Ψυχική υγεία

Πως βοηθούν τα κατοικίδια ζώα στην ψυχική υγεία;

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τώρα στοιχεία ότι τα ζώα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, ακόμη και σε άτομα με σοβαρές διαταραχές. Αν και οι μελέτες είναι μικρές, τα οφέλη είναι αρκετά εντυπωσιακά και ανοίγουν οι πόρτες σε παρεμβάσεις με ζώα, που χρησιμοποιούνται παράλληλα με τη συμβατική ιατρική. Η άνοδος της θεραπείας με ζώα υποστηρίζεται από ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στον τομέα της επιστήμης, που δείχνει ότι η κοινωνική υποστήριξη – ένα αποδεδειγμένο αντίδοτο στο άγχος και τη μοναξιά – μπορεί να έρθει σε τέσσερα πόδια, όχι μόνο σε δύο. Τα ζώα πολλών τύπων μπορούν να βοηθήσουν στην ηρεμία, τη μείωση του στρες, του φόβου και του άγχους σε μικρά παιδιά, ενήλικες και τους ηλικιωμένους.

Ποια κατοικίδια ζώα βοηθούν στην ψυχική υγεία του ανθρώπου;

Κουνέλια: Σε μια μελέτη, μια ομάδα ενήλικων με άγχος έπρεπε να πειράξει ένα κουνέλι, μια χελώνα ή τις μορφές παιχνιδιών τους. Τα παιχνίδια δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Αλλά χαϊδεύοντας ένα ζωντανό πλάσμα, είτε με σκληρό κέλυφος είτε γούνινο, ανακούφισε το άγχος. Δούλεψε για ανθρώπους ανεξάρτητα από το αν αρχικά είπαν ότι τους άρεσαν τα ζώα.

 

Γρύλοι: Τα ζώα δεν χρειάζεται να είναι αγκαλιά για να βοηθήσουν. Σε μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε, οι ηλικιωμένοι που έλαβαν πέντε γρύλους σε ένα κλουβί έγιναν λιγότερο καταθλιπτικοί μετά από οκτώ εβδομάδες από μια ομάδα ελέγχου. Η πράξη της φροντίδας ενός ζωντανού πλάσματος φαίνεται να κάνει τη διαφορά.

 

Άλογα: Μεταξύ των πιο μελετημένων ζώων θεραπείας, τα άλογα συμμετέχουν σε σχέδια ιατρικής θεραπείας στην Ευρώπη από το 1860. Δραστηριότητες όπως η περιποίηση ενός αλόγου και η καθοδήγηση του. έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα μετατραυματικού στρες σε παιδιά και εφήβους.

 

Ψάρι: Τα ζώα μπορούν να τραβήξουν την προσοχή των ανθρώπων. Όταν οι άνθρωποι σε μια κλινική νόσου Αλτσχάιμερ, έτρωγαν μπροστά από ενυδρεία με έντονα χρωματιστά ψάρια, έτρωγαν περισσότερο, είχαν καλύτερη διατροφή και ήταν λιγότερο επιρρεπείς σε βηματοδότη. Ήταν επίσης πιο προσεκτικοί και λιγότερο ληθαργικοί.

 

Σκύλοι: Μερικές έρευνες δείχνουν ότι όταν τα παιδιά που δυσκολεύονται με την ανάγνωση και διαβάζουν δυνατά σε έναν εκπαιδευμένο σκύλο και χειριστή, παρουσιάζουν λιγότερα συμπτώματα άγχους. «Η στάση τους αλλάζει και οι δεξιότητές τους βελτιώνονται», λέει η Lisa Freeman, για την αλληλεπίδραση ανθρώπου-ζώου.

 

Γάτες:Ενώ η κατοχή οποιουδήποτε κατοικίδιου ζώου μπορεί να προσφέρει πολλά για την υγεία, υπάρχουν ορισμένα οφέλη που αφορούν ειδικά τις γάτες. Μειώνουν το άγχος, βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνουν τις αλλεργίες και μειώνουν τα συναισθήματα της μοναξιάς.

 

Ινδικά χοιρίδια: Τα ζώα κάνουν την κοινωνικοποίηση ευκολότερη για τα παιδιά που το βρίσκουν αγχωτικό, λέει η Maggie O’Haire. Στη μελέτη της, όταν τα παιδιά με αυτισμό είχαν ένα ινδικό χοιρίδιο στην τάξη, ήταν πιο κοινωνικά με τους συνομηλίκους τους, χαμογέλασαν και γελούσαν περισσότερο και έδειξαν λιγότερα σημάδια άγχους.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The Joys of Owning a Cat https://www.helpguide.org/articles/healthy-living/joys-of-owning-a-cat.htm#:~:text=The%20health%20benefits%20of%20cats&text=They%20can%3A,and%20lower%20your%20blood%20pressure.

REDUCTION OF STATE-ANXIETY BY PETTING ANIMALS IN A CONTROLLED LABORATORY EXPERIMENT https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/1061580031000091582

Health Benefits of Animal-Assisted Interventions https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1533210107302397

Effect of Pet Insects on the Psychological Health of Community-Dwelling Elderly People: A Single-Blinded, Randomized, Controlled Trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26383099/

Animal-Assisted Intervention for trauma: a systematic literature review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4528099/

Animal-Assisted Therapy and Nutrition in Alzheimer’s Disease1 https://habricentral.org/resources/460/download/WJNR_EdwardsBeck_FishAlzheimers.pdf

Children Reading to Dogs: A Systematic Review of the Literature https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0149759

Social Behaviors Increase in Children with Autism in the Presence of Animals Compared to Toys https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0057010