα φάρμακα ή είχαν βιώσει παλαιότερα κάποια αλλεργική αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο φάρμακο, μπορούν να συνεργαστούν με τον αλλεργιολόγο τους, ο οποίος, αυτό που μπορεί να κάνει είναι να τους συνταγογραφήσει μικρότερη δόση φαρμάκου και να παρακολουθεί τις αντιδράσεις του σώματός τους αμέσως μετά τη λήψη του. 

Όπως είπαμε και νωρίτερα σε αυτό το άρθρο, όταν ένα άτομο είναι αλλεργικό σε μια φαρμακευτική ουσία, τα περισσότερα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους σε διάστημα μερικών ωρών από τη λήψη του φαρμάκου, οπότε σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης, ο ασθενής θα σταματήσει αμέσως τη λήψη του φαρμάκου χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.

Η φαρμακευτική αλλεργία και οι παρενέργειες ενός φαρμάκου είναι το ίδιο πράγμα;

Η φαρμακευτική αλλεργία και οι παρενέργειες ενός φαρμάκου, δεν είναι το ίδιο πράγμα. Αντίθετα, υπάρχουν βασικές διαφορές που διαχωρίζουν τις δύο καταστάσεις.

Συγκεκριμένα, οι παρενέργειες ενός φαρμάκου προκαλούνται όταν αυτό λαμβάνεται στην κανονική δόση, όπως έχει συνταγογραφηθεί από τον γιατρό. Αυτές οι παρενέργειες είναι γνωστό ότι είναι πιθανόν να προκύψουν και μάλιστα αναγράφονται και στην ετικέτα του φαρμάκου, η οποία πρέπει πάντα να διαβάζεται από τους ασθενείς πριν τη λήψη του.

Από την άλλη, η φαρμακευτική αλλεργία, είναι μια ανεπιθύμητη και μη αναμενόμενη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια ουσία που υπάρχει σε ένα φάρμακο, την οποία το ίδιο εκλαμβάνει ως απειλή και ως εκ τούτου αντιδρά για να προστατευθεί, προκαλώντας συμπτώματα όπως αυτά που αναφέραμε αναλυτικά πιο πάνω. Ιδιαίτερα, οι θεραπείες για τον καρκίνο μπορεί να προκαλέσουν πολλές παρενέργειες, αναμεσα σε αυτές και αλλεργικές αντιδράσεις, για αυτό ο ασθενής απαιτείται να έχει προληπτικά λάβει αντιισταμινικά στην προετοιμασία για τη θεραπεία του. oρατές παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου και πώς να τις διαχειριστείτε

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει φαρμακευτική αλλεργία;

Είναι γνωστό ότι το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως επίσης και στις αλλεργίες που αναπτύσσει Αλλά, σε ότι αφορά τις φαρμακευτικές αλλεργίες, δεν παίζει σημαντικό ρόλο. Αντίθετα, υπάρχουν άλλοι παράγοντες (γενετικοί παράγοντες και χρόνιες παθήσεις), σύμφωνα με τον Jyothi Tirumalasetty, MD, κλινικό βοηθό καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ με ειδίκευση στην αλλεργία και την ανοσολογία, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στις φαρμακευτικές αλλεργίες και κάνουν πιο επιρρεπές ένα άτομο στην ανάπτυξή τους. 

Μερικοί από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει φαρμακευτικές αλλεργίες είναι οι ακόλουθοι:

Πόσο διαρκεί η αλλεργική αντίδραση στα φάρμακα;

Τα πρώτα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης στα φάρμακα εμφανίζονται μέσα σε μερικές ώρες από τη λήψη του φαρμάκου και επηρεάζουν αρχικά το δέρμα.

Σε περίπτωση εμφάνισης ενός εξανθήματος στο δέρμα, μετά τη λήψη ενός φαρμάκου, η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να διακόπτεται αμέσως και ο γιατρός να ενημερώνεται. Μετά τη διακοπή του φαρμάκου, το εξάνθημα τείνει να παραμένει στο σώμα για μερικές ημέρες ή και εβδομάδες και ακολούθως εξασθενεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εξάνθημα είναι από τα πρώτα και τελευταία συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης.

Πόσο κοινές είναι οι φαρμακευτικές αλλεργίες;

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι φαρμακευτικές αλλεργίες είναι συνηθισμένες και τείνουν να επηρεάζουν περίπου το 25% των ανθρώπων. Οι γυναίκες, ωστόσο, τείνουν να είναι πιο επιρρεπείς στις φαρμακευτικές αλλεργίες από ότι οι άνδρες.

Ποιες είναι οι πιο συχνές φαρμακευτικές αλλεργίες;

Όλα τα φάρμακα, συνταγογραφούμενα και μη, σε οποιαδήποτε μορφή και αν χορηγούνται, εγκυμονούν κάποιο κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες κατηγορίες φαρμάκων που προκαλούν πιο συχνά αλλεργικές αντιδράσεις στους ανθρώπους, όπως:

  • Αντιβιοτικά με πενικιλλίνη
  • Αντισπασμωδικά φάρμακα
  • Αντιβιοτικά που περιέχουν σουλφοναμίδη
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη
  • Αναισθητικά που χρησιμοποιούνται για τοπική και ολική αναισθησία

Σε κάθε περίπτωση όμως, αξίζει να σημειώσουμε ότι η πενικιλίνη είναι το πιο συχνά αναφερόμενο φάρμακο στο οποίο περίπου το 10% των ανθρώπων, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει αλλεργία. 

Τι πρέπει να προσέχετε όταν ξεκινάτε ένα νέο φάρμακο;

Όταν σας συνταγογραφείται ένα νέο φάρμακο, πριν το πάρετε συζητήστε με τον γιατρό σας για τις πιθανές του παρενέργειες. Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης στα φάρμακα και αφού ξεκινήσετε τη λήψη του φαρμάκου, δώστε προσοχή στο σώμα σας (κυρίως στο δέρμα σας) και στο πώς αισθάνεστε. Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα που μπορεί να υποδηλώνει αλλεργική αντίδραση, ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

How Can You Find Out If You're Allergic to a Medication Before You Take It? https://www.verywellhealth.com/medication-allergy-how-to-know-7494865

Types of Drug Reactions & Hives https://nyulangone.org/conditions/drug-reactions-hives/types

Drug Allergies https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/drug-allergies/

Drug allergy https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/drug-allergy/symptoms-causes/syc-20371835

Sex and Gender Aspects for Patient Stratification in Allergy Prevention and Treatment https://www.mdpi.com/1422-0067/21/4/1535

Report from the National Institute of Allergy and Infectious Diseases workshop on drug allergy https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(15)00733-2/fulltext

Medications and Drug Allergic Reactions https://www.aaaai.org/tools-for-the-public/conditions-library/allergies/medications-and-drug-allergic-reactions