Αίμα

Πώς βοηθούν οι κάλτσες να κοιμηθείτε καλύτερα;

Το να μην φοράει κανείς κάλτσες όταν ξαπλώνει για ύπνο, μπορεί να τον βοηθήσει να κοιμηθεί καλύτερα. Από την άλλη, το να κοιμάται κανείς ξυπόλυτος δεν είναι καλύτερο, λένε οι επιστήμονες.

Σαν βρέφη, οι γονείς μας συνήθιζαν να τυλίγουν τα πόδια μας σε μια άνετη κουβέρτα για να μας κοιμίσουν. Αργότερα, ως νήπια, μαζί με τις πιτζάμες, μας έβαζαν και καλτσούλες πριν ξαπλώσουμε για να ζεσταίνονται τα πόδια μας. Κάπου στην εφηβεία, ενδεχομένως και εσείς να ακούσατε ότι πρέπει να αφήνετε τα πόδια σας γυμνά όταν ξαπλώνετε, είτε επειδή έτσι θα κοιμάστε πιο άνετα, είτε επειδή η μαμά σας, σας είπε πως τελικά δεν είναι καλό να κοιμάστε με κάλτσες. Είναι όμως καλή αυτή η συνήθεια; Ποιο είναι τελικά το σωστό;

Πρέπει να φοράμε κάλτσες όταν πάμε για ύπνο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εφηβικές μας συνήθειες και οι συμβουλές της μαμάς σε αυτή την ηλικία ίσως να μην είναι και οι πιο σοφές. Η επιστήμη υπογραμμίζει ότι το να φοράμε κάλτσες όταν πάμε για ύπνο, μας βοηθάει στην πραγματικότητα να έχουμε μιας καλύτερης ποιότητας ύπνο.

Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν την λεγόμενη διαδικασία περιφερικής αγγειοδιαστολής, που σημαίνει τη διάταση των αιμοφόρων αγγείων στις απομακρυσμένες περιοχές του σώματος, όπως τα χέρια και τα πόδια. Εκείνο που παρατήρησαν είναι πως όταν αυτές οι απομακρυσμένες περιοχές (τα άκρα) είναι ζεστές και άνετες, τα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το ανθρώπινο σώμα ωθούνται να είναι πιο διεσταλμένα, γεγονός που μειώνει την αρτηριακή πίεση. Όταν η αρτηριακή πίεση είναι μειωμένη, το σώμα χαλαρώνει και μπορεί να κοιμηθεί πιο ήρεμα σε μικρότερο χρονικό διάστημα, για περισσότερες ώρες.

Οι ειδικοί επίσης σημειώνουν ότι υπάρχει ακόμη ένας λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να φοράτε ζέστες και χνουδωτές κάλτσες όταν πάτε για ύπνο. Μία μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία διαπίστωσε ότι το ζέσταμα των χεριών και των ποδιών, προωθούσε τον καλό ύπνο περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα, όπως η θερμοκρασία του σώματος, ο καρδιακός ρυθμός, η έκκριση της μελατονίνης και ο βαθμός της υπνηλίας που ένιωθαν οι συμμετέχοντες.

Ουσιαστικά, λοιπόν, εκείνο που ισχυρίζονται οι επιστήμονες στη βάση των προαναφερθέντων μελετών, είναι πως είναι σημαντικό να φοράμε κάλτσες όταν πάμε για ύπνο, για να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να κοιμηθούμε καλύτερα.

Τι να κάνω αν δεν μπορώ να φοράω κάλτσες στο κρεβάτι;

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που νιώθουν άβολα να φοράνε κάλτσες ενώ ξαπλώνουν και το να νιώθεις άβολα όταν πας για ύπνο, σίγουρα θα σε κρατήσει ξύπνιο. Αν λοιπόν είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους που δεν αντέχει την αίσθηση της κάλτσας στο κρεβάτι, μην ανησυχείτε γιατί υπάρχει εναλλακτική.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, μπορείτε να προθερμαίνετε τα ποδιά σας φορώντας ζεστές παντόφλες το βράδυ πριν ξαπλώσετε. Με αυτόν τον τρόπο, η διαδικασία αγγειοδιαστολής ενεργοποιείται ακόμη κι αν τα πόδια σας είναι γυμνά μέχρι την ώρα που θα ξαπλώσετε.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The 4 Most Common Sleep Disorders That Might Plague Your Nights https://www.healthination.com/health/common-sleep-disorders

Distal skin vasodilation promotes rapid sleep onset in preterm neonates. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28303621

Functional link between distal vasodilation and sleep-onset latency? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10712296