Υγεία στόματος

Πώς το κάπνισμα και το άτμισμα επηρεάζουν το μικροβίωμα του στόματός σας;

Σίγουρα, όλοι είμαστε ενημερωμένοι σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που επιφέρει το κάπνισμα (κανονικών ή ηλεκτρονικών τσιγάρων) όσον αφορά τους πνεύμονες, την αρτηριακή πίεση κτλ. Όμως, το κάπνισμα είναι απειλητικό για την υγεία με περισσότερους τρόπους από όσους ήδη γνωρίζαμε.

Πρόσφατη έρευνα στο New York University College of Dentistry αποκαλύπτει πως το κάπνισμα μεταβάλλει το μικροβίωμα του στόματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης, φλεγμονής και ανάπτυξης νόσων των ούλων. Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 100 περιπτώσεις ατόμων (καπνιστές κανονικών τσιγάρων, καπνιστές ηλεκτρονικές τσιγάρων και μη καπνιστές) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι καπνιστές εν γένει έχουν στατιστικά υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μόλυνση και ασθένειες στα ούλα. Συγκεκριμένα, το ποσοστό κινδύνου για τους καπνιστές και τους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου ανέρχεται στο 73% και 43% αντίστοιχα, ενώ για τους μη καπνιστές το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 28%. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα σάλιου από κάθε συμμετέχοντα, ώστε να ανακαλύψουν ποιος είναι ο παράγοντας που επάγει την μόλυνση σε τέτοιο βαθμό και διαπίστωσαν ότι τα τσιγάρα (κανονικά και ηλεκτρονικά) προκαλούν μεταβολές στη βακτηριακή σύσταση της στοματικής κοιλότητας. Μεταξύ άλλων, στους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων παρατηρήθηκε αύξηση στα επίπεδα δύο στελεχών βακτηρίων που είναι γνωστά για τη συσχέτισή τους με περιοδοντολογικές νόσους.

Σε προγενέστερα άρθρα το wikihealth έχει αναδείξει τους κινδύνους που εγκυμονεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο-άτμισμα. Για να ενημερωθείτε μπορείτε να επισκεφθείτε τους παρακάτω συνδέσμους:

Πώς το μικροβίωμα της στοματικής κοιλότητας σχετίζεται με την υγεία;

Όπως και το μικροβίωμα του εντέρου, έτσι και η βακτηριακή σύσταση του στόματος επηρεάζει την προδιάθεση ενός ατόμου για τυχόν μολύνσεις και λοιμώξεις. Γενικότερα, μια υγιής βακτηριακή σύσταση προμηνύει και μια υγιέστερη κατάσταση.

Οι βακτηριακές αλλαγές στο στόμα ενός χρήστη ηλεκτρονικού τσιγάρου δημιουργούν ένα μικροπεριβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών ταχύτερα σε σχέση με τα “καλά” βακτήρια, αλλάζοντας με αυτό τον τρόπο το μικροπεριβάλλον και προκαλώντας περαιτέρω επιπλοκές στην υγεία του χρήστη.

Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι οι πιο επιθετικοί παθογόνοι μικροοργανισμοί είναι οι αναερόβιοι, οι οποίοι δεν χρειάζονται οξυγόνο για την επιβίωση και την αναπαραγωγή τους. Το περιβάλλον του στόματος ενός καπνιστή χαρακτηρίζεται από την απουσία οξυγόνου σε συνδυασμό με την παρουσία νικοτίνης, η οποία μειώνει την παροχή του αίματος και τα επίπεδα οξυγόνου στη στοματική κοιλότητα, δημιουργώντας έτσι τις ιδανικές συνθήκες για την ραγδαία ανάπτυξη μεγάλου αριθμού βακτηρίων.

