Ύπνος

Πόσες ώρες είναι ιδανικό να κοιμούνται άτομα άνω των 40 ετών;

Έχετε περάσει την ηλικία των 40 και αναρωτιέστε πόσο πρέπει να κοιμάστε για να είστε φρέσκοι και ξεκούραστοι, ψυχικά και σωματικά την επόμενη μέρα; Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Aging, κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, τα οποία θα δούμε πιο κάτω. (Πώς ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να βελτιώσει το δέρμα σας;)

Πόσο πρέπει να κοιμούνται τα άτομα άνω των 40 ετών;

Μια νέα, πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ, είναι η ιδανική ποσότητα ύπνου που χρειάζονται τα άτομα άνω των 40 ετών για να διατηρήσουν την υγεία του εγκεφάλου τους, την ψυχική και σωματική τους ευεξία. (Ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να έχει παρενέργειες;)

Σύμφωνα με την συγγραφέα της μελέτης Barbara Sahakian, από το τμήμα ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge στην Αγγλία, ο καλός ύπνος είναι πολύ σημαντικός σε όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου, αλλά καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τείνει να είναι πιο σημαντικός και απαραίτητος. Η εύρεση τρόπων βελτίωσης του ύπνου των ηλικιωμένων, θεωρείται ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της ψυχικής και εγκεφαλικής τους υγείας, ώστε να αποφευχθεί η γνωστική μείωση, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ψυχιατρικές διαταραχές και άνοια. (Γνωστική εξασθένηση: μειώστε τον κίνδυνο καταναλώνοντας μανιτάρια)

Οι ερευνητές, για τη μελέτη τους ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν τα πρότυπα ύπνου, την ψυχική υγεία και την ευεξία σχεδόν 500.000 Βρετανών, 38 έως 73 ετών, που ολοκλήρωσαν μια σειρά από γνωστικά τεστ. Για σχεδόν 40.000 συμμετέχοντες υπήρχαν διαθέσιμα και γενετικά δεδομένα και εγκεφαλικές απεικονίσεις. (Άνοια: Βοηθάει ο διακρανιακός ηλεκτρικός νευρικός ερεθισμός τους ασθενείς;)

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ ήταν οι βέλτιστες για τη γνωστική απόδοση (σκέψη) και τη ψυχική υγεία των συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν πολύ λίγο, είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα στα γνωστικά τεστ που μετρούν την ταχύτητα επεξεργασίας, την οπτική προσοχή, τη μνήμη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Επιπρόσθετα, οι συγκεκριμένοι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να έχουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και χειρότερη συνολική ψυχική ευεξία. (Η κατάθλιψη γερνά πιο γρήγορα τον εγκέφαλο)

Παράλληλα, η μελέτη βρήκε να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της ποσότητας του ύπνου και των αλλαγών που παρατηρήθηκαν στη δομή των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη γνωστική επεξεργασία και τη μνήμη, με τις μεγαλύτερες αλλαγές να σχετίζονται με λιγότερες ή περισσότερες από επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ. (Άνοια: Βοηθητική για τον εγκέφαλο η επαναλαμβανόμενη ακρόαση μουσικής)

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υποδεικνύουν ότι ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διανοητική μείωση κατά τη γήρανση.

Σημειώνεται ότι προηγούμενες μελέτες είχαν  διαπιστώσει ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της ποσότητας του ύπνου και του κινδύνου εμφάνισης νόσου του Αλτσχάιμερ και άνοιας. (Οι περιπτώσεις άνοιας αναμένεται να τριπλασιαστούν έως το 2050)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νόσο του Αλτσχάιμερ;

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική νευρολογική διαταραχή, που προκαλεί τη συρρίκνωση του εγκεφάλου (ατροφία) και τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων. Πρόκειται για την πιο κοινή μορφή άνοιας, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 65 ετών σε ολοκληρο τον κόσμο. (Πώς συμβάλλει η τοξική πρωτεΐνη tau στη νόσο του Alzheimer;)

Η νόσος του Αλτσχάιμερ προκαλεί διάφορα συμπτώματα ανάλογα με το στάδιό της. Στα πρώιμα στάδια προκαλούνται συμπτώματα που σχετίζονται με τη μνήμη γεγονότων και την αδυναμία συνομιλίας. Στην πορεία, τα προβλήματα μνήμης επιδεινώνονται και αναπτύσσονται και άλλα συμπτώματα, όπως:

  • Κενά μνήμης και απώλεια μνήμης
  • Μειωμένη ικανότητα εργασίας
  • Απώλεια ικανότητας διεκπεραίωσης καθημερινών εργασιών
  • Επανάληψη ερωτήσεων
  • Αποπροσανατολισμός σε γνωστά μέρη
  • Αδυναμία αναγνώρισης προσώπων
  • Δυσκολία συγκέντρωσης και σκέψης
  • Ανικανότητα λήψης λογικών αποφάσεων
  • Αλλαγές στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά
  • Κατάθλιψη
  • Απάθεια
  • Κοινωνική απόσυρση
  • Ευερεθιστότητα και επιθετικότητα
  • Προβλήματα ύπνου
  • Κ.α