Αίμα

Πώς θα βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος σας;

Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο αιμοφόρων αγγείων που το τροφοδοτούν με αίμα. Όταν η κυκλοφορία του αίματος δεν πραγματοποιείται σωστά, τότε τα κύτταρα του σώματος δεν παίρνουν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, γεγονός που οδηγεί σε διάφορα προβλήματα υγείας.

Ποια σημάδια δείχνουν κακή κυκλοφορία του αίματος;

Πώς θα βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος σας;

1. Κόψτε το κάπνισμα

Η νικοτίνη, το δραστικό συστατικό των τσιγάρων και των ηλεκτρονικών τσιγάρων βλάπτει τα τοιχώματα των αρτηριών και πυκνώνει το αίμα, καθιστώντας δύσκολο το πέρασμα του μέσα από τις αρτηρίες. Συζητήστε με τον γιατρό σας για τρόπους διακοπής.

2. Μετρήστε την αρτηριακή σας πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλεί αθηροσκλήρωση, μια κατάσταση κατά την οποία οι αρτηρίες σκληραίνουν και γίνονται δύσκαμπτες, με αποτέλεσμα το αίμα να δυσκολεύεται να περάσει από μέσα τους. Φροντίστε να μετράτε συχνά την αρτηριακή σας πίεση. Αν έχετε υπέρταση συζητήστε με τον γιατρό σας για τρόπους θεραπείας.

3. Καταναλώστε άφθονο νερό

Κατά το ήμισυ, το αίμα αποτελείται από νερό, οπότε για να διευκολύνετε την ροή του πρέπει να είστε ενυδατωμένοι. Φροντίστε να καταναλώνετε περίπου 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Πιείτε περισσότερο νερό όταν ασκείστε ή όταν κάνει πολλή ζέστη.

4. Κάντε ασκήσεις χαλάρωσης

Η γιόγκα είναι μια τεχνική χαλάρωσης, που περιλαμβάνει διάφορες σωματικές ασκήσεις που ωθούν το αίμα να μετακινηθεί καλύτερα στα κύτταρα του σώματος. Για παράδειγμα οι ανάποδες ασκήσεις, μετατοπίζουν το αίμα στο κάτω μέρος του σώματος, στην καρδιά και τον εγκέφαλο. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

5. Μετακινήστε το σώμα σας όταν εργάζεστε στο γραφείο

Οι άνθρωποι που εργάζονται σε κάποιο γραφείο, κάθονται παρατεταμένα για πολλές ώρες, γεγονός που δεν ευνοεί την ροή του αίματος στο σώμα και κυρίως προς τα πόδια, με αποτέλεσμα πολλοί να έρχονται αντιμέτωποι με θρόμβους αίματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να σηκώνεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της εργασίας σας και να μετακινείτε το σώμα σας, βοηθώντας έτσι το αίμα σας να μετακινηθεί ευκολότερα σε όλο σας το σώμα.

6. Κάντε ασκήσεις ενδυνάμωσης

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης αυξάνουν την άντληση αίματος σε όλο το σώμα, την ίδια στιγμή που βοηθούν στην μείωση του σακχάρου στο αίμα και διευκολύνουν τον πόνο στην πλάτη. Συζητήστε με κάποιο γυμναστή για τις ασκήσεις που σας ταιριάζουν.

7. Χρησιμοποιείστε κάλτσες συμπίεσης

Οι κάλτσες συμπίεσης ασκούν πίεση στα πόδια, ώστε το αίμα να μην μένει στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά να μεταφέρεται πιο γρήγορα πίσω στην καρδιά. Οι εν λόγω κάλτσες απαντώνται σε διάφορα είδη, οπότε ζητήστε από τον γιατρό σας να σας βοηθήσει να βρείτε αυτό που είναι κατάλληλο για εσάς.

8. Τραφείτε υγιεινά

Καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά και μείνετε μακριά από τα κορεσμένα λιπαρά που είναι άφθονα στο κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, το τυρί και άλλα ζωικά προϊόντα, τα οποία αυξάνουν την χοληστερίνη. Επιπρόσθετα, αποφύγετε το πολύ αλάτι και φροντίστε να διατηρείτε σε υγιές εύρος το σωματικό σας βάρος (μπορείτε να υπολογίσετε το δείκτη μάζας σώματός σας εδώ). Όλα αυτά θα βοηθήσουν τις αρτηρίες σας να παραμείνουν καθαρές, ώστε το αίμα να κινείται ευκολότερα μέσα τους.

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How to Improve Your Circulation https://www.webmd.com/dvt/ss/slideshow-dvt-improve-circulation

The Circulatory System https://www.circulationfoundation.org.uk/circulatory-system

Campaign Announced to Stop Snuff, Chewing Tobacco Use Among Young People https://apnews.com/article/074980b5573cfd5069c64efc63459f7d

Vaping Devices (Electronic Cigarettes) DrugFacts https://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/vaping-devices-electronic-cigarettes

Yoga for better sleep https://www.health.harvard.edu/blog/8753-201512048753

Effects of a mini-trampoline rebounding exercise program on functional parameters, body composition and quality of life in overweight women. https://europepmc.org/article/med/27441918

12 Reasons Yoga Helps Improve Life Span https://thewholeu.uw.edu/2015/09/28/yoga-for-longevity/

Arteriosclerosis / atherosclerosis https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/arteriosclerosis-atherosclerosis/symptoms-causes/syc-20350569

Diabetes and smoking https://www.healthnavigator.org.nz/health-a-z/d/diabetes-smoking/