Είναι γνωστό πως η υγεία των ούλων και του στόματος είναι προάγγελος της υγείας όλου του σώματος, καθώς οι στοματικές μολύνσεις συνδέονται άρρηκτα με άλλες επιπλοκές της υγείας. Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε πρώτο στάδιο διευκολύνει την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων και σε δεύτερο στάδιο επάγει περαιτέρω προβλήματα υγείας, όπως ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, νόσου του Alzheimer, άνοιας, εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφράγματος, πνευμονίας, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, διαβήτη κτλ. Ωστόσο, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να μεταβάλλεται εξίσου και το μικροβίωμα άλλων περιοχών του στόματος εκτός από τη στοματική κοιλότητα, απλώς είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν και να ποσοτικοποιηθούν βακτηριακοί πληθυσμοί σε όργανα όπως οι πνεύμονες, η αναπνευστική οδός, το γαστρεντερικό σύστημα, το δέρμα και η μύτη. Αν λοιπόν σκέφτεστε να ξεκινήσετε τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, πρέπει να λάβετε υπόψη σας αυτό τον απειλητικό παράγοντα.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι καλύτερα από τα κανονικά;

Σύμφωνα με την έρευνα, οι καπνιστές κανονικών τσιγάρων εμφάνισαν υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης και φλεγμονής σε σχέση με τους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων, ωστόσο το κάπνισμα σε οποιαδήποτε μορφή παραμένει βλαβερό για την υγεία. Παρόλο που αρκετοί καπνιστές στρέφονται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να καπνίζουν λιγότερο ή για έναν λιγότερο επιβλαβή τρόπο καπνίσματος, ολοένα και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν την αρνητική επίδραση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία. Μερικές από τις επιπτώσεις τους περιλαμβάνουν βλάβη στο DNA, παρεμπόδιση της φυσιολογικής λειτουργίας των κυττάρων και επιδείνωση της καρδιαγγειακής υγείας. Επιπλέον, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συνδέθηκαν πρόσφατα με μια ανεξήγητη ως τότε ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος. Γενικότερα, δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες γύρω από την επίδραση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στον οργανισμό, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελούν ένα σχετικά πρόσφατο προϊόν και η επιστημονική κοινότητα δεν έχει κατανοήσει ακόμα πλήρως τις επιπτώσεις τους. Όπως εικάζεται, όμως, οι κίνδυνοι που εμφανίζουν για την υγεία είναι συγκρίσιμοι με εκείνους των κανονικών τσιγάρων.

Πώς θα διατηρήσω την υγεία του στόματός μου;

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο ότι η στοματική κοιλότητα και το υπόλοιπο σώμα είναι αλληλοσυνδεόμενα. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι τα βακτήρια του στόματος που προκαλούν ουλίτιδα εντοπίζονται και στους θρόμβους των θυμάτων εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων, συνεπώς εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και προσβάλλουν τους υγιείς ιστούς του οργανισμού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ασθένειες των ούλων, αν δεν θεραπευτούν, απειλούν την γενικότερη υγεία του οργανισμού.

Η σύσταση των ειδικών για την περίπτωση που θέλετε να βελτιώσετε το μικροβίωμα του στόματός σας είναι απλή: Σταματήστε να καπνίζετε! Η κατάσταση του μικροβιώματος είναι αναστρέψιμη, επομένως αν κόψετε το κάπνισμα, τα κύτταρα θα σταματήσουν να υπόκεινται σε στρεσογόνες συνθήκες, η φυσιολογική παραγωγή σάλιου θα ξεκινήσει ξανά και το μικροβίωμα θα επανέλθει στην αρχική του κατάσταση. Ποτέ δεν είναι αργά για να κάνετε την αλλαγή.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Vaping, Smoking Do to Your Mouth’s Microbiome — and How That Affects Your Health https://www.healthline.com/health-news/vaping-may-change-mouths-microbiome-leading-to-infection-and-inflammation

Dental Exams Can Detect Signs of Disease Elsewhere in the Body https://www.healthline.com/health-news/dental-exams-can-detect-disease-elsewhere

How Juul and Other E-Cig Companies Were Able to Market a Dangerous Product https://www.healthline.com/health-news/how-did-e-cigarettes-get-away-with-pushing-an-unhealthy-product