Παιδί

Πόση αλληλεπίδραση και χρόνο παιχνιδιού χρειάζεται ένα μωρό;

Το παιχνίδι και η αλληλεπίδραση με το μωρό σας είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξή του και θα το βοηθήσει να φτάσει σε ορόσημα που σχετίζονται με την ομιλία, την κατανόηση των λέξεων και την εκμάθηση της κοινωνικοποίησης. Είστε ένας από τους αγαπημένους συντρόφους του μωρού σας και ο πρώτος του δάσκαλος.

Γι’ αυτό το λόγο, δεν χρειάζεται να αλληλεπιδράτε με το μωρό σας και να το διασκεδάζετε σε κάθε στιγμή που είναι ξύπνιο. Τα μωρά χρειάζονται και χρόνο μόνα τους, ώστε να αρχίσουν σταδιακά να καταλαβαίνουν ότι είναι ανεξάρτητα από εσάς.

Και στην αρχή, δεν θα έχετε πολύ χρόνο για να παίξετε. Τα νεογέννητα κοιμούνται έως και 16 ώρες την ημέρα, και όταν είναι ξύπνια θα είστε επικεντρωμένοι στο να μάθετε να ταΐζετε και να φροντίζετε το μικρό σας. Εισάγετε το παιχνίδι καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και είναι έτοιμο για περισσότερη αλληλεπίδραση.

Πόση ώρα παιχνιδιού χρειάζεται ένα μωρό;

Το παιχνίδι έχει πολλά αποδεδειγμένα οφέλη για τα μωρά και τα παιδιά: Χτίζει την ικανότητα του παιδιού σας να σχεδιάζει, να οργανώνει, να τα πηγαίνει καλά με τους άλλους και να ρυθμίζει τα συναισθήματά του. Το παιχνίδι αναπτύσσει τις γλωσσικές, μαθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες και βοηθάει ακόμη και τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το άγχος.

Το παιχνίδι είναι τόσο σημαντικό που η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά στους παιδιάτρους να γράφουν “συνταγή” γι’ αυτό. Αλλά η AAP δεν συνιστά κάποια συγκεκριμένη ποσότητα χρόνου παιχνιδιού – αυτό εξαρτάται από εσάς.

Καθώς μαθαίνετε το μωρό σας, θα μάθετε να διαβάζετε τα σημάδια του και να ξέρετε πότε θέλει να αλληλεπιδράσει και να παίξεικαι πότε προτιμά να ξεκουραστεί.

Η ανταπόκριση στα σήματα του μωρού σας θα σας βοηθήσει να δεθείτε και να μάθετε να επικοινωνείτε. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ανταποκρίνεστε στο μωρό σας κάθε φορά που κλαίει – το κλάμα είναι ο τρόπος με τον οποίο σας λέει ότι χρειάζεται κάτι.

Όταν αντιμετωπίζετε αμέσως την ανάγκη, είτε πρόκειται για πείνα, είτε για μια βρώμικη πάνα, είτε για πλήξη, θα χτίσετε εμπιστοσύνη και θα δώσετε στο μωρό σας να καταλάβει ότι είναι σημαντικό για εσάς. Αλλά δεν χρειάζεται να βρίσκεστε συνέχεια στο πλευρό του μωρού σας.

Αναζητήστε τις περιπτώσεις που μπορείτε να το τοποθετήσετε σε ένα χαλάκι ή μια κουβέρτα παιχνιδιού (σε ένα ασφαλές σημείο στο πάτωμα) με μερικά μαλακά παιχνίδια σε κοντινή απόσταση. Κάντε μια εργασία σε κοντινή απόσταση, ώστε το μωρό σας να εξερευνήσει το περιβάλλον του και να μάθει να μένει μόνο του για λίγο.

Σε διάστημα μερικών εβδομάδων, προσπαθήστε να επεκτείνετε την ποσότητα του χρόνου “εγώ” που έχει το μωρό σας. Απλά να είστε παρατηρητικοί, να μένετε κοντά και να προσπαθείτε να το σηκώνετε πριν αρχίσει να γκρινιάζει ή να κλαίει.

Καθώς το μωρό σας μπαίνει σε μια ρουτίνα ή ένα πρόγραμμα, πιθανόν να συνηθίσετε να παίζετε μαζί σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Πόση αλληλεπίδραση χρειάζονται τα μωρά;

Η απάντηση είναι διαφορετική για κάθε μωρό. Κάποια αρκούνται στο να ξαπλώνουν ανάσκελα και να κοιτάζουν για λίγο τα δάχτυλα των ποδιών τους, ενώ άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο αλληλεπίδρασης.

Τα μωρά επικοινωνούν τις ανάγκες τους μέσω ήχων (γουργουρητά και κλάματα), εκφράσεων του προσώπου (χαμόγελα και συνοφρύωμα) και κινήσεων του σώματος (κουνώντας τα χέρια και τα πόδια τους). Τα δικά σας θα σας ενημερώσουν όταν σας χρειάζονται. Και να θυμάστε, το να κάνετε τα βασικά για τη φροντίδα του μωρού σας μετράει ως αλληλεπίδραση, αρκεί να χαμογελάτε και να μιλάτε στο μικρό σας. Οι αλλαγές πάνας και τα γεύματα είναι εξαιρετικές ευκαιρίες για να μοιραστείτε ποιοτικό χρόνο.

