Εγκυμοσύνη

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο

Μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών;

Αρκετές έγκυες γυναίκες αναρωτιούνται αν υπάρχει κάποιος τρόπος να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών στα μωρά που θα φέρουν στον κόσμο σε λίγο καιρό. Αν και ορισμένες καταστάσεις δεν μπορούν να προληφθούν, υπάρχουν ωστόσο ορισμένα πράγματα που μπορεί να κάνει μια γυναίκα που επιθυμεί να φέρει στον κόσμο ένα υγιές παιδί, ώστε να μειώσει τον κίνδυνο αυτό.

Στην περίπτωση που δεν πρόκειται για μια ξαφνική εγκυμοσύνη, αλλά η γυναίκα έχει αποφασίσει να γίνει μητέρα στο άμεσο μέλλον, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να επισκεφτεί τον γυναικολόγο της και να του ανακοινώσει την απόφαση της, ώστε εκείνος να τη συμβουλεύσει ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματά της ή να την προτρέψει να κάνει ορισμένες εξετάσεις, αν το κρίνει απαραίτητο.

Απαραίτητος ο προγεννητικός έλεγχος

Η γενική κατάσταση της υγείας της γυναίκας είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα πρέπει να είναι σωματικά και ψυχικά προετοιμασμένη προτού φέρει στον κόσμο μια νέα ζωή. Αν υπάρχουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης ή αυτοάνοσα νοσήματα, είναι απαραίτητο να γίνει ο κατάλληλος εργαστηριακός και κλινικός έλεγχος από τον αρμόδιο γιατρό, ενώ παράλληλα θα πρέπει να έχουν αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε γυναικολογικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος. Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η γυναίκα λάβει το ‘πράσινο φως’ από τον γιατρό που την παρακολουθεί, μπορεί να περάσει στο επόμενο στάδιο.

Αποφυγή λήψης φαρμάκων

Άλλο ένα βασικό σημείο που θα πρέπει να προσέξει η γυναίκα είναι η λήψη φαρμάκων, καθώς ορισμένα από αυτά μπορεί να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες. Θα πρέπει να συζητήσει με τον γιατρό της αν λαμβάνει ή λάμβανε το τελευταίο διάστημα φαρμακευτική αγωγή και να ενημερωθεί αν αυτή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο έμβρυο. Επίσης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν επιτρέπεται η λήψη κανενός φαρμάκου αν δεν υπάρχει η έγκριση του γιατρού της.

Εμβόλια

Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος και η υποψήφια μητέρα θα πρέπει να σιγουρευτεί ότι έχει γίνει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός της κατά το παρελθόν, αφού νόσοι όπως η ερυθρά για παράδειγμα, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο έμβρυο, έως και τύφλωση. Επιπλέον, πολλοί γυναικολόγοι συμβουλεύουν τις γυναίκες να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, άρα καλό θα είναι αν το συζητήσει μαζί του αν δεν το έχει κάνει.

Συμπληρώματα διατροφής

Η λήψη φυλλικού οξέως πριν την εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκεια της μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών, όπως η δισχιδής ράχη και ιδανικά θα πρέπει να λαμβάνονται συμπληρώματα διατροφής αρκετούς μήνες πριν τη σύλληψη ή επαρκείς ποσότητες από τροφές που περιέχουν φυλλικό οξύ.

Αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος

Η αποφυγή του καπνίσματος, του αλκοόλ, των εξαρτησιογόνων ουσιών είναι επιβεβλημένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους πριν τη σύλληψη μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο- ο ΔΜΣ άνω του 30 συνδέεται με αυξημένα ποσοστά γενετικών ανωμαλιών- και παράλληλα, η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχολογία της εγκύου και στην προσπάθεια διατήρησης του ιδανικού βάρους.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved