Πρόληψη και θεραπεία

Πώς θεραπεύεται η καούρα; Τα βασικότερα μέτρα πρόληψης!

Η καούρα εμφανίζεται όταν το οξύ του στομάχου επανέρχεται στον οισοφάγο, προκαλώντας κάψιμο, ερεθισμό και πόνο στο στήθος. Ο εν λόγω πόνος, συνήθως εμφανίζεται ή επιδεινώνεται μετά την κατανάλωση φαγητού. Η περιστασιακή καούρα είναι συνήθως αποτέλεσμα υπερκατανάλωσης τροφής ή κακής διατροφής και δεν προκαλεί ανησυχία, αλλά η τακτική και συνεχής καούρα, μπορεί να υποδεικνύει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας που χρήζει ιατρικής διερεύνησης. (Το γάλα ανακουφίζει την καούρα; Μάθε όλη την αλήθεια!)

Πώς θεραπεύεται η καούρα;

Η θεραπεία της καούρας ποικίλει ανάλογα με την συχνότητα και τη σοβαρότητά της.

1. Διατροφικές αλλαγές και αλλαγές στον τρόπο ζωής

Για τα άτομα με συνεχή καούρα, είναι χρήσιμη η αποφυγή τροφών που πυροδοτούν τα συμπτώματά τους, όπως:

 • Τηγανητά και λιπαρά φαγητά
 • Σοκολάτες
 • Ανθρακούχα αναψυκτικά
 • Καφεΐνη
 • Αλκοόλ
 • Τροφές πλούσιες σε κιτρικά οξέα, όπως πορτοκάλια και λεμόνια

Είναι επίσης χρήσιμο να καταναλώνονται μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί μεγάλα, νοουμένου ότι η υπερκατανάλωση τροφής προκαλεί συνήθως καούρα. (5 διατροφικές συμβουλές σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε την καούρα)

Για περιπτώσεις παλινδρόμησης οξέος, είναι σημαντική η ανύψωση του πάνω μέρους του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου (πιο «καθιστή» θέση ύπνου). (Παλινδρόμηση οξέων: Ποια τρόφιμα την καταπραΰνουν;)

2. Φάρμακα

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της καούρας. Μερικά αντιμετωπίζουν μόνο τα άμεσα συμπτώματα που προκαλεί και αλλά μπορούν να θεραπεύσουν ακόμη και τον κατεστραμμένο ιστό στον οισοφάγο.

Πολλά από αυτά τα φάρμακα είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά εξακολουθούν να είναι ικανά να προκαλέσουν παρενέργειες. Η μακροχρόνια χρήση οποιουδήποτε από τα εν λόγω φάρμακα δεν είναι θεμιτή, εκτός και αν συστηθεί από τον γιατρό. (4 τρόποι για να αποφύγετε την καούρα κατά τη διάρκεια της νύχτας)

Τα φάρμακα που είναι διαθέσιμα για την καούρα περιλαμβάνουν:

 • Αντιόξινα: Παραδείγματα αντιόξινων φαρμάκων είναι το Tums και το Rolaids (ανθρακικό ασβέστιο) και το Maalox (υδροξείδιο αλουμινίου, υδροξείδιο του μαγνησίου και σιμεθικόνη). Τα συγκεκριμένα φάρμακα εξουδετερώνουν το οξύ του στομάχου, ανακουφίζοντας την καούρα, αλλά δεν αντιμετωπίζουν την υποκείμενη πάθηση (εάν υπάρχει) που προκαλεί καούρα.
 • Αναστολείς H2 (ισταμίνης 2): Εμποδίζουν το σχηματισμό οξέος στο στομάχι. Παραδείγματα Η2 αποκλειστών περιλαμβάνουν το Pepcid (φαμοτιδίνη) και το Tagamet (σιμετιδίνη).
 • Αναστολείς αντλίας πρωτονίων: Παραδείγματα αναστολέων αντλίας πρωτονίων (PPIs) είναι το Prevacid ( λανσοπραζόλη), το Prilosec ( ομεπραζόλη) και το Dexilant (δεξλανσοπραζόλη). Όπως οι αναστολείς Η2, έτσι και οι PPI, μειώνουν το οξύ του στομάχου, αλλά τείνουν να είναι πιο ισχυροί ως προς τα αποτελέσματά τους. Είναι επίσης ικανοί να βοηθήσουν στην επούλωση του κατεστραμμένου οισοφαγικού ιστού.
 • Baclofen: Το Baclofen είναι μια εντελώς διαφορετική κατηγορία φαρμάκων. Πρόκειται για ένα χαλαρωτικό των σκελετικών μυών, το οποίο περιστασιακά συνταγογραφείται για τη χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, έτσι ώστε να παραμένει κλειστός και να εμποδίζει το οξύ του στομάχου να αναρροφηθεί πίσω στον οισοφάγο. Σημειώνεται ότι το Baclofen διατίθεται μόνο με ιατρική συνταγή.

Μη διστάσετε να μιλήσετε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν έχετε ερωτήσεις για κάποιο από τα πιο πάνω φάρμακα. (Τι πρέπει να γνωρίζετε για την παλινδρόμηση οξέος και το ρέψιμο;)

3. Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση προορίζεται μόνο για άτομα των οποίων τα συμπτώματα δεν ελέγχονται επιτυχώς με αλλαγές στον τρόπο ζωής, στη διατροφή και με την χρήση των πιο πάνω φαρμάκων.

Η βυθοπλασία Nissen είναι μια διαδικασία κατά την οποία το πάνω μέρος του στομάχου, που ονομάζεται βυθός, τυλίγεται γύρω από το κάτω μέρος του οισοφάγου. Αυτό ενισχύει το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου και αποτρέπει την επιστροφή της τροφής, μέσω του οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Μια άλλη διαδικασία που πραγματοποιείται για την καούρα, είναι η εμφύτευση συσκευής LINX, κατά την οποία χρησιμοποιούνται μαγνήτες για να κρατούν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα κλειστό τις περισσότερες φορές, επιτρέποντας το παροδικό του άνοιγμα, ώστε η τροφή να μπορεί να περνά από το στομάχι.

Πώς θα μειώσετε το ενδεχόμενο καούρας;

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων της καούρας:

 • Αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής. Καταναλώστε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
 • Εντοπίστε τους παράγοντες που προκαλούν τα συμπτώματά σας και αποφύγετέ τους.
 • Παραμείνετε όρθιοι για περίπου μία ώρα μετά το φαγητό.
 • Μην τρώτε πριν τον ύπνο.
 • Κρατήστε το πάνω μέρος του σώματός σας σε πιο όρθια θέση ενώ κοιμάστε.
 • Σταματήστε το κάπνισμα.
 • Διαχειριστείτε το άγχος.
 • Διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος.