Θεραπεία

Πόσο χρήσιμες είναι οι διαδικτυακές συμβουλές για την ψυχική μας υγεία;

Τι είναι η θεραπεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Από το Instagram έως το TikTok, απλοί άνθρωποι έχουν γίνει παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία κάποιου άλλου γράφοντας γρήγορες αναρτήσεις. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν αποσπάσματα από έναν θεραπευτή , τα οποία παρέχουν συμβουλές ή ενθαρρυντικές σκέψεις για τους χρήστες. Οι αναρτήσεις είναι γενικά θετικές και έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βρουν παρηγοριά και υποστήριξη στις διαδικτυακές κοινότητες.

Υπάρχουν κάποια χρήσιμα και υποστηρικτικά διαδικτυακά φόρουμ, όπως το Twitter και το Instagram, όπου δημοσιεύουν τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα για το πώς να αντιμετωπίσετε δύσκολα συναισθήματα.

Αυτά μπορεί να είναι «μέρη» όπου ο αναγνώστης μπορεί να νιώσει λιγότερο απομονωμένος και μόνος με τα συναισθήματά του και να πάρει κάποιες συμβουλές για το πώς να τα διαχειριστεί. Το να ακούει κάποιος ότι και άλλοι άνθρωποι λαμβάνουν αυτές τις συμβουλές υπόψη τους μπορεί να κάνει την αντιμετώπιση των αφόρητων συναισθημάτων πιο διαχειρίσιμη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι αναρτήσεις μπορεί να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν και οι ίδιοι θεραπεία. Μπορεί να αποτελέσουν σημείο εισόδου για την ατομική ψυχοθεραπεία κάποιου, αφού διαβάσει κάποιες υποστηρικτικές και θετικές πληροφορίες.

Ποια είναι τα κυριότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του COVID-19;

Κατά τη διάρκεια του lockdown του COVID-19, πολλοί άνθρωποι βίωσαν την απομόνωση και την αβεβαιότητα σε τεράστια κλίμακα. Σύμφωνα με έρευνα του 2020 από το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας, ένας στους τέσσερις ενήλικες ανέφερε ότι ένιωθε μοναξιά. Με λιγότερες ευκαιρίες να δουν φίλους και οικογένεια, περισσότεροι άνθρωποι στράφηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους και να αναζητήσουν υποστήριξη για την ψυχική τους υγεία.

Με περισσότερους ανθρώπους να βιώνουν προβλήματα ψυχικής υγείας και τη συζήτηση να στρέφεται στο διαδίκτυο, το μακροχρόνιο στίγμα γύρω από αυτό το θέμα επιτέλους καταρρίπτεται. Το να συνειδητοποιεί κάποιος ότι κι άλλοι άνθρωποι περνούν παρόμοιες δυσκολίες μπορεί να λειτουργήσει επικυρωτικά, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συναισθημάτων απομόνωσης και ντροπής.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν μερικές φορές μια μορφή υποστήριξης από τους συνομήλικούς, η οποία, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν δύσκολες συγκινήσεις και συναισθήματα.

Η θετική πλευρά όλης της έκθεσης στον τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι έχει γίνει πιο αποδεκτό ότι οι άνθρωποι έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας και μπορούν να επιλέξουν να κάνουν ψυχοθεραπεία και να αρχίσουν να αισθάνονται καλύτερα.

Ωστόσο, πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -αν και με καλές προθέσεις- γράφονται από άτομα χωρίς επαγγελματική κατάρτιση σε θέματα ψυχικής υγείας. Και παρόλο που είναι συνήθως θετικές, δεν αντικαθιστούν την πραγματική θεραπεία με έναν ψυχοθεραπευτή.

Ποιος είναι ο κίνδυνος των γενικών συμβουλών για την ψυχική υγεία από τα μέσα κοινωνική δικτύωσης;

Ένας κίνδυνος που ενέχει η λήψη συμβουλών για την ψυχική υγεία από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι συχνά, είναι πολύ γενικές. Αυτό που ένα άτομο μπορεί να βρει χρήσιμο μπορεί να είναι ενοχλητικό για κάποιο άλλο, ανάλογα με την προσωπική του κατάσταση. Σε αντίθεση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια επαγγελματική εξατομικευμένη συνεδρία θεραπείας παρέχει έναν ασφαλή χώρο όπου μπορείτε να συνεργαστείτε με τον θεραπευτή σας για να διερευνήσετε τα προβλήματα και να βρείτε εξατομικευμένες λύσεις.

