Παιδί

Πώς θα πείσετε το παιδί σας να φοράει τη μάσκα του τον καιρό της πανδημίας

Σχεδόν τα τελευταία δύο χρόνια βρισκόμαστε υπό καθεστώς πανδημίας. H COVID-19 αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητας μας και κατευθύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πώς κινούμαστε και συμπεριφερόμαστε στον κόσμο γύρω μας. Ένα από τα πιο διαδεδομένα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της COVID-19, είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας. Για πολύ κόσμο, η χρήση μάσκας για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι ευχάριστη, ούτε εύκολη και προκαλεί δυσφορία. Παρόλα αυτά, πρέπει να τη φοράμε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Τι γίνεται όμως με τα παιδιά; Τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται πιθανά με τον ίδιο τρόπο τις υγειονομικές εξελίξεις γύρω τους και μπορεί να αρνούνται να φορέσουν τη μάσκα τους ή να μην καταλαβαίνουν γιατί αυτό είναι απαραίτητο. Παρακάτω θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να φοράει το παιδί τη μάσκα του.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να είναι πιο ευχάριστη η χρήση μάσκας για το παιδί;

  • Εξηγήστε στο παιδί σας τι συμβαίνει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτές τις ηλικίες είναι ότι τα παιδιά δεν μπορούν να αντιληφθούν πάντα μόνα τους τι ακριβώς συμβαίνει και για ποιο λόγο είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας. Είναι πολύ σημαντικό, ανάλογα βέβαια και με την ηλικία του παιδιού σας, να του εξηγήσετε με απλά λόγια για ποιο λόγο πρέπει αυτόν τον καιρό να ακολουθήσουμε αυτές τις τακτικές προστασίας. Στα πολύ μικρά παιδάκια, ίσως είναι πιο εύκολο να εξηγήσετε χρησιμοποιώντας έννοιες κατανοητές σε αυτά για να τους περιγράψετε την κατάσταση, σαν παραμύθι. Στα μεγαλύτερα παιδάκια, μιλήστε με πιο σοβαρό ύφος και εξηγήστε τους με απλά και κατανοητά λόγια την υγειονομική κρίση που περνάμε. Δώστε έμφαση στο ότι φορώντας τη μάσκα μας προστατεύουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους ανθρώπους γύρω μας. Μπορείτε ακόμα και να τους μιλήσετε με απλά λόγια για τα μικρόβια και τους ιούς. Πως υπάρχουν στον κόσμο μας, ακόμα και μέσα στο σώμα μας και μπορεί να μας κάνουν είτε καλό είτε κακό και ότι οι μάσκες θα μας προστατέψουν από τα κακά. Παρόλο που η πανδημία δεν εξαρτάται μόνο από την ατομική ευθύνη, ήδη αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα και αυτόν τον οποίο μπορούμε εμείς οι ίδιοι να ελέγξουμε. Μην θεωρήσετε ότι το παιδί σας δεν είναι έτοιμο να ακούσει τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω του. Επιλέξτε προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο θα του μιλήσετε και για ποιες έννοιες και καταστάσεις. Εάν δεν το βοηθήσετε να κατανοήσει, τότε και το ίδιο δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με τη νέα πραγματικότητα στην οποία ζούμε.
  • Αφήστε το παιδί σας να διαλέξει τη μάσκα του. Από τη στιγμή που το ίδιο το παιδί θα φοράει τη μάσκα του, αφήστε το να επιλέξει ποια μάσκα του αρέσει περισσότερο. Σίγουρα θα είναι πολύ πιο εύκολο για το ίδιο να αποδεχθεί τη χρήση μάσκας, αν η μάσκα του έχει το αγαπημένο του χρώμα, κάποιον αγαπημένο του χαρακτήρα ή απλά και μόνο επειδή το ίδιο την επέλεξε και αυτό του δίνει μία αίσθηση ανεξαρτησίας που αρέσει γενικά στα παιδιά. Μπορείτε ακόμα και να καθίσετε μαζί με το παιδί σας και να ράψετε και να διακοσμήσετε μία μάσκα. Οι υφασμάτινες μάσκες δεν προστατεύουν φυσικά στον ίδιο βαθμό, ωστόσο αυτός είναι ποιοτικός χρόνος που μπορείτε να περάσετε με το παιδάκι σας, κατανοώντας παράλληλα τη σημαντικότητα της προστασίας της υγείας.
