Διατροφή

Πόσα αυγά είναι ασφαλές να καταναλώνω;

Τι έλεγαν οι ειδικοί ως σήμερα για την κατανάλωση αυγών

Λίγο μετά τη δεκαετία του ’60 η American Heart Association άρχισε να δίνει οδηγίες να μην καταναλώνονται περισσότερα από τρία αυγά την εβδομάδα. Λίγες δεκαετίες αργότερα, τα αυγά απενοχοποιήθηκαν καθώς μελέτες έδειξαν πως για τους περισσότερους ανθρώπους η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα ήταν ασφαλής. Όμως, μια πρόσφατη έρευνα έβαλε τα αυγά ξανά στο στόχαστρο, καθώς συμπέρανε πως η κατανάλωση αυγών συνδεόταν με λίγο πιο αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών και καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης σταδιακά συνδέθηκαν με τις καρδιοπάθειες, αλλά πλέον οι επιστήμονες γνωρίζουν πως η χοληστερόλη που δημιουργείται από το ήπαρ είναι απαραίτητη για διάφορες λειτουργίες του σώματος όπως ο μεταβολισμός της βιταμίνης D. Αν το ήπαρ παράγει περισσότερη χοληστερόλη από το κανονικό τότε συχνά το άτομο καταναλώνει πολλά κορεσμένα λιπαρά που ανεβάζουν την ‘κακή’ LDL χοληστερίνη πολύ περισσότερο από ότι τα αυγά. Το κρέας και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι κυριότερες πηγές κορεσμένου λίπους, αλλά τα τηγανητά φαγητά έχουν και αυτά πολλά κορεσμένα λιπαρά.

Όμως, για τους περισσότερους η διαιτητική χοληστερόλη δεν συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, έστω και αν σε ορισμένες ομάδες, όπως οι καρδιοπαθείς, η πρόσληψή της πρέπει να ελέγχεται.

Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα για τα αυγά

Πρόσφατη μεγάλη μελέτη του Harvard έδειξε πως η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα δεν αύξανε τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Όμως, όσοι προσπαθούν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης τους θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην καταναλώνουν συχνά κρόκους αυγών, αλλά να προτιμούν τα ασπράδια. Το ίδιο ισχύει και για όσους πάσχουν από διαβήτη καθώς άλλες έρευνες έδειξαν πως υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για καρδιοπάθειες στους διαβητικούς που καταναλώνουν παραπάνω από ένα αυγό την ημέρα.

Πόσα αυγά μπορώ τελικά να καταναλώνω;

Για το μέσο άνθρωπο πάντως οι πιθανότητες για καρδιαγγειακές παθήσεις αυξάνονται ελάχιστα και μπορεί άφοβα να καταναλώνει δύο αυγά την εβδομάδα, σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά στοιχεία. Σημαντικό ρόλο παίζει και η υπόλοιπη διατροφή που θα πρέπει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά και φτωχή σε λίπη, σάκχαρα και επεξεργασμένες τροφές, ενώ η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος, των αλλαντικών και των τηγανητών θα πρέπει να αποφεύγεται ή να περιορίζεται στο ελάχιστο. Τα γλυκά, τα μπισκότα, τα αρτοσκευάσματα και τα παγωτά μπορεί να κρύβουν μέσα τους αρκετή ποσότητα κεκορεσμένων λιπαρών, οπότε καλό θα είναι να αποφεύγονται.


+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved