Διάγνωση

Πώς βελτιώνεται η φροντίδα των ασθενών με την τηλεϊατρική;

Η τεχνολογία κάνει άλματα και από αυτήν δεν θα ήταν δυνατόν να παραμείνει ανεπηρέαστη η ιατρική. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, η τηλεϊατρική έχει έρθει στο προσκήνιο και αποτελεί την σωσίβια λέμβο, κυρίως, για τους ανθρώπους που κατοικούν σε μακρινές περιοχές και δεν μπορούν να επισκέπτονται σε συνεχή βάση τα νοσοκομεία, αλλά και για τα νοσοκομειακά ιδρύματα που έχουν ελάχιστο προσωπικό και δεν μπορούν να βλέπουν μεγάλο αριθμό ασθενών.

Τι είναι τηλεϊατρική; (Telehealth)

Τηλεϊατρική, ονομάζεται η πρακτική κατά την οποία χρησιμοποιούνται φορητές συσκευές, όπως κινητά και υπολογιστές, για την παρακολούθηση των ασθενών, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία τους στο ιατρείο ή το νοσοκομείο. Μέσα από αυτή την πρακτική, ο γιατρός μπορεί να κάνει διάγνωση, ακόμη και να συνταγογραφήσει θεραπείες. Ωστόσο, είναι καλό να πούμε πως η τηλεϊατρική δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις καταστάσεις υγείας.

Με ποιους τρόπους μπορεί να βοηθήσει η τηλεϊατρική;

Η τηλεϊατρική μπορεί να βοηθήσει με πολλούς τρόπους, τόσο τους γιατρούς, όσο και τους ασθενείς. Συγκεκριμένα, οι γιατροί που εργάζονται σε μια αγροτική περιοχή, μπορούν να συμβουλευτούν άλλους γιατρούς που εργάζονται σε κάποιο άλλο κράτος για την διάγνωση ενός ασθενούς, αποστέλλοντας απλά μια ακτινογραφία. Επίσης, ένας ασθενής, που έχει διαβήτη μπορεί να παρακολουθεί το σάκχαρο του αίματος του, να αποθηκεύει αυτόματα τα δεδομένα του σε μια εφαρμογή, αποστέλλοντας τα άμεσα στον γιατρό του για παρακολούθηση. Υπάρχουν μάλιστα και ειδικοί αισθητήρες που είναι σε θέση να φορεθούν από τον ασθενείς με άνοια, οι οποίοι ειδοποιούν άμεσα τους φροντιστές στο κινητό τους εάν ο ασθενής απομακρυνθεί από το σπίτι του. Όλα αυτά λοιπόν, αποτελούν τρανταχτά παραδείγματα για το πώς η τηλεϊατρική αλλάζει ριζικά τον τρόπο παροχής ιατρικών υπηρεσιών, διευκολύνοντας γιατρούς και ασθενείς.

Ποιοι νέοι τρόποι τηλεϊατρικής αναπτύσσονται σήμερα για διευκόλυνση των ασθενών;

Οι ερευνητές του NIH αναπτύσσουν νέους τρόπους για να βοηθήσουν στη θεραπεία των ασθενών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και όχι μόνο. Για παράδειγμα, η εν λόγω ερευνητική ομάδα, έχει σχεδιάσει συσκευές που μπορούν να αναλύσουν δείγματα αίματος, ενώ οι ασθενείς βρίσκονται στο σπίτι τους.

Επιπρόσθετα, έχει δημιουργηθεί μια ειδική συσκευή, η οποία μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο εξ’ αποστάσεως, σε λιγότερο από μια ώρα. Συγκεκριμένα, η εν λόγω συσκευή βγάζει μια φωτογραφία από το αίμα ή το σάλιο του ασθενούς, το οποίο προηγουμένως είχε αναμιχθεί με μικροσκοπικές χάντρες που συλλαμβάνουν καρκινικά κύτταρα. Οι εικόνες αποστέλλονται σε έναν νοσοκομειακό υπολογιστή, ο οποίος είναι εξειδικευμένος στην μελέτη τους, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ή όχι καρκίνος. Τα αποτελέσματα αποστέλλονται στον ασθενή και η θεραπεία ξεκινά άμεσα, η οποία απαιτεί  την επίσκεψη του ασθενούς στο νοσοκομείο μόνο μια φορά σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα οριστεί από τον γιατρό. Σημειώνεται ότι αυτή η συσκευή, επι του παρόντος, εξετάζεται σε μικρές κλινικές, στο χωριό της Μποτσουάνα, για την ανίχνευση λεμφώματος.