Μπορεί να είναι χρήσιμο να επαναλάβετε όσα σας είπε ο θεραπευτής σας με την κατανόηση ότι ήταν καθαρά απάντηση στο δικό σας ιστορικό και τα δικά σας θέματα. Γι’ αυτό , όταν ακούτε έναν φίλο και συνάδελφο να εκφράζει τις ανησυχίες του, μπορεί κάλλιστα να μην είναι χρήσιμο να το επαναλάβετε. Μπορεί να μην είναι σε θέση να ταυτιστούν με αυτό που θα εκφράσετε, καθώς προοριζόταν για εσάς και μόνο. Ένας θεραπευτής θα λαμβάνει πάντα υπόψη την ατομική σας κατάσταση και την ψυχική σας υγεία όταν προσφέρει συμβουλές ή ανατροφοδότηση.

Με τις συμβουλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να παρεξηγηθούν ή να παρερμηνευτούν – γεγονός που ενδεχομένως να τις καταστήσει περισσότερο επιβλαβείς παρά χρήσιμες.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία;

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι οι συμβουλές υγείας στο διαδίκτυο μπορεί ενίοτε να οδηγήσουν τους ανθρώπους σε επικίνδυνες συμπεριφορές, οι οποίες μπορεί να βλάψουν την ψυχική ή σωματική τους υγεία. Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο σύνολό τους, είναι ανεξέλεγκτες και δεν έχουν όλοι οι influencers το συμφέρον των ακολούθων τους στο μυαλό τους.

Το μειονέκτημα των διαδικτυακών πληροφοριών είναι ότι οι ιστότοποι και οι αναρτήσεις που έχουν δημιουργηθεί για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να γίνουν μέλη μιας «ομάδας» ή «οικογένειας» μπορεί να ενθαρρύνουν την κακή υγεία. Αυτό έχει παρατηρηθεί και σημειωθεί σε ορισμένες ιστοσελίδες για την ανορεξία, τον εθισμό και την αυτοκτονία. Αυτές οι ιστοσελίδες παρασύρουν τους ανθρώπους σε καταστροφικές και ανθυγιεινές συμπεριφορές.

Εάν το πρόβλημα ψυχικής υγείας για το οποίο το άτομο αναζητούσε βοήθεια είχε επιδεινωθεί από την παραμονή του στον ιστότοπο, τότε αυτό θα ήταν ένα σαφές προειδοποιητικό σημάδι ότι ο ιστότοπος δεν τον βοηθούσε. Επίσης, αν το άτομο αισθανόταν χειρότερα για τον εαυτό του από την παραμονή του στον ιστότοπο, τότε αυτό θα ήταν ένα ακόμη προειδοποιητικό σημάδι.

Είναι οι αναρτήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αληθινές;

Επιπλέον, έχουμε την τάση να βλέπουμε μόνο ένα στιγμιότυπο της ζωής των ανθρώπων στις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συχνά, τα προβλήματα απλοποιούνται και σπάνια είναι ορατή η συνολική εικόνα. Οι αναρτήσεις μπορεί επίσης να περιέχουν ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η άσκηση και μόνο μπορεί να θεραπεύσει ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας. Ενώ οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της καλής ψυχικής υγείας, αλλά μπορεί να είναι απαραίτητη και η ομιλητική θεραπεία ή η φαρμακευτική αγωγή.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν επίσης να δημιουργήσουν πίεση για να δείχνουμε, να σκεφτόμαστε ή να αισθανόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, γεγονός που μπορεί επίσης να έχει επιζήμιο αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία.

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τη δυνατότητα να εξανθρωπίσουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας και να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μιλήσουν για τα προβλήματά τους και να αναζητήσουν βοήθεια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το διαδικτυακό υλικό μπορεί να έχει και μια αρνητική πλευρά. Δεν είναι όλες οι συμβουλές καλές, οπότε η διάκριση είναι το κλειδί.

Αν δεν είστε σίγουροι για την εγκυρότητα των συμβουλών σε μια δημοσίευση, αξίζει να ελέγξετε ποιος την έγραψε και τα διαπιστευτήριά του. Και αν βρίσκετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περισσότερο επιβλαβή παρά χρήσιμα, ίσως χρειάζεται ένα διάλειμμα από αυτά.

Τέλος, αν παλεύετε με την ψυχική σας υγεία, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει διάφορες θεραπείες, όπως ψυχοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Coronavirus: Mental Health in the Pandemic Study https://www.mentalhealth.org.uk/our-work/research/coronavirus-mental-health-pandemic-study

Peer support in mental health services: where is the research taking us, and do we want to go there? https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09638237.2019.1608935

The Rise of Social Media Therapy https://www.verywellmind.com/the-rise-of-the-mental-health-influencer-5198751

Social Media and Mental Health https://www.helpguide.org/articles/mental-health/social-media-and-mental-health.htm

How to Find Support If Social Media Is Hurting Your Mental Health https://www.self.com/story/social-media-mental-health-support