  • Συμπεριλάβετε τη μάσκα στην καθημερινότητά του παιδιού σας ακόμα και όταν βρίσκεται σπίτι. Σίγουρα το παιδάκι σας θα έχει κάποιο αγαπημένο αρκουδάκι. Μπορείτε να δοκιμάσετε να φορέσετε μάσκα και στο αρκουδάκι του. Έτσι, και ο φίλος του θα συμμερίζεται την πραγματικότητά του και θα είναι πολύ πιο εύκολο για το παιδί να αποδεχτεί τη μάσκα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με αγαπημένους χαρακτήρες βιβλίων ή ταινιών του παιδιού σας. Δοκιμάστε ακόμα να του δείξετε άλλα άτομα της ηλικίας του που φορούν τη μάσκα τους σωστά και περάστε λίγο χρόνο μαζί του μπροστά στον καθρέφτη φορώντας τη μάσκα ή γενικά κάνοντας πράγματα μέσα στο σπίτι, ώστε να του είναι πιο εύκολο να τη συνηθίσει. Ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδιά, που παρατηρούν τις εκφράσεις του προσώπου για να αντιλαμβάνονται τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω τους, η μάσκα μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστη και να τα φοβίζει. Καθίστε μαζί με το παιδί σας φορώντας τις μάσκες σας και προσπαθήστε να παίξετε παιχνίδια στο οποίο ένας προσπαθεί να καταλάβει τις εκφράσεις του άλλου. Με αυτό τον τρόπο είναι πιθανό το παιδί σας να σταματήσει να φοβάται τις μάσκες και θα του είναι και πιο εύκολο να καταλάβει τις εκφράσεις των ανθρώπων ακόμα και μέσα από αυτές.
  • Μάθετε με ευχάριστο τρόπο στο παιδί σας πώς να φοράει σωστά τη μάσκα του. Τα παιδιά ρουφούν τις νέες γνώσεις σαν σφουγγάρια. Τους αρέσει να μαθαίνουν νέα πράγματα και είναι περίεργα για όλα όσα τους δείχνετε. Η σωστή χρήση της μάσκας είναι πολύ σημαντική για να είναι και αποδοτική στην προστασία της υγείας. Έτσι, μπορείτε να καθίσετε με το παιδί σας και να κάνετε ένα ευχάριστο “μάθημα” για το πώς πρέπει το ίδιο να φοράει σωστά τη μάσκα του. Πείτε μπράβο στο παιδί σας αν καταφέρει να ακολουθήσει όλα τα βήματα σωστά. Μην ξεχνάτε παράλληλα ότι εσείς είσαστε το πρότυπο για το παιδί σας, πρέπει και εσείς οι ίδιοι να φοράτε τη μάσκα σας όταν αυτό είναι απαραίτητο και με τον σωστό τρόπο. Μην περιμένετε από το παιδί σας να ακολουθήσει τις συμβουλές και τις οδηγίες σας εάν εσείς οι ίδιοι δεν είστε διατεθειμένοι να το κάνετε.
  • Μην ξεχνάτε να επικοινωνείτε με το παιδί σας. Οι καιροί στους οποίους ζούμε είναι πρωτόγνωροι και σίγουρα είναι για τα μικρά παιδιά. Επικοινωνείτε τακτικά με το παιδί σας, ακούστε πώς νιώθει, κάντε του ερωτήσεις ώστε να είστε ενήμεροι για την ψυχολογική του κατάσταση. Δεν είναι μια εύκολη περίοδος, τα παιδιά στερούνται πολλά. Προσπαθήστε να του δημιουργήσετε την αίσθηση ασφάλειας που χρειάζεται, ενώ παράλληλα ενισχύετε την αίσθηση πως η ασφάλεια αυτή θα έρθει εάν και το ίδιο ακολουθεί τα μέτρα προστασίας. Με αυτό τον τρόπο θα νιώθει και το ίδιο ασφαλές φορώντας τη μάσκα του σωστά.

Τι να κάνω αν το παιδί μου έχει αναπτυξιακές δυσκολίες ή κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο κάνει τη χρήση μάσκας ανυπόφορη γι’ αυτό;

Αν το παιδί σας έχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή αναπτυξιακές δυσκολίες, τα οποία το εμποδίζουν να φοράει τη μάσκα προστασίας και το δυσκολεύει στην καθημερινότητά του, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας και να βρείτε μαζί μία κοινή γραμμή για το πώς να διαχειριστείτε την κατάσταση.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μοναδικό. Δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση όλα τα παιδιά να αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο στη χρήση μάσκας προστασίας (όπως και σε πολλά άλλα πράγματα). Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι οι μάσκες μπορεί να προκαλέσουν καθυστερημένη ανάπτυξη στα παιδιά τους και να δυσκολέψουν την ομιλία τους. Όλες οι ανησυχίες των γονέων φυσικά είναι κατανοητές, η επιστημονική κοινότητα ερευνά τις πιθανότητες και στο μέλλον ελπίζουμε πως γνωρίζουμε περισσότερα.