Αν νιώθετε ότι το μωρό σας αποζητά περισσότερη ενθάρρυνση, δοκιμάστε να αλλάξετε χώρο. Πηγαίνετε μια βόλτα στο πάρκο ή εξερευνήστε μαζί το τοπικό σας σούπερ μάρκετ. Ή γράψτε το μωρό σας σε ένα δομημένο μάθημα μουσικής ή παιχνιδιού.

Να θυμάστε ότι τα μωρά μπορεί να διεγείρονται υπερβολικά. Η διάρκεια της προσοχής του μωρού σας είναι πολύ μικρότερη από εκείνη ενός μεγαλύτερου παιδιού ή ενήλικα. Τα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας μπορεί να αισθάνεται κουρασμένο, καταβεβλημένο ή να βαριέται περιλαμβάνουν:

  • Τρίβει τα μάτια του
  • Να κοιτάζει αλλού
  • Κλάμα ή γκρίνια
  • Το λύγισμα της πλάτης του
  • Κλείνει τα μάτια του ή αποκοιμιέται

Όταν νομίζετε ότι το μωρό σας έχει παίξει αρκετά, απομακρύνετε τα παιχνίδια. Κάντε μια ήσυχη δραστηριότητα μαζί. Κουνηθείτε με το μωρό σας στην αγκαλιά σας ή τραγουδήστε του ένα τραγούδι. Αν φαίνεται να νυστάζει, δοκιμάστε να το βάλετε για έναν ύπνο μικρής διάρκειας.

Μπορείτε να αφήσετε το μωρό σας μόνο του;

Φυσικά, δεν μπορείτε ποτέ να αφήσετε ένα μωρό πραγματικά μόνο του – χρειάζεται πάντα έναν ενήλικα κοντά του. Ποτέ μην αφήνετε το μωρό σας μόνο του στο σπίτι, έστω και για λίγα λεπτά. Το μικρό σας μπορεί να χρειαστεί τη φροντίδα, την προσοχή ή την προστασία σας ανά πάσα στιγμή.

Αλλά είναι απολύτως εντάξει να δώσετε στο μωρό σας “χρόνο για να μείνει μόνο του”, όταν δεν σας βλέπει κανείς στο διπλανό δωμάτιο και όχι ακριβώς δίπλα του. Τα μωρά επωφελούνται από τον χρόνο που έχουν για τον εαυτό τους: Βοηθά στην ανάπτυξη της ανεξαρτησίας και των δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης. Το ανεξάρτητο παιχνίδι επιτρέπει στα μωρά να εξερευνούν με το δικό τους ρυθμό, αφιερώνοντας όσο χρόνο θέλουν σε ένα συγκεκριμένο ενδιαφέρον.

Ωστόσο, δεν τα πάνε όλα τα μωρά καλά με τον χρόνο που περνούν μόνα τους. Στην αρχή, ίσως θελήσετε να το δοκιμάσετε μπαίνοντας σε ένα άλλο δωμάτιο για 30 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό. Αν το μωρό σας στεναχωριέται από αυτή τη σύντομη απουσία σας, δώστε του “χρόνο μόνο του” με εσάς μέσα στο δωμάτιο, περίπου 6 μέτρα μακριά. Αφήστε το μωρό σας να καθίσει σε μια κούνια ή να ξαπλώσει σε ένα στρώμα παιχνιδιού και να διασκεδάσει μόνο του.

Αν το μωρό σας βρίσκεται σε κούνια σε ξεχωριστό δωμάτιο, μπορεί να το ακούσετε να συνομιλεί χαρούμενα με τον εαυτό του ή να κουδουνίζει ένα παιχνίδι που είναι προσαρτημένο στην κούνια του όταν ξυπνάει το πρωί. Με την προϋπόθεση ότι το μωρό σας ασχολείται με χαρά και είναι ασφαλές, αφήστε το να εξερευνήσει για λίγο τα δάχτυλα των ποδιών του ή ένα παιχνίδι. Θα φωνάξουν για να σας ενημερώσουν όταν κουραστούν να είναι μόνα τους.

Πώς μπορείτε να παίξετε με το μωρό σας;

Το παιχνίδι δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο ή δομημένο. Ακολουθούν μερικοί εύκολοι τρόποι για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας έχει το παιχνίδι και την αλληλεπίδραση που χρειάζεται:

  • Μιμηθείτε τα γουργουρητά και τις φλυαρίες του μωρού σας και κάντε “συζητήσεις” μαζί του
  • Αφηγηθείτε τη μέρα σας όταν είστε με το μωρό σας, μιλώντας για το πού πηγαίνετε, τι βλέπετε και τι κάνετε
  • Όταν το μωρό σας χαμογελάει, ανταποκριθείτε και χαμογελάστε κι εσείς
  • Δώστε στο μωρό σας αντικείμενα που μπορεί με ασφάλεια να πιάσει και να πάρει στο στόμα (όπως μια κουδουνίστρα)
  • Διαβάστε στο μωρό σας
  • Τοποθετήστε το μωρό σας σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού, ώστε να μπορεί να δει τον κόσμο από μια νέα οπτική γωνία
  • Χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη ασφαλή για τα μωρά για να δείξετε στο μωρό σας τις εκφράσεις του προσώπου του
  • Παίξτε κρυφτό
  • Τραγουδήστε τραγούδια και παίξτε μουσική για να απασχολήσετε το μωρό σας
  • Προστατεύστε το σπίτι σας από τα μωρά, αλλά αφήστε ένα ντουλάπι ή συρτάρι της κουζίνας ξεκλείδωτο και γεμάτο με ασφαλή αντικείμενα με τα οποία μπορεί να παίξει το μωρό σας, όπως ξύλινες κουτάλες και κατσαρόλες


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved