Ψυχική υγεία

Πώς θα βελτιώσετε την σχέση σας εάν ένας από τους δύο έχει ΔΕΠΥ;

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ),  μπορεί να προκαλέσει έντονα προβλήματα σε μια σχέση. Η απόσπαση της προσοχής, η αναβλητικότητα και άλλα συμπτώματα της ΔΕΠΥ, μπορούν να προκαλέσουν θυμό και απογοήτευση, τόσο στα άτομα με ΔΕΠΥ, όσο και στους συντρόφους τους. Πιο κάτω λοιπόν θα δούμε μερικούς τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν αυτές τις σχέσεις να ευδοκιμήσουν, αποτρέποντας τις οποιεσδήποτε παρεξηγήσεις.

Πώς θα βελτιώσετε την σχέση σας εάν ένας από τους δύο έχει ΔΕΠΥ;

1. Απόσπαση προσοχής

Η απόσπαση της προσοχής είναι το σημαντικότερο σύμπτωμα της ΔΕΠΥ. Τα άτομα με ΔΕΠΥ φαίνεται ότι δεν ακούνε όταν τους μιλάνε και ότι δεν κρατούν τις υποσχέσεις τους. Αν ο σύντροφος σας έχει ΔΕΠΥ, ενδεχομένως να νομίζετε ότι δεν σας λαμβάνει υπόψη, ότι σας αγνοεί ή δεν σας θέλει. Στην πραγματικότητα όμως, δεν ισχύει τίποτα από αυτά, απλά η προσοχή αυτών των ανθρώπων τείνει να αποσπάται από την τηλεόραση, το τηλέφωνο ή άλλα ερεθίσματα.

Για να βελτιώσετε την σχέση σας:

 • Πείτε ήρεμα στον σύντροφο σας το πώς αισθάνεστε. Τα συναισθήματα που δεν λέγονται δημιουργούν δυσαρέσκεια και θυμό.
 • Αν νιώθετε πως δεν μπορείτε να συζητήσετε μαζί του οποιαδήποτε ώρα, τότε ορίστε μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα μακριά από περισπασμούς.
 • Αν αποσπάται η προσοχή του συντρόφου σας από άλλα ερεθίσματα κατά τη διάρκεια της συζήτησης σας, χρησιμοποιείστε αγγίγματα για να τον επαναφέρετε στη συζήτηση.
 • Ζητήστε από τον σύντροφο σας να σας επαναλάβει αυτά που του είπατε. Επαναλαμβάνοντας τα, η προσοχή του θα εστιάσει σε αυτά που λέει, έτσι θα τα κατανοήσει καλύτερα.

2. Υπερβολική εστίαση

Η υπερβολική εστίαση σε δραστηριότητες όπως τα βιντεοπαιχνίδια, τα παζλ ή η δουλειά, είναι ακόμη ένα κοινό σύμπτωμα της ΔΕΠΥ. Όταν μιλάμε για την δουλειά, η υπερεστίαση είναι θετική γιατί κάνει αυτούς τους ανθρώπους πιο παραγωγικούς, αλλά όταν μιλάμε για σχέση, η υπερεστίαση σε άλλες δραστηριότητες οδηγεί στην παραμέληση του συντρόφου τους.

Αν είστε επιρρεπής στην υπερβολική εστίαση:

 • Αποφύγετε να καταπιάνεστε με άλλες δραστηριότητες κοντά σε ώρες που χρειάζεται να αλληλοεπιδράσετε με τον σύντροφο σας.
 • Χρησιμοποιείστε το χρονόμετρο του κινητού σας για να δείτε πόσο χρόνο ξοδεύετε σε άλλες δραστηριότητες.
 • Χρησιμοποιείστε ξυπνητήρια για να ορίσετε τον χρόνο που θα αφιερώσετε σε άλλες δραστηριότητες, ώστε να έχετε χρόνο και για τον σύντροφο σας.

Εάν είστε σύζυγος ή σύντροφος ενός ατόμου που εστιάζει υπερβολικά σε διάφορες δραστηριότητες, προσπαθήστε να κατανοήσετε ότι πρόκειται απλά για σύμπτωμα της ΔΕΠΥ και μην το παίρνετε προσωπικά.

3. «Αμνησία»

Οι άνθρωποι με ΔΕΠΥ τείνουν να ξεχνούν εύκολα. Ξεχνούν να πληρώσουν λογαριασμούς, να στείλουν σημαντικά e-mails κ.ο.κ. Ως εκ τούτου, οι σύντροφοι τους δεν τους εμπιστεύονται. Ο θυμός που γεννιέται σε μια τέτοια σχέση, προκύπτει και από τις δύο πλευρές. Οι μεν γιατί δεν γίνονται σωστά οι δουλειές που πρέπει και οι δε γιατί δεν τους εμπιστεύονται και νιώθουν αποτυχημένοι.

Αν ο σύντροφος σας έχει ΔΕΠΥ, πρέπει να γνωρίζετε ότι το να ξεχνά είναι απολύτως φυσιολογικό. Μην τα βάζετε μαζί του και μην επισημαίνετε την συμπεριφορά του ως αδιαφορία. Για να τον βοηθήσετε να θυμάται τις υποχρεώσεις του, συνεργαστείτε μαζί του. Φτιάξτε μαζί το ημερήσιο πρόγραμμα υποχρεώσεων στον υπολογιστή και τυπώστε το σε ένα χαρτί για να το έχει ανά πάσα στιγμή μαζί του.

4. Αποδιοργάνωση

Τα άτομα με ΔΕΠΥ παραλείπουν συχνά δουλείες ή τις αφήνουν στην μέση. Χάνουν τα κλειδιά και τα χαρτιά τους και γενικότερα είναι αποδιοργανωμένοι. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν γκρίνια σε ένα ζευγάρι.

Για να μειώσετε αυτό το ενδεχόμενο, συζητήστε ήρεμα με τον σύντροφο σας και βρείτε τρόπους διόρθωσης. Για παράδειγμα, αντί να αναθέσετε στον σύντροφο σας τους λογαριασμούς ή άλλα σημαντικά καθήκοντα, μπορείτε να του αναθέσετε το μαγείρεμα. Επιπρόσθετα, βοηθήστε τον να οργανωθεί σεβόμενοι την ανάγκη του να διατηρεί κάποια αντικείμενα σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στο σπίτι, ακόμη και αν εσάς σας ενοχλούν οπτικά.

5. Παρορμητικότητα

Τα άτομα με ΔΕΠΥ, τείνουν να είναι παρορμητικά και να ενεργούν πολλές φορές χωρίς να σκεφτούν πρώτα. Μπορεί να αγοράζουν ακριβά πράγματα, να κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη ή να κάνουν ακατάλληλα σχόλια σε άλλους ανθρώπους. Όλες αυτές οι συμπεριφορές, πυροδοτούν συχνούς τσακωμούς ανάμεσα στους συντρόφους.

Για να βελτιώσετε τον αυτοέλεγχο σας εάν έχετε ΔΕΠΥ:

 • Μην χρησιμοποιείτε κάρτες. Μόνο μετρητά.
 • Φτιάξτε μια λίστα αγορών και ακολουθείστε την κατά γράμμα.
 • Μην κάνετε διαδικτυακές αγορές.
 • Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό θεραπευτή για άλλες συμπεριφορές όπως η σεξουαλική συμπεριφορά.

6. Αναβλητικότητα

Όλοι μας κατά καιρούς αναβάλλουμε βαρετές δουλειές. Τα άτομα όμως με ΔΕΠΥ, τείνουν να αναβάλλουν επ΄ αόριστον πολλές εργασίες και κυρίως μεγάλες εργασίες, οι οποίες τους μπερδεύουν και τους κάνουν να μην ξέρουν από πού να αρχίσουν. Μάλιστα, αυτή η αναβλητικότητα επηρεάζει και την προσωπική τους ζωή, διότι αδυνατούν να διαχειριστούν το άγχος τους και το μεταφέρουν στο σπίτι.

Για να αντιμετωπίσετε την αναβλητικότητα σας:

 • Σπάστε την δουλειά σας σε μικρότερα κομμάτια και επικεντρωθείτε μόνο σε αυτό που κάνετε τη δεδομένη στιγμή, χωρίς να σκέφτεστε το τι έχετε να κάνετε αργότερα.
 • Μοιραστείτε τη δουλειά σας με κάποιο συνεργάτη σας, ώστε η ευθύνη σας να είναι μικρότερη και πιο βατή.

Μην σκέφτεστε την αναβλητικότητα σας ως προσωπικό ελάττωμα, αλλά ως κάτι διαχειρίσιμο.

7. Αλλαγές στην διάθεση

Τα άτομα με ΔΕΠΥ αντιμετωπίζουν συχνά πρόβλημα στον έλεγχο των συναισθημάτων τους. Μπορεί να θυμώνουν ξαφνικά ή να παρουσιάζουν έντονες εναλλαγές συναισθημάτων (από ενθουσιασμό και χαρά, σε άγχος και απογοητευση). Μάλιστα, τα συναισθήματα τους τα βιώνουν πιο έντονα από άλλους ανθρώπους και επικεντρώνονται σε αυτά περισσότερο από όσο πρέπει, παραμελώντας τον σύντροφο τους.

Αν έχετε ΔΕΠΥ, για να μειώσετε τις έντονες συναισθηματικές σας αλλαγές:

Αν ο σύντροφός σας έχει ΔΕΠΥ:

 • Συζητήστε μαζί του για το πώς σας επηρεάζει η συμπεριφορά του
 • Κάντε μαζί γυμναστική και πεζοπορία
 • Κάντε μαζί διάφορες δραστηριότητες που ηρεμούν και τους δυο